Θέατρο «Τόπος Αλλού»
Κεφαλληνίας 17 και Κυκλάδων, Κυψέλη, τηλ.: 210-8656004

 

Βραβευμένος με Νόμπελ, λογοτέχνης και θεατρικός συγγραφέας, ο Σάμιουελ Μπέκετ είναι εμβληματική φιγούρα του θεάτρου του παραλόγου. Το έργο του, ακραία πρωτότυπο, συχνά έγινε δεχτό με αρνητικά σχόλια, μέχρις ότου κατακτήσει την κορυφή της δραματουργίας.

 Τα γραπτά του είναι μινιμαλιστικά, ιδιόμορφα χιουμοριστικά και απαισιόδοξα για την ανθρώπινη φύση. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και «Το Τέλος Του Παιχνιδιού» που σκηνοθετεί ο Νίκος Καμτσής στο Θέατρο Τόπος Αλλού.

Ο Χαμ και ο Κλοβ είναι κλεισμένοι σε ένα ασφυκτικό αδιέξοδο, σε ένα δωμάτιο-φυλακή. Αφέντης και δούλος επιβιώνουν μαζί, διατηρώντας σχέσεις μίσους. Χρειάζονται ο ένας τον άλλο, καθώς ο ένας είναι τυφλός και παράλυτος, κι ο άλλος δεν έχει φαγητό. Έξω από το σπίτι μια ανεξήγητη καταστροφή έχει απλωθεί στην πλάση. Από το αριστερό παράθυρο φαίνεται η θάλασσα, από το δεξιό η στεριά. Έμβια όντα σπάνια συναντάνε στον ορίζοντα. Πυρηνική έκρηξη, πανδημία; Υπονοούνται, δεν αποκαλύπτονται. Ο απάνθρωπος αφέντης λοιδορεί τους πάντες, ενώ ο δούλος περιφέρεται κουτσαίνοντας, ανεβοκατεβάζοντας τους γονείς του αφέντη που βρίσκονται καταχωνιασμένοι στα μπουντρούμια σε κατάσταση σήψης.

 Το χιούμορ γκροτέσκο, αποδίδεται με εσωτερικότητα από τους υποκριτές που συμπεριφέρονται σαν σκιές φυλακισμένες στη φαντασία του Μπέκετ. Τα φώτα οδηγούν στο σημείο προσοχής, η μουσική υποβάλλει. Η κιμωλία στο πάτωμα αφήνει σημάδια ουσίας κι ενοχής. Στη σκηνή τεκνοποιεί ένας υποδόριος σαδισμός με μοναδικό απόγονο το θάνατο, το «Τέλος Του Παιχνιδιού»…

Βαγγέλης Μπέκας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!