Ενάντια στα συναινετικά σενάρια. Του Γιώργου Τοζίδη.

Πριν από λίγες μέρες, ανακοινώθηκε η «σύνοψη επιλεγμένων θέσεων του Κοινού Προγράμματος» της «επιτροπής που σχημάτισαν παρατάξεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης(!) καθώς και κινήσεις-πρωτοβουλίες πολιτών» για τη «ριζική(!) αλλαγή στο Δήμο Θεσσαλονίκης». Ως Συντονιστικό Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, σταθήκαμε κριτικά απέναντι στην επιτροπή και επανειλημμένα θέσαμε θέμα αποχώρησης από αυτήν της δημοτικής κίνησης στην οποία συμμετέχουν στελέχη του Συνασπισμού. Η δημοσιοποίηση του «κοινού προγράμματος» της επιτροπής δικαίωσε την κριτική μας, που μεταξύ των άλλων, αναφερόταν και στην παντελή έλλειψη πολιτικών κριτηρίων για τη συγκρότησή της. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
1. Την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο Μνημόνιο και κριτικής στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (προκειμένου να μην αποχωρήσει η παράταξη της κ. Χ. Αράπογλου, βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, που ψήφισε το Μνημόνιο, το νομοσχέδιο που καταργεί την κοινωνική ασφάλιση κ.λπ.),
2. Την ουσιαστική αποδοχή του σχεδίου «Καλλικράτης» (η μοναδική αναφορά στο κείμενο είναι ότι οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν στο πλαίσιο της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας).
Αφού, λοιπόν, η «επιτροπή» ξεμπέρδεψε με τα δύσκολα (το Μνημόνιο, τον «Καλλικράτη», αλλά και την κρίση που οφείλεται στην «άνευ προηγουμένου επίθεση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου»), το υπόλοιπο πρόγραμμα διαμορφώθηκε στη βάση ικανοποίησης των θέσεων όλων όσοι συμμετείχαν, προκειμένου να μη δυσαρεστηθεί κανένας. Πράσινος «πολυπολιτισμός», αναπτυξιολαγνεία και επιχειρηματικός(!) τουρισμός και καμιά αναφορά στην ανεργία που παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, στη φτώχεια που διογκώνεται, στη συνολική υποβάθμιση της ζωής στην πόλη. Ακόμη, άδικα θα αναζητήσει κάποιος τις θέσεις της επιτροπής για τις επικείμενες απολύσεις στο δήμο (με βάση τις ρυθμίσεις του «Καλλικράτη»), το κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών, τις ελλείψεις στα σχολεία, τα προβλήματα στα νοσοκομεία κ.λπ. Πολύ περισσότερο, πουθενά δεν τεκμηριώνεται η δυνατότητα υλοποίησης ακόμη και αυτού του προγράμματος, χωρίς την αμφισβήτηση του Μνημονίου και του «Καλλικράτη».
Η διαμόρφωση του «κοινού προγράμματος» μπορεί να μη συμβάλλει στην ανάγκη «ριζικής αλλαγής» στη Θεσσαλονίκη, εξυπηρετεί, όμως, με τον καλύτερο τρόπο τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ. Πράγματι, τα στελέχη της κυβέρνησης της τρόικας γνωρίζουν ότι οι εκλογές στο δήμο θα κριθούν στην επαναληπτική εκλογή της 2ης Κυριακής και με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουν(;) ουσιαστικά τη θετική ψήφο όσων συμφώνησαν στο κοινό πρόγραμμα. 
Στον αντίποδα του «κοινού προγράμματος» βρίσκεται το πρόγραμμα-πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που απευθύνεται σε πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς, δημοτικές κινήσεις, σωματεία ή συνδικαλιστικές παρατάξεις και κοινωνικές συλλογικότητες που ήδη κινητοποιούνται – είτε ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, είτε για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη. Η συγκρότηση μια αριστερής, ριζοσπαστικής και οικολογικής δημοτικής κίνησης στη βάση αυτού του προγράμματος θα πρέπει να είναι η απάντησή μας στα συναινετικά σενάρια της «επιτροπής».
Ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος, οι συνέπειες από την εφαρμογή του Μνημονίου επιδεινώνουν τις συνθήκες ζωής κάθε μέρα και περισσότερο και άρα μεγαλώνουν και οι δικές μας ευθύνες. Έχουμε να κάνουμε πολλά για την ανάδειξη των προβλημάτων της πόλης και των δικών μας προτάσεων για αυτά και για την έμπρακτη διεκδίκηση των λύσεων που προτείνουμε. Ο δρόμος για τη συγκρότηση μιας αριστερής ριζοσπαστικής και οικολογικής δημοτικής κίνησης περνάει από μια ανοικτή συνέλευση στην οποία θα κληθούν όλες οι συλλογικότητες που ενδιαφέρονται και η οποία θα πρέπει να συγκληθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

(*) Ο Γιώργος Τοζίδης είναι μέλος του Συντονιστικού Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!