Μια χαρακτηριστική λαϊκή συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ στο Χαλάνδρι. Ρεπορτάζ: Ηλίας Σταθάτος

Ένα σχετικά δροσερό βράδυ Τρίτης, στην κεντρική Πλατεία Χαλανδρίου. Τα παιδιά να παίζουν μπάλα, σκορπώντας τον τρόμο με τις αδέσποτες μπαλιές τους σε διερχομένους (θρηνήσαμε δύο… θύματα) αλλά κυρίως σε μια ομάδα κόσμου που έστηνε μερικές καρέκλες, μια μικροφωνική και μερικά τραπεζάκια. Ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι; Υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κάλεσαν λαϊκή συνέλευση στην περιοχή τους, με σκοπό την οργάνωση, τη μαζικοποίηση και την συνδιαμόρφωση του νέου πολιτικού φορέα.
Με εισηγητή τον Β. Μουλόπουλο και αρκετούς να παίρνουν μέρος στην συνέλευση, παρά την αρχικό «μάγκωμα» μερίδας των συμμετεχόντων, ακούστηκαν αυτά ακριβώς που πρέπει να αποτελέσουν πυξίδα για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Μιλήσαμε με δύο νέους ανθρώπους, τον Κλέστι και τη Δήμητρα.
Ο Κλέστι Κέκα, που μόλις πήρε μέρος στις Πανελλήνιες εξετάσεις, τόνισε ότι «πάνω απ’ όλα χρειάζεται μια διαφορετική νοοτροπία, μια διαφορετική παιδεία. Η στείρα ενασχόληση με την πολιτική, ενώ είσαι μακριά από την κοινωνία, δεν έχει νόημα. Οι πράξεις μετράνε πλέον. Για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη μου, πρέπει να κάνεις πράξη αυτά που λες. Να είσαι κάτι διαφορετικό».
Η Δήμητρα αμέσως τράβηξε την προσοχή μας, καθώς είναι το αντιπροσωπευτικό δείγμα ανθρώπου που ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται προκειμένου να προχωρήσει. 18 ετών, με ανησυχίες, κοφτερό μυαλό και δύσπιστη απέναντι στα κόμματα. Στις τελευταίες εκλογές ψήφισε για πρώτη φορά. Θα περάσει στο πανεπιστήμιο και φυσικά έχει συνειδητοποιήσει το αβέβαιο και ερεβώδες μέλλον που στρώνεται στα πόδια όλης της νεολαίας.
«Γενικά είμαι δύσπιστη απέναντι στα κόμματα… Παρ’ όλα αυτά μου αρέσει να ερευνώ, προκειμένου η ψήφος μου να μην πηγαίνει χαμένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μόνο που μπορούσα να ψηφίσω, παρ’ όλες τις επιφυλάξεις μου».
Όταν τη ρωτήσαμε τι θα θεωρούσε εκείνη ως σωστό για το κόμμα της Αριστεράς, πώς θα άρεσε σε εκείνη ο ΣΥΡΙΖΑ, οι απαντήσεις ήρθαν σαν χείμαρρος: «Να είναι ειλικρινές κόμμα. Ο βουλευτής να είναι δίπλα μου, όχι όταν πηγαίνει να μιλά στον κόσμο, αυτός να είναι ψηλά και ο κόσμος χαμηλά. Πρέπει να δράσει, να κάνει πράγματα και να μη μείνει στα λόγια. Να μη γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι διαφορετικό, το μόνο ελπιδοφόρο κόμμα. Είναι ακόμα ανώριμο, βέβαια, και έχει κάποια κολλήματα, για αυτό και πρέπει να οργανωθεί. Πράξεις στην κοινωνία, όχι μικροπολιτική χρειάζεται ο κόσμος. Κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τον νοιάζει ο κόσμος», κατέληξε η Δήμητρα.

 

«Όλοι μαζί, δράσεις παντού»
Μετά την αρχική εισήγηση του Βασίλη Μουλόπουλου, στην οποία εξέθεσε την γενικότερη κατάσταση με την εσωτερική και εξωτερική τρόϊκα, στις οποίες μόνη απάντηση είναι η αντίσταση και η προβολή άλλου δρόμου, το λόγο πήραν οι συμμετέχοντες. Έπειτα από έναν αρχικό γύρο τοποθετήσεων πάνω σε διαδικαστικά θέματα, χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οι ανάγκες του κόσμου και η θέλησή του ξεκίνησαν να διαφαίνονται.
«Πρέπει να ξεχάσουμε την λογική της ανάθεσης. Δίκτυα αλληλεγγύης παντού, ενεργητικότητα προκειμένου να μπορέσουμε να επιβιώσουμε! Τέρμα η τηλεόραση! Να μη βρουν τα παιδιά μας μπροστά τους τα δικά μας προβλήματα!», τόνισε ο Κώστας.
«Είναι λάθος η υποτίμηση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής… Να ασχοληθούμε ενεργητικά και γόνιμα, μέσω της οικοδόμησης των δικών μας απαντήσεων στην κρίση, ώστε να κοπεί ο φασιστικός ζωτικός χώρος».
«Σε κάθε προσπάθεια ξεπουλήματος, επίθεσης στα δικαιώματα και στην ζωή μας, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιστέκεται ενεργητικά, να είναι δίπλα μας».
«Μοναδικός σκοπός αυτών των συνελεύσεων είναι η οργάνωση και η πάλη του κόσμου. Αυτά είναι η απαραίτητη προϋπόθεση. Πρέπει να βγούμε ενεργητικά στον δρόμο, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια», σημείωσε ένας άλλος.
Γενικότερα, δύο ήταν τα κύρια νήματα που ένωναν τις τοποθετήσεις. Δράση και ενότητα, ενότητα και δράση. Η συμμετοχή όλων σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι μεγαλύτερος, μαχητικότερος και κυρίως βοηθητικός στις ανάγκες του αγωνιζόμενου λαού.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!