Σπατάλες και επικίνδυνα παιχνίδια από τον δήμαρχο. Του Κώστα Μπακατσή

Με περισσή αυταρέσκεια ο δήμαρχος κ. Δ. Παπαδόπουλος, ανακοίνωσε τη συμφωνία του Δήμου Παύλου Μελά με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ) για το στήσιμο θερινής σκηνής μέσα στο χώρο του πρώην Στρατοπέδου «Παύλος Μελάς». Κάλεσε, μάλιστα, και τους κατοίκους να γίνουν θεατές σε παράσταση της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας «Καπνομάγαζο». Τους προέτρεψε, επίσης, να σπεύσουν να προμηθευτούν εκπτωτική κάρτα από το δήμο!
Με μεγάλο θράσος ο δήμαρχος συνεχίζει να κοροϊδεύει τους κατοίκους και παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τη διεκδίκηση και την απόσπαση του χώρου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (το οποίο ακόμα κατακρατεί) ακυρώνοντας το άρθρο 84 του Ν.3883-Σεπτέμβριος του 2010! Δεν διστάζει, δε, να εμπλέκει και καταξιωμένους φορείς της πόλης, όπως το ΚΘΒΕ.
Κατασκευάζει, εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου, υποδομές για 30 παραστάσεις του ΚΘΒΕ. Ξοδεύει πάνω από €50.000, σχεδόν €1.700 για κάθε παράσταση, φέτος, σε χώρο που δεν ανήκει στο δήμο, με κίνδυνο χρήματα, υλικά, εργατοώρες να πάνε στο βρόντο! Ξοδεύει χρήματα, τη στιγμή που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει πετρέλαιο για τα απορριμματοφόρα τα οποία έμεναν ακίνητα και επομένως σκουπίδια παρέμεναν στους δρόμους, ενώ τα σχολεία συνέχιζαν να είναι υποχρημαδοτούμενα! Αλόγιστες κινήσεις, χωρίς κανένα σχέδιο συνολικής χρήσης και αξιοποίησης του χώρου, τεμαχίζοντας και εξυπηρετώντας φορείς και ιδρύματα! Οι εργαζόμενοι, η υποδομή και τα υλικά τίθενται στη διάθεση του ΚΘΒΕ και θα λείψουν από πολιτιστικές εκδηλώσεις στο σύνολο του δήμου.
Ξέχασε ο δήμαρχος τη δέσμευση πως θα διεκδικήσει τη Μονή για το δήμο και «στρώνει» το δρόμο να γίνει μελλοντικά ο χώρος στο «Παύλος Μελάς», μια νέα γιγαντωμένη Μονή, ξένη με τους κατοίκους και εμπορευματοποιημένη.

Το βιολί βιολάκι
Με την ίδια λογική, παλιότερα, συναινούσε σε εμπορικές χρήσεις και στο μέλλον θα ικανοποιήσει ακόμα και ιδιωτικές, κερδοφόρες επιχειρήσεις (π.χ. τσίρκο, σινεμά, εμπορικό-ψυχαγωγικό κέντρο) χωρίς κανένα όφελος για το δήμο και τους κατοίκους, αλλά με επιβάρυνση οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική. Και τα περιβόητα σχέδια ολοκληρωμένης παρέμβασης; Λεφτά πεταμένα σε φιέστες και σεμινάρια αυτοπροβολής και ψηφοθηρίας!
Ας αφήσει κατά μέρος τα επικίνδυνα παιχνίδια ο κ. δήμαρχος και επιτέλους ας σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ας συνεχίσει κι ας εμπλουτίσει το έργο της προηγούμενης διοίκησης. Ας προσθέσει, ας μην αφαιρεί, ας μη διαμοιράζει, ας μη σπαταλά.
Να ασχοληθεί με την ολοκληρωμένη παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου και να καλέσει τα Τμήματα Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας, τα τμήματα και τις ομάδες πολιτισμού, του δήμου και της ΙΡΙΣ, τα ωδεία, τα μουσικά σύνολα, τις θεατρικές τις Πολιτιστικές, Περιβαλλοντικές Ομάδες, τους συλλόγους και τα σχήματα, αθλητικούς φορείς, τους πολίτες που νοιάζονται και δημιουργούν, να συζητήσει υπεύθυνα πώς θα γίνει η σωστότερη χρήση των χώρων των πρώην Στρατοπέδων «Π. Μελάς» και «Καρατάσιος», από τους ίδιους τους φορείς, οι οποίοι ακόμα επιμένουν, χωρίς βοήθεια, με το προσωπικό μεράκι και κυρίως την εθελοντική, αφιλοκερδή προσφορά των μελών τους.
Να ενδιαφερθεί και να ενισχύσει τα ερασιτεχνικά σχήματα και τις ομάδες, απλώνοντας το έργο τους σε κάθε συνοικία και γειτονιά, αφήνοντας στην άκρη μεγαλεπήβολα και αμφίβολης απόδοσης, ξεκρέμαστα έργα. Να προσφέρει πολιτισμό επιπέδου και χαμηλού κόστους σε κάθε κάτοικο. Αν θέλει και επιμένει σε παρεμβάσεις στο πρώην στρατόπεδο, ας προχωρήσει με πιο απλά βήματα: Με την ολοκλήρωση των υπόγειων διαβάσεων-οδών προς το πρώην στρατόπεδο τις οποίες παρέλαβε σχεδόν έτοιμες και τις κατάργησε είτε σφραγίζοντάς τις ή είτε με την αδιαφορία, καθώς τα ξερά χόρτα έχουν πλέον γιγαντωθεί και είναι επικίνδυνα. Άλλωστε, το αγαπημένο τραγούδι του κ. δημάρχου είναι το:

«Άντε περάσει η ώρα
άντε να περάσει η μέρα
άντε να περάσει η νύχτα
και να φτάσει το πρωί
Κράτα να περάσουν μέρες
κράτα να περάσουν μήνες
κράτα να περάσουν χρόνια
να περάσει και η ζωή»

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!