Οι εργαζόμενοι απορρίπτουν το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου». Του Γιώργου Κατερίνη

Με στάσεις εργασίας και γενικές συνελεύσεις οι εργαζόμενοι της Vodafone προσπαθούν να αποτρέψουν την εφαρμογή του προγράμματος «εθελούσιας εξόδου» που προσπαθεί να εφαρμόσει η επιχείρηση. Σύμφωνα με τις αρχικές τοποθετήσεις της διεύθυνσης προσωπικού, το πρόγραμμα αυτό αφορούσε περίπου 80 εργαζόμενους του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών, αλλά όπως καταγγέλλει το επιχειρησιακό σωματείο έχει εξαπολυθεί μια ευρεία προσπάθεια εκβιασμών και έμμεσων και άμεσων απειλών προς όλους τους εργαζόμενους με επιστράτευση όλων των διοικητικών στελεχών.
Μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από ανακοίνωση του σωματείου είναι αποκαλυπτικά του κλίματος: «Άλλοι ξεμοναχιάζουν έναν-έναν τους συναδέλφους σε ιδιαίτερες συναντήσεις, όπου τους εκβιάζουν ανοιχτά ότι “ή θα δηλώσουν συμμετοχή στην εθελουσία ή θα απολυθούν εδώ και τώρα”. Άλλοι κάνουν ομαδικές συναντήσεις για να “ενημερώσουν” για το πρόγραμμα, όπου εκβιάζουν εμμέσως τους εργαζόμενους με δηλώσεις του τύπου “δηλώνει συμμετοχή όποιος θέλει, αλλά δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο για όποιον παραμείνει στην εταιρία”! Δεν λείπουν οι υποκρισίες και οι ανοησίες του τύπου “σκέψου μήπως θέλεις να ανοίξεις δική σου επιχείρηση”, “χρειάζεσαι να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στο παιδί και την οικογένειά σου” και άλλες τέτοιες χυδαιότητες!».
Με σύνθημα «Υπερασπίζουμε συλλογικά τις θέσεις εργασίας» το επιχειρησιακό σωματείο με συνεχή ενημέρωση αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της εργοδοσίας:
«Όταν το προσωπικό της εταιρίας μειώνεται σταθερά εδώ και μήνες κατά εκατοντάδες συναδέλφους και όταν στη διεύθυνση Εξυπηρέτησης Πελατών σήμερα οι εργαζόμενοι τελούν υπό καθεστώς τρομακτικής πίεσης, απαξίωσης, προσβολών, ενοχοποίησης γιατί δεν πιάνουν τους παράλογους στόχους που προκύπτουν από ευφάνταστους μαθηματικούς τύπους δικής τους επινόησης και ερμηνείας, όταν συνάδελφοι εκβιάζονται να παραμείνουν στη θέση εργασίας τους κατά την ώρα διαλείμματός τους, για να κλείσουν αιτήματα συνδρομητών, όταν αρκετοί από αυτούς παραμένουν επιπλέον του 8ώρου μια και δυο απλήρωτες παραπανίσιες ώρες για “βγουν οι στόχοι του τμήματος”, καταλαβαίνουμε όλοι πως κάθε υπάλληλος του τμήματος Εξυπηρέτησης Πελατών καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες της εταιρίας, και αυτή τη στιγμή πετιέται στο δρόμο με το “τυρί” των δυο-τριών επιπρόσθετων μισθών».
Φαίνεται ότι η αποκάλυψη των σχεδίων της επιχείρησης εκνευρίζει τα διευθυντικά στελέχη, τα οποία φθάνουν μέχρι και σε παρεμπόδιση της δραστηριότητας του σωματείου.

Η εργοδοσία στον κλάδο δρα συντονισμένα
«Την τελευταία διετία όλες οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών αλλάζουν τις σχέσεις εργασίας με απολύσεις και εκβιαστικές αποχωρήσεις», καταγγέλλει στον Δρόμο ο Δημήτρης Χατζηστέλιος, μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στη Vodafone. Πριν από μερικούς μήνες αντίστοιχο πρόγραμμα «εθελούσιας» έτρεξε και στη Wind, ενώ και στην Cosmote υπάρχουν σχέδια για ευρύ πρόγραμμα αποχωρήσεων. «Αντικαθιστούν τους εργαζόμενους με ενοικιαζόμενους από εργολαβικές εταιρίες και αμειβόμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών. Και στις τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έχουν να γίνουν προσλήψεις τέσσερα χρόνια. Ο στόχος τους είναι να δώσουν ολόκληρα τμήματα σε εργολάβους, ώστε εύκολα να μπορέσουν να αποχωρήσουν, όταν χρειαστεί», συνεχίζει ο κ. Χατζηστέλιος και μας αναφερει το παράδειγμα της αποχώρησης του Vodafone Group από την Τουρκία που έγινε με παρόμοιες μεθοδεύσεις.
Η κρίση και η πτώση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων είναι φανερό ότι επηρεάζει τη χρήση της κινητής τηλεφωνίας. Επίσης η αρχική έξαρση της χρήσης των κινητών και οι ραγδαίοι ρυθμοί ανάπτυξης των εταιριών κινητής τηλεφωνίας δεν θα μπορούσαν να συνεχίζονται εσαεί. Παρ’ όλα αυτά, ούτε μειώνεται ούτε πολύ περισσότερο σταματά ο φόρτος εργασίας των εργαζομένων. Υπάρχουν τμήματα της Vodafone, όπου η εργασία επιμηκύνεται σε 9ωρο ή και 10ωρο «για να βγει η δουλειά». Όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, η εντατικοποίηση που έτσι κι αλλιώς υφίστανται, θα απογειωθεί στην περίπτωση που αποχωρήσουν κάποιοι.
Η «έξοδος» στην Ελλάδα της ανεργίας δεν είναι λύση. Τα «κίνητρα», που για την πλειονότητα των εργαζομένων μεταφράζονται σε 15.000 ευρώ περίπου, δεν μπορεί να είναι διέξοδος για κανέναν. Γι’ αυτό και το σωματείο λέει κατηγορηματικά «όχι» στην «εθελούσια ανεργία».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!