Η λιβανέζικη εφημερίδα Αλ Αχμπάρ περιγράφει την κατάσταση σε έναν παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στη Συρία.

Παρουσιάζοντας μια μόνο πλευρά της ανάμειξης και του δράματος των Παλαιστίνιων στη σύγκρουση στη Συρία, όπου ανάμεσα στους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί είναι και πάνω από χίλιοι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες:
Στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν αλ Σέεχ ζουν 40.000 Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στη Συρία μετά τον Γιαρμούκ. Οι κάτοικοί του είναι κυρίως οικογένειες που εκδιώχτηκαν από τη βόρεια Παλαιστίνη το 1948.  
Η στρατηγική τοποθεσία του καταυλισμού νοτιοδυτικά της Δαμασκού -που δημιουργεί ουσιαστικά ένα πέρασμα ανάμεσα στην πόλη και σε πολλά χωριά του Nότου μέχρι το κατεχόμενο Γκολάν- τον κάνει εύκολο στόχο της αντιπολίτευσης στην προσπάθειά της να καταλάβει την πρωτεύουσα.
Από την αρχή της συριακής κρίσης οι κάτοικοι του καταυλισμού συμφώνησαν να κρατήσουν και τις δύο πλευρές εκτός του καταυλισμού για να αποφύγουν την τύχη του Γιαρμούκ που συνεχίζει να είναι πεδίο μάχης ανάμεσα στην αντιπολίτευση και το καθεστώς.
Οι «προεστοί» στην αρχή κατάφεραν να κρατήσουν τον καταυλισμό ασφαλή και μάλιστα εκεί κατέφυγαν χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι Σύριοι από τις γύρω περιοχές.
Τελικά όμως η σύγκρουση πέρασε στον καταυλισμό όταν οι ένοπλοι, ένας συνδυασμός Ελεύθερου Συριακού Στρατού και μαχητών της Αλ Νούσρα, μπήκαν εκεί τις πρώτες εβδομάδες του 2013.
Από τότε, ο καταυλισμός έχει βρεθεί μέσα στα πυρά καθώς οι μαχητές της αντιπολίτευσης έκαναν αρκετές προσπάθειες να προχωρήσουν προς την πρωτεύουσα, ενώ οι δυνάμεις του καθεστώτος χρησιμοποίησαν βαριά πυρά για να τους περιορίσουν, με αποτέλεσμα εκατοντάδες πολίτες νεκρούς και τραυματίες.
Το πρωί της 3ης Μάη οι κάτοικοι του καταυλισμού έκαναν έκκληση και στις δύο πλευρές για ανακωχή και παύση του αποκλεισμού ώστε να μεταφερθούν οι τραυματίες. Σύμφωνα με τους κατοίκους, ο συριακός στρατός έκανε μια μεγάλη επίθεση ενάντια στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που βρίσκονταν στον καταυλισμό. Η επίθεση ξεκίνησε με ανταλλαγή πυρών από κανόνια και ρουκέτες, με αποτέλεσμα το θάνατο έξι κατοίκων, ανάμεσά τους και δύο παιδιά.
Λίγες μέρες πριν από την τελευταία κλιμάκωση, χιλιάδες κάτοικοι του καταυλισμού είχαν βγει στους δρόμους -μερικοί οπλισμένοι με κουζινομάχαιρα- για να εμποδίσουν την αντιπολίτευση. Αυτό συνέβη μετά το θάνατο του Άτα Σάλεχ, ενός πρόσφυγα που επιτέθηκε σε τέσσερις μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού με ένα μαχαίρι για να τους αποτρέψει να μπουν στη γειτονιά του.
Η ένοπλη αντιπολίτευση αποχώρησε στα γύρω κτήματα στα περίχωρα του καταυλισμού ώστε να αποφύγει την οργή των προσφύγων, κάνοντάς τους εύκολο στόχο για τις συριακές ένοπλες δυνάμεις.
Όπως και οι περισσότεροι προσφυγικοί καταυλισμοί των Παλαιστίνιων στη Συρία, ο Χαν αλ Σέεχ παραμένει μια περιοχή ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές που καμία δεν μπορεί να την ελέγξει. Αυτό σημαίνει ότι ο θάνατος και η καταστροφή συνεχίζονται μέχρι νεωτέρας.

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!