Αυτός είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης του Εναλλακτικού Κέντρου Πληροφόρησης (AIC). Η έκθεση εξετάζει την ιδιωτικοποίηση από το Ισραήλ των δράσεων προπαγάνδας (Χάσμπαρα).

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Σίρ Χέβερ, έναν νέο στην ηλικία σημαντικό ακτιβιστή οικονομολόγο και φίλο του Συλλόγου μας που έχει βρεθεί αρκετές φορές στην Ελλάδα. Έχει γράψει πολλά άρθρα αλλά και μια σειρά βιβλίων για την οικονομία της κατοχής.
Η έκθεση αναφέρεται σε τρεις κατηγορίες δεξιών οργανώσεων και ΜΚΟ.
-Οργανώσεις όπως οι David Foundation (Elad) και Ateret Cohenim που αγοράζουν και αποκτούν, με διάφορες μεθόδους, σπίτια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ για να βάλουν εκεί Ισραηλινούς έποικους.
-Ερευνητικά ινστιτούτα και κολέγια που αναπτύσσουν μια ημι-ακαδημαϊκή συζήτηση με την οποία υποστηρίζουν τις πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης και προσπαθούν να αντικρούσουν τις κριτικές. Τέτοια κέντρα είναι τα Shalem Center και Reut Institute.
-Οργανώσεις που δουλεύουν, κυρίως ή αποκλειστικά, για να επιτίθενται και να συκοφαντούν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αριστερές οργανώσεις. Κατά κύριο λόγο κατασκευάζουν επιχειρήματα και υποστηρίζουν ότι οι ομάδες αυτές είναι απειλή για το Ισραήλ. Στην κατηγορία αυτή εμπίπτουν το NGO Monitor και η Im Tirzu.
Από τις εκλογές του 2009 η ισραηλινή κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, η Κνεσέτ, έχουν αυξανόμενα υιοθετήσει τη γλώσσα και τα επιχειρήματα αυτών των δεξιών οργανώσεων, προωθώντας μια σειρά από νόμους για τον περαιτέρω περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης στο Ισραήλ. Ενώ το Ισραήλ έχει μακρά ιστορία περιορισμού της ελευθερίας της έκφρασης για τους Παλαιστίνιους, τόσο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη όσο και μέσα στο Ισραήλ, αυτή η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει περιορισμούς στην έκφραση για Ισραηλινούς Εβραίους.
Οι δεξιές οργανώσεις αναφέρουν «ξένα συμφέροντα» στη χρηματοδότηση οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αριστερών οργανώσεων στο Ισραήλ. Η έκθεση, ωστόσο, καταδεικνύει ότι οι δεξιές ΜΚΟ λαμβάνουν σημαντικά περισσότερη χρηματοδότηση από διεθνείς, κυρίως αμερικανικές πηγές σε σύγκριση με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αριστερές οργανώσεις στο Ισραήλ.
Το αμερικανικό χρήμα που τρέχει στο ισραηλινό πολιτικό σύστημα φέρνει μαζί του νεοσυντηρητικές ιδεολογίες και εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Οι δωρητές, συνήθως, συνδέονται με χριστιανικές και ευαγγελικές κινήσεις και αμερικανικές νέεο-συντηρητικές δεξαμενές σκέψης που θέλουν να εκμεταλλευτούν το Ισραήλ ως πεδίο πειραματισμού για τις πολιτικές τους.
Αρκετές δεξιές οργανώσεις παρουσιάζουν την Αριστερά στο Ισραήλ ως εχθρούς του κράτους και κάνουν λόμπι στην ισραηλινή κυβέρνηση να ενεργήσει εναντίον της με διάφορους τρόπους, από αυξανόμενο έλεγχο μέχρι συλλήψεις των μελών της. Η έκθεση παρ’ όλα αυτά τονίζει ότι οι δεξιές ΜΚΟ πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εκδίδουν τα ευρήματα και τις γνώμες τους. Ωστόσο, η ανάδειξη των συμφερόντων, των πηγών χρηματοδότησης και των κυβερνητικών δεσμών με ΜΚΟ μπορεί να βοηθήσει τα θύματα της επίθεσης από δεξιές ΜΚΟ να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!