Συνέντευξη του Θέμη Μπαλασόπουλου, πρόεδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ στον Γιώργο Κατερίνη

Λίγες  ώρες πριν ανακοινωθεί η αναστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους, Θέμης Μπαλασόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Δρόμο επιχειρεί μια πρώτη αποτίμηση αυτού του πολυήμερου αγώνα.

Κύριε Μπαλασόπουλε, έχετε δώσει έναν αγώνα σχεδόν μόνοι σας ενάντια στις διαθεσιμότητες που όλα δείχνουν ότι είναι και η αιχμή του δόρατος της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.
Πώς αποτιμάτε αυτόν τον αγώνα που δώσατε;
Εκείνο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι αυτός ο αγώνας ήταν πολύ διαφορετικός από άλλες κινητοποιήσεις, όταν αγωνιζόμασταν για ένα θεσμικό, οικονομικό ή ένα ασφαλιστικό ζήτημα. Ήταν ένας αγώνας για το ιερό δικαίωμα στη δουλειά, αφού για πρώτη φορά βρίσκονται προ των πυλών οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων τα τελευταία χρόνια. Άρα, αυτό που καταφέραμε ήταν πέρα από διαφορετικές προσεγγίσεις και ιδεολογίες, να είμαστε όλοι μια γροθιά στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Κάναμε υπερβάσεις στις κινητοποιήσεις μας. Εγώ λέω ότι το παλέψαμε, ο αγώνας όμως δεν τελειώνει. Ούτε νικήσαμε αλλά ούτε και χάσαμε. Τους στριμώξαμε πάρα πολύ, η κυβέρνηση κατέφυγε σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Και βέβαια εμείς λέμε ότι έχουμε ένα δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Ήταν μια πρόβα τζενεράλε της άθλιας τρικομματικής -τώρα τη λέμε τρομοκρατική- συγκυβέρνησης, η οποία δείχνει ότι το 2013 μεθοδεύει χιλιάδες απολύσεις, καθώς οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην τρόικα είναι συγκεκριμένες. Δεν μπορούν να τις κρύψουν, όταν ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας, βγαίνει και λέει «και βέβαια θα γίνουν απολύσεις».
Αυτό που πρέπει τώρα να γίνει είναι ανασύνταξη των δυνάμεων, ενημέρωση του κόσμου, να δούμε πού είχαμε αδυναμίες, να μιλήσουμε με τον κόσμο, να καταλάβει, να ενισχύσουμε περισσότερο την αλληλεγγύη και την ενότητα και μέσα από αυτή τη διαδικασία να μπορέσουμε το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε τη νέα επίθεση. Γιατί δεν ήταν μόνο η διαθεσιμότητα, είναι και η «επιτροπεία» των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από 1/1/2013 θα έχουμε την οικονομική, θεσμική και λειτουργική κατάργηση των δήμων.

Σε αυτό τον αγώνα κάνατε κάποια βήματα συντονισμού με τους αιρετούς, πολλοί από τους οποίους αντιτάχθηκαν στις διαθεσιμότητες-είτε στα λόγια, είτε και με πράξεις. Αυτό απέφερε κάτι θετικό για το μέλλον;
Καταρχήν ήταν θετικό ότι έστω και στα λόγια αιρετοί στάθηκαν δίπλα, διότι πολλοί το έκαναν για λόγους πολιτικούς, θα έλεγα εκλογικούς, άλλοι το έκαναν κατά συνείδηση. Είπαν ότι δεν δίνουν στοιχεία. Αλλά, βέβαια, αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι ο αγώνας αυτή την περίοδο ήταν στα δικά μας χέρια. Δεν εμπιστευόμαστε κανέναν και δεν εμπιστευτήκαμε ποτέ αυτό τον αγώνα σε κανέναν άλλο εκτός από τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που τον στήριξαν με τη συμμετοχή τους, με τις παρεμβάσεις τους.
Δεν μας αφήνει αδιάφορους ότι οι επικεφαλής της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων δεν ήταν ευθείς απέναντι στο ζήτημα. Γιατί, ουσιαστικά, το να πάρει την ευθύνη και την αρμοδιότητα η κυβέρνηση να διαγράψει από το μητρώο ανθρώπινου δυναμικού τους εργαζόμενους, αλλά και γενικότερα όλες οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ήταν και εισήγηση της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες μας. Αυτή ουσιαστικά η ηγεσία του θεσμικού οργάνου των αιρετών δεν λειτούργησε δίπλα στους εργαζόμενους, αλλά λειτούργησε με την προοπτική των εκλογών το 2014, για να μη χρεωθούν το πολιτικό κόστος.
Από εκεί και πέρα εμείς λέμε ότι αυτή την περίοδο δοκιμάσαμε τους φίλους μας και τους εχθρούς μας. Στους φίλους μας δεν συγκαταλέγουμε ούτε τον κ. Μπουτάρη, ο οποίος πλέον λειτουργεί κατ’ εντολή της κυρίας Μέρκελ προκειμένου να υπερασπίσει τα γερμανικά επιχειρηματικά συμφέροντα, κυρίως στη διαχείριση των απορριμμάτων και, βέβαια, ούτε τον κ. Καμίνη, ο οποίος ξεκαθάρισε με τις δηλώσεις του και τις παρεμβάσεις του ότι είναι λαγός της τρικομματικής συγκυβέρνησης.

Οι κινητοποιήσεις ενάντια στις διαθεσιμότητες- απολύσεις αφορούν και άλλους εργαζόμενους. Δεν είδαμε, όμως, να αγκαλιάζονται από το υπόλοιπο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα.
Εμείς δεν είχαμε την απαίτηση από την ΑΔΕΔΥ να μπει σε κινητοποίηση με τις μορφές που επιλέξαμε εμείς. Εμείς αυτό που είχαμε απαίτηση ήταν να συντονίσει τις δράσεις. Οι κυβερνήσεις αυτά τα τρία χρόνια εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές κομμάτι-κομμάτι. Οι εξαιρέσεις που κάνουν στους δασκάλους, τους καθηγητές, τα νοσοκομεία, απλά διασπούν ένα μέτωπο που θα μπορούσε να ήταν πιο δυναμικό. Η ΑΔΕΔΥ έχει έλλειψη στρατηγικής, να δει πιο μακριά. Έχουμε την εμπειρία των οικονομικών μέτρων, άρα τώρα με τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις είναι ξεκάθαρο ότι η Παιδεία, η Υγεία και όλα τα υπόλοιπα θα είναι τα επόμενα θύματα, παρά το ότι εμείς θεωρούμε ότι το 2013 η δεξαμενή των απολύσεων θα είναι κυρίως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού μας θεωρούν πιο εύκολους στόχους. Πρέπει, όμως, να πούμε ότι υπάρχει έλλειψη πολιτικής παρέμβασης. Είχαμε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που καταργούν το Σύνταγμα, καταργούν την κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά οι αντιδράσεις από τους πολιτικούς φορείς ήταν πολύ υποβαθμισμένες, δεν ήταν αυτές που πρέπει. Δεν μπορεί ένας κλάδος ούτε να ανατρέψει μια πολιτική ούτε να υπερασπισθεί τη δημοκρατία. Αυτό χρειάζεται συστράτευση όλων των εργαζομένων, των πολιτικών και των κοινωνικών φορέων.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ δέχεται πολλών ειδών κριτική. Από δεξιά ότι χτυπάτε το χέρι στο μαχαίρι και δεν σας νοιάζει τίποτα, διαλύετε τα πάντα, δυσκολεύετε την επιβολή του νόμου, τις λειτουργίες της Αυτοδιοίκησης κ.λπ. Και από αριστερά, ότι κάνετε έναν μονομερή αγώνα για τη διαθεσιμότητα, δεν προβάλλετε το συνολικό. Πώς απαντάτε;
Για την κριτική που δεχόμαστε από τα δεξιά, είναι ξεκάθαρο ότι όλες αυτές τις ημέρες που βρισκόμαστε σε κινητοποίηση αποκαλύψαμε όλες τις μεθοδεύσεις τους. Και τα ψέματα αλλά και τις προθέσεις τους να απολύσουν. Γιατί κανένας πλέον δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει κινητικότητα, όταν δεν έχουν καταγραφεί ελλείψεις, ανάγκες, αλλά θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη διαδικασία και να απολύσουν τον κόσμο.
Από την άλλη, εμείς δεν κάναμε μονόπλευρο αγώνα. Ιεραρχήσαμε και βάλαμε σε πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα των απολύσεων, το οποίο θεωρούμε ότι αυτή την περίοδο συσπειρώνει το σύνολο των εργαζομένων και της κοινωνίας. Αν κάποιοι δεν μπορούν να το αντιληφθούν, δεν φταίμε εμείς. Εμείς με τις παρεμβάσεις και τις κινητοποιήσεις θα έλεγα ότι αναδεικνύουμε προβλήματα. Άρα, οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, εάν έχουν στρατηγική, εάν έχουν ουσιαστικά τη θέληση να ανατρέψουν αυτές τις καταστάσεις, θα πρέπει να πάρουν τη δικιά μας σπίθα και να την κάνουν φωτιά. Ως ΠΟΕ-ΟΤΑ, συγκεκριμένα, δεν έχουμε τη δυνατότητα να ανατρέψουμε την κυβέρνηση. Εμείς αναδεικνύουμε το μέγεθος των επιπτώσεων που θα υπάρχουν από αυτές τις πολιτικές. Αλλά πέρα από το γενικότερο συνδικαλιστικό κίνημα που έχει έλλειψη στρατηγικής, και τα κόμματα, όλα τα κόμματα αυτή την περίοδο, είναι απλώς παρατηρητές. Και εμείς θα δεχόμασταν την οποιαδήποτε κριτική, είτε καλόπιστη είτε κακόπιστη, αλλά να ήταν δίπλα μας κανονικά. Οι παρατηρητές και οι απόντες, θεωρώ ότι το μόνο που κάνουν είναι να συκοφαντούν και να διαβάλλουν τον αγώνα μας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο αγώνας μας, για να έχει επιτυχία, πρέπει να γίνει αγώνας όλης της κοινωνίας. Αν δεν υπάρχει αυτός ο παλλαϊκός ξεσηκωμός, η αντίδραση, η αντίσταση, η ανατροπή, δεν έχουμε καμία τύχη. Είναι ξεκάθαρο δηλαδή. Και να μην ψάχνουμε να βρούμε η ΠΟΕ-ΟΤΑ τι κάνει.
Εμείς, θα το πω έτσι απλά, ό,τι μπορέσαμε το κάναμε. Είμαστε υπερήφανοι και για τον κλάδο και για τους εργαζόμενους που εκπροσωπούμε. Άνθρωποι των πεντακοσίων και των εξακοσίων ευρώ, έχασαν μεροκάματα και άλλοι που θα έπρεπε να είναι πιο μπροστά από εμάς, είναι παρατηρητές. Είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες, σε συντονισμό, σε δράση, σε οτιδήποτε. Αλλά με έργα, όχι με λόγια. Έχουμε βαρεθεί τις συσκέψεις, τις συναντήσεις και την κουβέντα. Αυτό που θέλει τώρα ο κόσμος είναι να είμαστε μπροστά στον αγώνα, να είμαστε με ενότητα, με αλληλεγγύη και με διάθεση. Δεν είναι τυχαίο ότι μας αποκάλεσε τρομοκράτες ο Σαμαράς. Δεν λέω ότι δεν έγιναν και λάθη και παραλείψεις γιατί όταν είσαι σε έναν πόλεμο, όλα είναι ανοιχτά. Είχαμε απέναντί μας όλο το σύστημα, τα ΜΜΕ, είδαμε και πώς λειτούργησαν όλοι αυτοί οι κονδυλοφόροι. Πρώτη φορά μας έκαναν αγωγή (σ.σ. αναφέρεται σε αγωγή που έκανε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Τα Νέα, Γ. Παπαχρήστος), μας ζητούν αποζημίωση όλοι αυτοί που θα έπρεπε να απολογούνται.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!