Συναγωνίζονται σε εργασιακό σαδισμό οι εργοδότες

Κι όμως, δεν είναι αστείο. Με αγγελία του αμερικανικός εκδοτικός οίκος που θέλει να επεκταθεί στο Λονδίνο, αναζητά εργαζομένους (που λέει ο λόγος) έτοιμους για όλα. Ταλαντούχους, σοβαρούς, χωρίς καμία υποχρέωση, πρόθυμους, χωρίς να έχουν την απαίτηση να… πληρωθούν κιόλας. Η αγγελία δημοσιεύτηκε προ δεκαημέρου και είναι πολύ… προχωρημένη. Αντιγράφουμε:
«Οι υποψήφιοι θα προέλθουν κυρίως από μια δεξαμενή απλήρωτων ασκούμενων, αν και ίσως προσληφθούν 1-2 άτομα με προσωρινές συμβάσεις». Η εταιρία αναζητεί «υποσχόμενους υποψήφιους που: έχουν ήδη επιδείξει έντονο ενδιαφέρον στις λογοτεχνικές εκδόσεις γενικά και ιδιαίτερα στις εκδόσεις του οίκου μας, διακατέχονται από ισχυρά κίνητρα και είναι φιλόδοξοι, είναι αποφασισμένοι να δημιουργήσουν καριέρα στο χώρο των εκδόσεων και είναι πρόθυμοι να κάνουν θυσίες γι’ αυτή, είναι πρόθυμοι να ξεκινήσουν λαμβάνοντας χαμηλή αμοιβή και να δουλέψουν για την αύξησή της, κατέχουν πολυδιάστατες ικανότητες που θα εφαρμόσουν στον εκδοτικό χώρο, ανυπομονούν να υποβληθούν σε μια αυστηρή και απαιτητική δοκιμαστική περίοδο είτε ως ασκούμενοι είτε ως εργαζόμενοι, είναι πρόθυμοι να εργαστούν και να πράξουν ό,τι τους ζητηθεί ώστε ο εκδοτικός οίκος να πετύχει, δεν έχουν άλλες προσωπικές υποχρεώσεις (προσωπικές η επαγγελματικές) που θα παρεμβαίνουν στην εργασία τους (οικογενειακές υποχρεώσεις, συγγραφή, εμπλοκή σε άλλους οργανισμούς, πτυχία που πρέπει να ολοκληρωθούν, διακοπές, γάμοι στο Ρίο που πρέπει να παρευρεθούν κ.λπ.)». Γι’ αυτό το τελευταίο, ο εκδότης όταν ερωτήθηκε απάντησε ότι το χρησιμοποίησε καθ’ υπερβολή, αλλά εξήγησε ότι όποιος έχει τα χρήματα για να πάει στο Ρίο, δεν έχει ανάγκη τη δουλειά αυτή. Για να μην σπαταλιέται πάντως άσκοπα χρόνος, η αγγελία προειδοποιεί: «ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΣΑΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ».
Και συνεχίζει: «Καθένα από τα κάτωθι αποτελεί επαρκή λόγο απόλυσης κατά τη δοκιμαστική περίοδο: αργοπορία ή αναχώρηση νωρίτερα χωρίς προηγούμενη άδεια, μη διαθεσιμότητα τις νύχτες ή τα σαββατοκύριακα, αδυναμία επίτευξης οποιουδήποτε στόχου έχει τεθεί, πραγματοποίηση προσωπικών τηλεφωνημάτων κατά τις ώρες εργασίας, κουτσομπολιό, λάθος χρήση της εταιρικής περιουσίας-συμπεριλαμβανομένου του σερφαρίσματος στο Διαδίκτυο επίσης κατά τις ώρες της εργασίας, έγκριση ανάξιων γραπτών, δημιουργία ατμόσφαιρας σύγκρουσης ή διαφωνίας, μη ανταπόκριση σε ηλεκτρονικά μηνύματα σε λογικό χρονικό διάστημα, μη επίδειξη ενδιαφέροντος σε άλλες πλευρές των εκδόσεων εκτός της επιμέλειας, διάπραξη επαναλαμβανόμενων λαθών, παραβίαση εταιρικών πολιτικών.
ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΑΝ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΑΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ»…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!