Ο εκδότης Θ. Φιλιππόπουλος μειώνει 10%-15% τις αποδοχές σε στυλ… Αλαφούζου.

«Ζήλωσε την δόξαν» του καπετάν Αλαφούζου του ΣΚΑΪ, ο εκδότης Θ. Φιλιππόπουλος και με προσωπική του επιστολή σε κάθε εργαζόμενο του Ομίλου των Αττικών Εκδόσεων ανακοινώνει περικοπές αποδοχών οριζόντια από 10% έως 15%.
Η περίπτωση των Αττικών Εκδόσεων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Τύπο, αφού ο ιδιοκτήτης τους είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Περιοδικού Τύπου και με αυτή του την ιδιότητα έχει πρωτοστατήσει στις προσπάθειες των εργοδοτών του κλάδου να «απαλλαγούν» από προσωπικό και να μειώσουν αποδοχές.
Αφού επί μήνες προχώρησε σε απολύσεις, επανέρχεται με έναν ωμό εκβιασμό και δηλώνει ότι θα κάνει περικοπές μισθών 10% σε όσους αμείβονται μικτά από 1.000 έως 2.500 ευρώ το μήνα και 15% σε όσους αμείβονται από 2.500 ευρώ και πάνω. Αλλιώς; Ο επίλογος της ενημέρωσής του είναι απόλυτα σαφής: «Αν επικρατήσουν ατομικιστικές νοοτροπίες, τότε αφενός θα κινδυνεύσει όλη η προσπάθεια, αφετέρου θα είμαι υποχρεωμένος να θυσιάσω τα άτομα, προς το συμφέρον του συνόλου».
Ο συγκεκριμένος εκδότης, κάτοχος περιοδικών, ραδιοφωνικών σταθμών και από πέρσι εβδομαδιαίας εφημερίδας, με ένα όμιλο που έχει επενδύσει στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και στον οποίο συμμετέχει ο ιταλικός εκδοτικός οίκος Modatori (συμφερόντων Μπερλουσκόνι) επικαλείται την οικονομική κρίση, την πτώση της διαφημιστικής δαπάνης και των κυκλοφοριών και μιλά για το 2011 «ως μια αγορά που περισσότερο προσομοιάζει σε μέγεθος με αυτήν του 2000». Ο όμιλος των Αττικών Εκδόσεων όλα τα προηγούμενα χρόνια παρουσίαζε καθαρά κέρδη εκατομμυρίων ευρώ, κάνοντας αλματώδη βήματα εξαγορών και επενδύσεων. Στην πρώτη «κακή» χρονιά απάντησε με δεκάδες απολύσεων, αν και όπως παραδέχεται ο εκδότης στο κείμενό του βρίσκεται «εκτός της ζώνης κινδύνου».
Τις απολύσεις αυτές δεν τις αναφέρει πουθενά ο κ. Φιλιππόπουλος, αντίθετα μιλά για εξάντληση των όποιων περιθωρίων για περικοπές σε προμηθευτές, εξωτερικούς συνεργάτες και «στη διαχείριση των πόρων του ομίλου». Στους εργαζόμενους, λοιπόν, που γνωρίζουν πολύ καλά πώς εννοεί τη διαχείριση πόρων ο εργοδότης τους, αφού όλο το χρόνο είδαν δεκάδες συναδέλφους τους να πετιούνται στο δρόμο, απευθύνεται θέτοντας το εκβιαστικό δίλημμα: δεχτείτε τις περικοπές, αλλιώς…
Οι εργαζόμενοι του Ομίλου ήδη από το καλοκαίρι έχουν αντιδράσει δυναμικά στις πιέσεις. Δεν αποδέχτηκαν αυτά τα διλήμματα, και με συνελεύσεις, στάση εργασίας, καταγγελίες απέκρουσαν μέχρι τώρα τις πιέσεις. Γνωρίζουν ότι στο δίλημμα: ή περικοπές μισθών, ή απολύσεις, η εργοδοτική πρακτική είναι: και περικοπές και απολύσεις. Αυτό, άλλωστε, περνά έμμεσα και από το κείμενο που τους μοιράστηκε, αφού πέρα από τις περικοπές τους ζητιέται «περισσότερη προσπάθεια, ευρηματικότητα, παραγωγικότητα», ενώ τους προσφέρονται «οι μικρότερες δυνατές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό»!
«Θα αγωνιστώ να βγάλω το καράβι -και το σύνολο των εργαζομένων- από την θύελλα, αλλά μόνο αν όλοι οι εργαζόμενοι πιστέψουν το ίδιο θα το καταφέρουμε», καταλήγει ο εκδότης, που πήρε τη σκυτάλη των ατομικών συμβάσεων από τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ.
Τα σωματεία του Τύπου βρίσκονται και πάλι μπροστά σε ένα κρίσιμο «δίλημμα»: ώς πότε θα ανέχονται και θα δίνουν περιθώρια υλοποίησης στα πιο μαύρα αντεργατικά σχέδια των μεγαλοεπιχειρηματιών των ΜΜΕ;

Μ.Σ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!