Συλλαλητήριο νοσοκομειακών γιατρών και εργαζομένων την Τρίτη 15/6 στις 7.00 μ.μ.

Αναβρασμός επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας. Οι απλήρωτες εφημερίες και οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού που έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους σε πολλά νοσοκομεία σε επισχέσεις εργασίας είναι ένα ήδη εύφλεκτο υλικό, το οποίο η κυβέρνηση και η υπουργός Υγείας δείχνουν να μην υπολογίζουν.
Με ένα νομοσχέδιο που ψευδεπίγραφα αναφέρεται στην «αναβάθμιση του ΕΣΥ», η κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου παρουσιάζει το μοντέλο ΔΝΤ για τη δημόσια υγεία. Το κάλεσμα της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) για το συλλαλητήριο της ερχόμενης Τρίτης είναι εύγλωττο:
«Η εισαγωγή της ολοήμερης (με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια) λειτουργίας των νοσοκομείων, η γενίκευση δηλαδή του θεσμού των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, η εισαγωγή της συνεργασίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με ασφαλιστικές εταιρίες και η παγίωση των κλειστών σφαιρικών προϋπολογισμών των νοσοκομείων που πλέον θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτούν (με χρήματα των πολιτών–ασθενών και των ασφαλιστικών τους ταμείων) τη λειτουργία τους, σηματοδοτούν την πλήρη απόσυρση του κράτους από τις υποχρεώσεις του απέναντι στους ασθενείς–πολίτες. Η γενίκευση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων σε όλους τους κλάδους εργαζομένων στο ΕΣΥ που επίσης εξαγγέλλεται, είναι μοιραίο συνεπακόλουθο της “αναβαθμισμένης” λειτουργίας, ενώ ο “εξορθολογισμός” θα ολοκληρωθεί με τη θεσμοθετημένη συμμετοχή μη κυβερνητικών οργανώσεων και εθελοντών στο σύστημα. Συμπέρασμα: Η κυβέρνηση σχεδιάζει “κρατικά” νοσοκομεία, στο ρετιρέ των οποίων θα νοσηλεύονται οι έχοντες και κατέχοντες, στους ενδιάμεσους ορόφους οι ασφαλισμένοι πληρώνοντας αδρά και στο υπόγειο θα δέχονται φροντίδες με τριτοκοσμικές συνθήκες οι ανασφάλιστοι, οι άποροι, οι άνεργοι και οι μετανάστες…».  Δεν είναι τυχαίο που γενικές συνελεύσεις νοσοκομείων παίρνουν αποφάσεις με μεγάλες πλειοψηφίες όπου το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται «αιτία πολέμου» και «ενταγμένο στη λογική του μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με το ΔΝΤ και την Ε.Ε.».
«Υπάρχει ένα εξαιρετικό κλίμα στις γενικές συνελεύσεις», μας λέει η Όλγα Κοσμοπούλου, μέλος του Γ.Σ. της ΟΕΝΓΕ. Στο Κρατικό της Νίκαιας, όπου εργάζεται η ίδια, οι γιατροί βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας πάνω από 20 μέρες, διεκδικώντας αποπληρωμή όλων των δεδουλευμένων εφημεριών, χωρίς περικοπές, όπως επιχειρείται. Μάλιστα οι γιατροί κάλεσαν σε γενική συνέλευση όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, όπου η απόφαση για διεκδίκηση όλων των δεδουλευμένων ήταν καθολική.
Επίσχεση εργασίας για διεκδίκηση των δεδουλευμένων ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα 500 εργαζόμενοι στο Σισμανόγλειο. Επισχέσεις έχουν αποφασίσει στο Αττικό, το Θριάσιο και το Τζάνειο. Από όσες συνελεύσεις νοσοκομείων έχουν πραγματοποιηθεί, βγαίνει κοινό κάλεσμα προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να μην προσέλθουν στο διάλογο του υπουργείου Υγείας για το νομοσχέδιο.
Σε αυτό το κλίμα, η απόφαση για κοινό συλλαλητήριο νοσοκομειακών και εργαζομένων γενικά που καλούν η ΟΕΝΓΕ, αλλά και άλλες οργανώσεις όπως η ΟΛΜΕ και ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων δίνει μια άλλη προοπτική στον αγώνα που διεξάγεται σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. «Χρέος όλων είναι η συμμετοχή σε αυτή την κινητοποίηση, όποιος απέχει θα είναι υπόλογος», τονίζει η Ο. Κοσμοπούλου, δείχνοντας προς τις συνδικαλιστικές εκείνες ηγεσίες που εμφανίζονται έτοιμες να προσέλθουν στον διάλογο της κ. Ξενογιαννακοπούλου, «ένα διάλογο προκάτ και στα πλαίσια του ΔΝΤ».                                            

  Γ.Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!