Στο επίκεντρο των συζητήσεων η πολιτική συμμαχιών και η κοινή στάση σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Με δύο θέματα, που αμφότερα σχετίζονταν με τον προσανατολισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το αναγκαίο μέτωπο για διέξοδο από τη λαίλαπα την οποία ζούμε, ασχολήθηκε την περασμένη Δευτέρα η Εκτελεστική Γραμματεία του. Η διαδικασία ξεκίνησε με πρώτο θέμα τις συζητήσεις οι οποίες άρχισαν με πρόσκληση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, και φαίνεται να καταλήγουν σε μια κοινή στάση τουλάχιστον στην αντιμετώπιση των χαρατσιών, με τη συμμετοχή δυνάμεων από ευρύ φάσμα. Σε αυτή τη διαδικασία συγκλίνουν ήδη οι δυνάμεις από το ΣΥΡΙΖΑ, το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (ορθότερα, μέχρι στιγμής από τις περισσότερες συνιστώσες της), αλλά και άλλες οργανώσεις, όπως το ΕΠΑΜ, το Ξεκίνημα και η Κομμουνιστική Ανανέωση. Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις ορισμένων πλευρών, και διαφυλάσσοντας (όπως τόνισε ο Γ. Θεωνάς) την κατάκτηση της αυτονομίας κάθε συνιστώσας και συλλογικότητας, τελικά η Εκτελεστική Γραμματεία αποφάσισε να στηρίξει συλλογικά, ως ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη σημαντική προσπάθεια σύγκλισης.
Έτσι ήρθε σαν φυσιολογική συνέχεια το δεύτερο θέμα, δηλαδή η γενικότερη συζήτηση για την πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ξεκινήσει στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ως βάση χρησιμοποιήθηκε νέο κείμενο του Ν. Μανιού, που διαφοροποιούσε το αρχικό, παίρνοντας υπόψη τον ως τώρα διάλογο. Ακολούθησε η τοποθέτηση του Α. Τσίπρα, που μίλησε για την ανάγκη πολύ ευρείας απεύθυνσης, από το Άρμα Πολιτών και τη ΔΗΜΑΡ ως την εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Στην πορεία της συζήτησης, στην οποία πήραν το λόγο τα περισσότερα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, διευκρινίστηκε ότι το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής περιλαμβάνεται στους «αποδέκτες» της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Α. Νταβανέλος από την πλευρά του τόνισε ότι πρέπει να είναι σαφής ο προσανατολισμός του μετώπου που επιδιώκεται, και άρα να δοθεί προτεραιότητα στην προσέγγιση με δυνάμεις όπως το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ο Γ. Νικολακάκης, εκπρόσωπος της ΚΟΕ, διευκρίνισε ότι οι επαφές που θα επιδιωχθούν μπορούν να περιλαμβάνουν και άλλες ακόμη δυνάμεις – οι οποίες είτε δεν ανήκουν σε αυτό ακριβώς που αυτοορίζεται ως πολιτική αριστερά, είτε μένει να αναδειχθούν μέσα από το λαϊκό κίνημα. Πιο σπουδαίο όμως από τη συμφωνία σε μια λίστα συνομιλητών είναι, όπως υπογράμμισε, να υπάρχει σαφής κατεύθυνση: ότι δηλαδή ο στόχος του επιδιωκόμενου μετώπου δεν είναι κυρίως εκλογικός, αλλά η οικοδόμηση μετώπου για τη ριζική ανατροπή του σημερινού «έκτακτου καθεστώτος» και των δυνάμεων που το στηρίζουν. Μ’ αυτή την έννοια, συνέχισε, βλέπουμε αν έχει νόημα μια επανεκκίνηση, και γι’ αυτό αποτιμούμε ως θετική εξέλιξη τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο διάλογο που ήδη συσπειρώνει ευρύ φάσμα δυνάμεων, όπως και στην κοινή πρωτοβουλία ενάντια στα χαράτσια. Επανέλαβε, δε, την πρόταση για συγκεκριμένες κινήσεις συμβολής στην από τα κάτω οικοδόμηση της λαϊκής ανυπακοής, ενώ τόνισε ότι σήμερα ο όποιος «λεγκαλισμός» αυτοακυρώνεται.
Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας ολοκληρώθηκε με τη λήψη αποφάσεων στο πνεύμα της συζήτησης που προηγήθηκε. Διευκρινίστηκε ο εξωστρεφής και κινηματικός χαρακτήρας της δραστηριοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τις άλλες πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται τοπικά, επιδιώκοντας τη δημιουργία ή περαιτέρω ενδυνάμωση πλατιών λαϊκών επιτροπών και συνελεύσεων στις γειτονιές. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε να στηριχτεί η πρωτοβουλία «επώνυμων» δηλώσεων ανυπακοής στα χαράτσια, όπως και η προετοιμαζόμενη κοινή στάση οργανώσεων και συμμαχικών σχημάτων υπέρ ενός κινήματος λαϊκής ανυπακοής και αλληλεγγύης, και εντέλει ανατροπής της σημερινής κατάστασης.

E.Φ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!