Βεβαίως θυγατρική. Ούτε «κατοχή», που ενοχλεί τους καθαρόαιμα ταξικώς σκεπτόμενους, ούτε «προτεκτοράτο», που θίγει το πατριωτικό φρόνημα της πολιτικής ελίτ, του πάλαι ποτέ δικομματισμού, που δίνει νυχθημερόν τη μάχη (τώρα μαζί με την Αριστερά της ευθύνης), για τον μέγιστο εθνικό στόχο, την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, εννοείται ως ισότιμο μέλος.

Όχι τέτοιοι λαϊκίστικοι χαρακτηρισμοί λοιπόν, για το Μνημόνιο, το ειδικό καθεστώς του οποίου τούτες τις μέρες λαμβάνουμε άλλη μία γερή δόση… διαπραγμάτευσης. Η διάλεκτος του «επιχειρείν» αποδεικνύεται ιδιαιτέρως εύστοχη. Ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων, Χάνς Πέτερ Κάιτελ, χαρακτήρισε την Ελλάδα «θυγατρική» και δεν έμεινε στην… ταμπέλα, το εμπλούτισε επαρκώς. Ιδού η αποκαλυπτική συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel:
Ερ.: Βλέπετε να υπάρχει λύση για την Ελλάδα;
Απ.: Όλες οι συζητήσεις περί εξόδου της Ελλάδας δεν οδηγούν πουθενά. Εγώ ως επιχειρηματίας δεν θα άφηνα τη θυγατρική εταιρία μου που είναι σε πολύ κακή κατάσταση να πέσει, αλλά θα την εξυγίαινα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα είδος ειδικής οικονομικής ζώνης εντός της Ευρωζώνης, θωρακισμένη με την αναγκαία και επιτρεπτή οικονομική βοήθεια, αλλά και με προσωπικό από υπαλλήλους της Ε.Ε. Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε μεν να εκχωρήσει κυριαρχία, αλλά θα έπρεπε να δώσει στους βοηθούς από την Ε.Ε. την ευκαιρία της επί τόπου συνδιαμόρφωσης των μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Αλλά και για ενέχυρα πρέπει να γίνουν σκέψεις. Βασικά, θα πρέπει να θέσουμε την Ελλάδα σε μια συσκευή οξυγόνωσης, για να μπορέσει η χώρα να εξυγιανθεί μακροπρόθεσμα. Προς τούτο οι Έλληνες χρειάζονται καιρό – όχι μόνο μήνες, αλλά χρόνια.
Ερ.: Θα συνιστούσατε αυτή τη στιγμή σε μια γερμανική επιχείρηση να επενδύσει στην Ελλάδα;
Απ.: Ποιος να επενδύσει τώρα στην Ελλάδα; Η οικονομική και πολιτική ελίτ της Ελλάδας πρέπει να κατορθώσει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη για επενδύσεις. Δεν μπορώ σήμερα να επενδύσω σε μία χώρα, για την οποία δεν ξέρω τι νόμισμα θα έχει αύριο. Αντιστρόφως, σ’ αυτήν την κατάσταση το κράτος δύσκολα μπορεί να ιδιωτικοποιήσει επιχειρήσεις. Η οικονομία χρειάζεται επιτέλους σαφήνεια για την περαιτέρω πορεία των πραγμάτων στην Ελλάδα.
Ερ.: Οι ελίτ όμως δεν είναι εκείνες που βγάζουν τα χρήματά τους από την Ελλάδα;
Απ.: Ναι, κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν θα πάνε επενδυτές στη χώρα, αν οι ντόπιοι κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Είναι προφανές: άλλαξε το κλίμα στο Βερολίνο μετά την επίσκεψη Σαμαρά. «Ανάσες» ζήτησε, «τεχνητή οξυγόνωση» για τη «θυγατρική Ελλάς» προσφέρει ο χερ Κάιτελ. Κι η «σκληρή διαπραγμάτευση» συνεχίζεται…

θητεία Τυμβωρύχου
εκτελεί η «σειρά» του ’69

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!