Την πρώτη της βάση στο εξωτερικό οικοδομεί η Ιαπωνία στο Τζιμπουτί της Αφρικής, στον Κόλπο του Άντεν, προσπαθώντας να διερευνήσει κατά πόσο μπορεί να επεκτείνει νόμιμα τη στρατιωτική της εμβέλεια, πέρα από τα εγχώρια ύδατα, σύμφωνα με Κινέζους αναλυτές.

Με το πρόσχημα της καταπολέμησης των Σομαλών πειρατών, η Ιαπωνία οικοδομεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις κόστους 40 εκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του επόμενου έτους. Σήμερα, περίπου 150 Ιάπωνες στρατιώτες που πολεμούν την πειρατεία, σταθμεύουν στην αμερικανική βάση του Τζιμπουτί που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας. Οι Ιάπωνες υποστηρίζουν ότι 2.000 ιαπωνικά πλοια το 10% του παγκόσμιου συνόλου διασχίζουν τον Κόλπο του Άντεν κάθε έτος και ότι το 90% των ιαπωνικών εξαγωγών βασίζονται σ’ αυτή τη θαλάσσια γραμμή που δέχεται επιθέσεις από πειρατές.

Όντως, κάποια ιαπωνικά πλοία έχουν υποστεί πειρατικά ρεσάλτα. Και αυτό χρησιμοποιείται για τη νομιμοποίηση της βάσης. Όμως, διάφοροι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι με την ίδρυση μιας τέτοιας βάσης οι Ιαπωνες διερευνούν τις δυνατότητες αύξησης της στρατιωτικής τους παρουσίας στον κόσμο. Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1947, η Ιαπωνία υποχρεούται να απέχει από τη διεξαγωγή πολέμου και δεν μπορεί να έχει μόνιμο στρατό ούτε τα πολεμικά πλοία της μπορούν να επιχειρούν στο εξωτερικό. Τον Οκτώβριο του 2001, ωστόσο, αμέσως μετά τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους, η ιαπωνική Βουλή ψήφισε τα Ειδικά Αντιτρομοκρατικά Μέτρα, βάσει των οποίων μπορεί πλέον η Ιαπωνία να στέλνει στρατιώτες και πολεμικά πλοία στο εξωτερικό. Με βάση αυτά τα μέτρα αιτιολογείται η στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν. Τον Ιούλιο του 2009, οι Ιάπωνες νομοθέτες ψήφισαν το νόμο Κατά της Πειρατείας που έδωσε τη δυνατότητα ευρύτερης κινητικότητας, ως προς τη χρήση στρατιωτικής δύναμης. Επίσης νομιμοποίησε τη δυνατότητα του Ιάπωνα πρωθυπουργού να αποστέλλει στρατεύματα στο εξωτερικό για να διεξάγουν επιχειρήσεις «κατά των πειρατών», χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου. Ταυτόχρονα, μεγάλη αναταραχή επικρατεί στη νήσο Οκινάουα για την αμερικανική βάση πεζοναυτών της Φουτέμα. Παρά τις μεγάλες διαδηλώσεις, ο πρωθυπουργός Γιούκιο Χατογιάμα είπε στους κατοίκους ότι πρέπει να δεχθούν την παρουσία της βάσης στο νησί τους. Η μετακίνηση της βάσης έβαλε σε μεγάλη δοκιμασία τις αμερικανο-ιαπωνικές σχέσεις και μείωσε τη δημοτικότητα του Χατομάγια, ενόψει της εκλογής της Άνω Βουλής, την οποία πρέπει να κερδίσει το Δημοκρατικό Κόμμα, προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό αδιέξοδο. Η είδηση της παραμονής της βάσης δημιούργησε σοκ και οργή στο νησί, αφού ένα από τα υπεσχημένα της προεκλογικής περιόδου (2009) ήταν η απομάκρυνσή της.

«Όπου μετακινείς μια βάση ή ιδρύεις μια νέα, θα υπάρξουν επικριτικές φωνές από τους ντόπιους», είπε ο Χατογιάμα και πρόσθεσε «Συμμερίζομαι αυτά τα αισθήματα… Αλλά οι βάσεις είναι απαραίτητες για την εθνική ασφάλεια». Ο κυβερνήτης του νησιού όμως, δεν φαίνεται να ασπάζεται τις απόψεις αυτές, αφού υπενθύμισε τις προεκλογικές υποσχέσεις και του έδωσε και… προθεσμία μέχρι τέλη Μαΐου, να αναθεωρήσει τις απόψεις του και να κρατήσει τις υποσχέσεις του. Στην Οκινάουα σταθμεύουν περίπου 50.000 Αμερικανοί στρατιώτες και η κατακραυγή για τα εγκλήματα και τα ατυχήματα που συνδέονται με την παρουσία τους είναι κατά καιρούς μεγάλη.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!