Στην τελική ευθεία για το 3ο Συνέδριο της ΚΟΕ

 

Το 3ο Συνέδριο της ΚΟΕ θα πραγματοποιηθεί στις 16, 17 και 18 Μάρτη στην Αθήνα. Το Συνέδριο της ΚΟΕ δεν είναι μια τυπική διαδικασία επικύρωσης ειλημμένων αποφάσεων και έτοιμων σχεδιασμών. Ήδη η οργάνωση έχει συζητήσει για το χαρακτήρα του συνεδρίου και έχει απορρίψει κάθε τέτοια εκδοχή. Έχει απορρίψει, όμως, και τη μυθολογία που συνοδεύει πολλές φορές τα συνέδρια της Αριστεράς. Το συνέδριο της ΚΟΕ δεν πρόκειται να λύσει τα πάντα, δεν θα προσφέρει μια ψευδαίσθηση επάρκειας σε μια εποχή δύσκολη και αντιφατική. Θα είναι όμως ένα συνέδριο αυτογνωσίας και προσπάθειας ανταπόκρισης σε μια δύσκολη και ρευστή πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα συνέδριο μελών, για ένα συνέδριο ουσίας.
Η ΚΟΕ βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο σε μια πορεία ανασυγκρότησης. Προσπάθησε να εντοπίσει αδυναμίες, λάθη και στρεβλώσεις και αποφάσισε να τα διορθώσει. Να ξεπεράσει συνήθειες και αντιλήψεις αποκτήθηκαν μέσα σε μια πορεία τολμηρών ανοιγμάτων και δεν την οδηγούσαν πιο κοντά σε όσα διακηρύττει και θέλει να χτίσει. Η ΚΟΕ επίσης εδώ και ένα περίπου χρόνο προσπαθεί να οικοδομήσει στοιχεία μιας νέας πολιτικής γραμμής που να ανταποκρίνεται στις συνθήκες που μπήκε η χώρα με το άνοιγμα μιας νέας καθεστωτικής φάσης αλλά και με τα νέα στοιχεία που έδωσε ο λαϊκός παράγοντας στη χώρα μας. Αυτές οι τομές σίγουρα δεν ήταν εύκολες. Αλλά καμιά ήρεμη πορεία, καμιά οργανωμένη δύναμη που δεν θα προσπαθήσει να αναζητήσει καινούριους δρόμους, δεν πρόκειται να προσφέρει κάτι σε πρωτότυπες και πρωτοφανείς συνθήκες.
Ήδη στην προσυνεδριακή διαδικασία τα μέλη της ΚΟΕ έχουν συζητήσει γύρω από τον απολογισμό της οργάνωσης τα τελευταία χρόνια σε μια πλούσια διαδικασία ανταλλαγής απόψεων, εμπειρίας και κριτικής. Επίσης, έχουν σε μια πρώτη φάση συζητηθεί προσχέδια θέσεων για τις διεθνείς και ελλαδικές εξελίξεις. Δεκάδες κείμενα μελών ήδη διακινούνται και συζητιούνται σε όλες τις οργανώσεις. Αυτή τη βδομάδα στις οργανώσεις της ΚΟΕ συζητούνται οι πολιτικές κατευθύνσεις της οργάνωσης και εκλέγονται αντιπρόσωποι για το Συνέδριο. Η διαδικασία θα κορυφωθεί το επόμενο σαββατοκύριακο με την κυρίως διαδικασία του Συνεδρίου.

Γιώργος Παπαϊωάννου, μέλος της ΚΟΕ
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!