Αρχική κοινωνία Ιδού η «Τάξη του Μέλλοντος»: Οι φιέστες των εγκαινίων και οι business...

Ιδού η «Τάξη του Μέλλοντος»: Οι φιέστες των εγκαινίων και οι business ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με τη Microsoft

Του Κώστα Στοφόρου

 

«Χρειαζόμαστε δημιουργούς και όχι καταναλωτές καινοτομίας», δήλωσε η υπουργός Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου στην εκδήλωση Ημέρα Καινοτομίας που διοργάνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Microsoft Ελλάς με θέμα την αξιοποίηση της καινοτομίας στην εκπαίδευση. Αυτό που παρέλειψε να πει είναι ότι με την αρμονική συνεργασία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. κυβέρνηση και Παιδεία έχουν προσδεθεί στο άρμα της Microsoft, με Μνημόνιο Συνεργασίας πενταετούς διάρκειας που υπογράφτηκε το Μάιο του 2005 για την προώθηση της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όπως δήλωσε με την ευκαιρία της υπογραφής του Μνημονίου ο Vahé Torossian, αντιπρόεδρος της Microsoft Ευρώπης, Μέσης Ανατολής & Αφρικής, πρόκειται για μια «διεθνή επένδυση της Microsoft ύψους 253 εκατομμυρίων δολαρίων. Έχει αναπτυχθεί σε 96 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ μέχρι σήμερα πάνω από μισό εκατομμύριο εκπαιδευτικοί και σχεδόν 3 εκατομμύρια μαθητές σε 80 χώρες έχουν επιμορφωθεί στις ΤΠΕ μέσω αυτής της πρωτοβουλίας».

Η ισχύς του Μνημονίου λήγει σε δύο μήνες και καθώς φαίνεται η Microsoft παίρνει εγκαίρως τα μέτρα της. Σήμερα ο Δρόμος αποκαλύπτει με αδιάσειστα στοιχεία ένα δείγμα της συνεργασίας υπουργείου Παιδείας – Microsoft. Πρόκειται για την περίφημη «Τάξη του Μέλλοντος» που εγκαινιάστηκε πανηγυρικά πριν από ένα χρόνο και σήμερα δεν υπάρχει: πέταξε σαν… φάντασμα από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης στη Ριζάρειο όπου στεγαζόταν.

Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τα γεγονότα με χρονολογική σειρά:

Στις 14 Μαΐου ο τότε υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος ταξιδεύει στις Βρυξέλλες, επισκέπτεται μια τάξη που έχει οργανωθεί από τη Microsoft και κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Παιδείας της Ε.Ε. εξαγγέλλει τη δημιουργία της σχολικής Τάξης του Μέλλοντος.

Μόλις τέσσερις μέρες αργότερα (18 Μαΐου) ο υπουργός Παιδείας είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση της Microsoft Ελλάς με τη χορηγία του ΔΟΛ. Στην ίδια ημερίδα ομιλήτρια είναι και η τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου.

Τα γεγονότα εξακολουθούν να τρέχουν. Λίγες μέρες αργότερα, στις 29 Μαΐου, η Τάξη του Μέλλοντος είναι έτοιμη! Την εγκαινιάζει μάλιστα ο πρωθυπουργός.

Από την πρώτη στιγμή όλη αυτή η υπόθεση ήταν ένα καλοστημένο σχέδιο εξαπάτησης. Η φιέστα οργανώθηκε με παρούσα μόνο την πολιτική ηγεσία και μερικούς επιλεγμένους δημοσιογράφους. Το σύστημα «στημένης είδησης» λειτούργησε άψογα. Κανείς δε σημείωσε πως η Τάξη του Μέλλοντος λειτουργούσε με… γεννήτρια. Κανείς δεν πρόσεξε ότι πρίζες και διακόπτες ήταν καλυμμένα με τα σελοφάν της συσκευασίας… Όλ’ αυτά όμως είναι απλώς πταίσματα.

Η πολυσυζητημένη και πανάκριβη Τάξη του Μέλλοντος αφού επιτέλεσε την προπαγανδιστική της λειτουργία, ξηλώθηκε. Η νυν υπουργός Παιδείας που ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει την υπόθεση, από τότε που ανέλαβε δεν έχει κάνει απολύτως τίποτε για τον καταλογισμό ευθυνών. Αντιθέτως, ως κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση της Microsoft μας προϊδεάζει και για την ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας που θα μας χαρίσει και άλλες τάξεις (φαντάσματα) του μέλλοντος στο… μέλλον!

Τέλος, να σημειώσουμε ότι για άγνωστους λόγους το κτίριο της Ριζαρείου που κόστισε αρκετά χρήματα για να φτιαχτεί, παραμένει στο 90% αναξιοποίητο. Τις άδειες αίθουσες γεμίζει μόνο η σκόνη.

 

Tο Σχολείο του Μέλλοντος στα δελτία ειδήσεων: https://www.youtube.com/watch?v=E5PcTmRGb8k

και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Έμφασις: https://emfasis.sch.gr/articles.php?pId=1&iId=28&sId=673&aId=1055
Σχόλια

Exit mobile version