Του Μάριου Διονέλλη. Την εγκατάσταση ενός τεράστιου πάρκου ανεμογεννητριών στις κορυφές των Αστερουσίων, στην Κρήτη, σχεδιάζει η κυβέρνηση, έχοντας μάλιστα εκδώσει σχετική άδεια (υπ’ αριθμ. 1921/2010) προς την εταιρία Κ. Σάρρας Ο.Ε. για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 50ΜW. Το πάρκο πρόκειται να εγκατασταθεί στον Κόφινα, μία από τις κορυφές των Αστερουσίων και συγκεκριμένα στις θέσεις Κορφάλια και Μαδάρα.

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής τους, με πρόσχημα την «πράσινη ανάπτυξη». Δηλώνουν, ωστόσο, φανατικά υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά με σωστό χωροταξικό σχεδιασμό που θα επιτρέπει μια ισόρροπη ανάπτυξη για τον τόπο και ένα υγιές μέλλον στα παιδιά τους.  Σε επιστολές διαμαρτυρίας προς τον περιφερειάρχη Κρήτης, οι κάτοικοι των χωριών Καπετανιανά, Λούκια και Άγιος Ιωάννης εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι δεν έγινε η παραμικρή ενημέρωση των πολιτών πριν δοθεί η άδεια, αλλά κυρίως για το μέγεθος της συγκεκριμένης επένδυσης. Το σχέδιο προβλέπει εγκατάσταση έως και 77 ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό θα σημάνει ραγδαία αλλαγή του τοπίου, σημαντικές επιπτώσεις στο τοπικό οικοσύστημα καθώς θα επηρεαστούν άμεσα οι πληθυσμοί των σπάνιων πουλιών (γύπες και αετοί). Επίσης, θα σημειωθεί υποβάθμιση της αρχαιολογικής σημασίας του τόπου, καθώς ο Κόφινας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά κέντρα της αρχαιότητας με σημαντικές ανασκαφές να βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.
Οι κάτοικοι δηλώνουν πως θα αποτρέψουν με κάθε τρόπο τη μετατροπή της περιοχής τους σε ένα τεράστιο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, ενώ συντονίζουν τις δυνάμεις τους με άλλες ορεινές περιοχές στο Λασίθι, το Ρέθυμνο και τα Χανιά που συνειδητοποιούν ότι θυσιάζονται οι φυσικοί τους πόροι όχι για το καλό του τόπου, αλλά για το καλό των επενδυτών.
Για το συγκεκριμένο θέμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19/9 εκδήλωση ενημέρωσης και λαϊκής διαβούλευσης στο χωριό Ασήμι, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Γεωτεχνικό και το Τεχνικό Επιμελητήριο, ερευνητών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, βιολόγων και πλήθος κόσμου, ενώ ήδη ετοιμάζονται οι επόμενες μαζικές κινητοποιήσεις.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!