Του Γιώργου Ρηγόπουλου *

 

Το δάσος του Χορτιάτη είναι το πλησιέστερο φυσικό δάσος στην πόλη της Θεσσαλονίκης και προσελκύει όλες τις εποχές του χρόνου χιλιάδες ανθρώπους. Είναι δάσος οξιάς, καστανιάς και βελανιδιάς, με χρυσαετούς και κραυγαετούς, αγριογούρουνα, λαγόγυρους, ορχιδέες και ενδημικά είδη φυτών. Είναι δάσος με πλούσια ιστορία, τα απομεινάρια της οποίας βλέπουμε ακόμη σήμερα.

Η σημασία του σαν φυσικό οικοσύστημα έχει αναγνωριστεί μερικώς, καθώς ένα τμήμα του Χορτιάτη ανήκει στη Γ’ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας-Βόλβης ενώ έχει προταθεί επίσης για ένταξη στο δίκτυο NATURA 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, σύμφωνα με την Οδηγία 79/409 για την Προστασία των Άγριων Πουλιών.

Αυτό το σπάνιο δάσος αξίζει μία καλύτερη μοίρα από αυτήν που είχε μέχρι τώρα. Σε κάθε βόλτα μας είναι εμφανή τα σημάδια της εγκατάλειψης και της αμέλειας. Σκουπίδια παντού, κεραίες, δρόμοι και αυλακιές από τα μοτοκρός και τις «γουρούνες» πληγώνουν το τοπίο. Ακόμα βλέπεις παγάνες (παγίδες) για αγριογούρουνα στον κεντρικό δρόμο του βουνού από όπου περνάμε όλοι μας, που αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των πολιτών.

Η Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη για το 2010 έθεσε ως πρώτο στόχο της την προστασία και την ανάδειξη του Χορτιάτη. Ζητάμε να επεκταθεί η απαγόρευση του κυνηγιού σε όλον τον ορεινό όγκο, να ληφθεί μέριμνα για τη διαμόρφωση χώρων αναψυχής και για τον καθαρισμό του δάσους, να υπάρχει διαρκής και επαρκής φύλαξη του δάσους εναντίον όλων των πιθανών απειλών (πυρκαγιά, παράνομη ξύλευση, ενόχληση, διάνοιξη δρόμων κ.λπ.) και να δημιουργηθεί κέντρο πληροφόρησης για τη χλωρίδα, την πανίδα και την ιστορία του Χορτιάτη. Για την ώρα, δημοσιοποιούμε το θέμα και μαζεύουμε υπογραφές και αργότερα θα προχωρήσουμε σε εκδηλώσεις και πιο δυναμικές δράσεις.

 

* Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Χορτιάτη .

 

Συλλογή υπογραφών για τη σωτηρία του Χορτιάτη

www.hortiatis570.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!