Από αυτή την εβδομάδα, ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, Ιντιφάντα, θα φιλοξενείται στις σελίδες του Δρόμου, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, σε θέματα που αφορούν το παλαιστινιακό ζήτημα.

Κατ’ αρχάς να τονίσουμε ότι εμείς, ως Σύλλογος Ιντιφάντα, μιλάμε πάντα από τη σκοπιά των απλών καθημερινών ανθρώπων που δεν δέχονται ότι μπορεί να υπάρχουν παράπλευρες απώλειες. Είμαστε μια ομάδα που συγκροτήθηκε στη βάση της προσβολής του περί δικαίου αισθήματός μας από τη βάρβαρη ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, καθώς και της θεμελιώδους πεποίθησης ότι ο αγώνας ενός λαού για ελευθερία και δικαιοσύνη αφορά όλους τους λαούς. Το να παραβιάζονται βάναυσα τα βασικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, χωρίς διεθνείς αντιδράσεις, έχει ως συνέπεια την παγκόσμια επιβολή του δικαίου του ισχυρότερου.
Τον τελευταίο χρόνο, η ελληνική κυβέρνηση έκανε μια αναπάντεχη αλλαγή προσανατολισμού στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Σε μια συγκυρία όπου το Ισραήλ χάνει ερείσματα στη διεθνή διπλωματική σκηνή, η Αθήνα ανακαλύπτει στο Τελ Αβίβ το βασικό γεωπολιτικό παρτενέρ της, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η κυβέρνηση Παπανδρέου προσέφερε στον Νετανιάχου δύο πολύ σημαντικές ωφέλειες: Πρώτον, σε διπλωματικό επίπεδο, του παρέσχε ένα καινούργιο πολιτικό στήριγμα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της δύσκολης διεθνούς θέσης που βρίσκεται το Ισραήλ. Δεύτερον, του αναπλήρωσε μέρος του στρατηγικού βάθους που απώλεσε λόγω της πολιτικής Ερντογάν-Νταβούτογλου. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα και το Ισραήλ έχουν μια από τις πιο στενές στρατιωτικές συνεργασίες στον κόσμο και η Ελλάδα έχει μια ολοένα και μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή στη μεσανατολική σύγκρουση. Το ότι αυτή η εμπλοκή είναι έμμεση, ούτε αφαιρεί την ουσία της ούτε και μειώνει την επικινδυνότητά της.
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι ο αγώνας ενάντια στη συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ αποτελεί ένα θέμα τιμής για κάθε πολίτη που πιστεύει στην αυτοδιάθεση των λαών και τη δημοκρατία και αν δεν εξεγερθούμε, τώρα, ενάντια στην ελληνική σύμπραξη με τις καθημερινές δολοφονίες Παλαιστινίων, την παράνομη κράτηση και τα βασανιστήρια σε βάρος χιλιάδων ανθρώπων, το στραγγαλισμό της Γάζας, καθώς και το συνεχή εποικισμό της Δυτικής Όχθης και της Αν. Ιερουσαλήμ, θα έχουμε συναινέσει στη βύθιση όλων μας στον κυνισμό και τη βαρβαρότητα.
Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι η βασική προτεραιότητα των κινημάτων στη χώρα μας είναι η αντίσταση στο Μνημόνιο, τις απολύσεις, τα χαράτσια και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Ωστόσο, κρίνουμε ότι οι επιπτώσεις της οικοδομούμενης ελληνοϊσραηλινής συμμαχίας μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρές για την ελληνική κοινωνία. Κατά συνέπεια, πρέπει να βρούμε τον τρόπο να εντάξουμε το ζήτημα στην ατζέντα των κοινωνικών αντιστάσεων.
Γι’ αυτό, τη Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου, στις 7:00μ.μ, διοργανώνουμε στο Πολυτεχνείο (αίθουσα Γκίνη) ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ: Θα το επιτρέψουμε;», με εισηγητές τους Λ. Βατικιώτη, Β. Πισσία και  Άρη Χατζηστεφάνου.

Σύλλογος Αλληλεγγύης
στον Παλαιστινιακό Λαό Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!