Με συμβασιούχους-εποχιακούς και εργοδότη τον Στουρνάρα η «νέα» ραδιοτηλεόραση. Του Γιώργου Κατερίνη

Με προκήρυξη του υπουργείου Οικονομικών για 589 δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι θα απασχοληθούν με δίμηνες συμβάσεις (περίπου ως… εποχικοί πυροσβέστες), επιχειρείται να στηθεί ένας «νέος» ραδιοτηλεοπτικός φορέας, που θα στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της Κατεχάκη, οι οποίες από τις 11 Ιουνίου έχουν καταληφθεί και φρουρούνται από δυνάμεις της αστυνομίας. Ενάμιση μήνα μετά την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει λουκέτο στην ΕΡΤ, όσα έχουν ακολουθήσει και εξελίσσονται αποτελούν μοναδικό πείραμα-συνδυασμό αντεργατικών και αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων.
Η πρόσκληση ενδιαφέροντος που με «εξαιρετικά επείγοντα» τρόπο δημοσίευσε μια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, στις 22/7, περιέχει έναν πρόχειρο κατάλογο 589 εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι θα καλύψουν «τη μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων κατά το μεταβατικό στάδιο μέχρι τη σύσταση του μόνιμου δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης». Το «κατεπείγον» του εγχειρήματος υποτίθεται ότι υπαγορεύεται από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία όμως ελήφθη στις 20/6, δηλαδή ένα και πλέον μήνα πριν!
Ξεκινώντας από την πραξικοπηματική διάλυση της ΕΡΤ Α.Ε. και την αστυνομική κατάληψη πομπών και εγκαταστάσεων, η κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλει ντε φάκτο κατάργηση της εκπομπής σήματος με τη συμμαχία των καναλαρχών της DIGEA και του γερμανοκρατούμενου ΟΤΕ. Αντιμετωπίζοντας τη σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων, οι οποίοι επέβαλαν εναλλακτική λειτουργία της ΝΕΤ, της ΕΤ3 και των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών, δημιούργησε το εκτρωματικό ΕΔΤ (ή ΔΤ) πάλι με τη συμβολή της DIGEA και ενός ιδιωτικού στούντιο εκπομπών. Εν τω μεταξύ νομοθέτησε με διαδικασίες-εξπρές στη Βουλή το σχήμα της Νέας Ραδιοτηλεόρασης.
Στην τωρινή φάση προσπαθεί να ενδύσει με μανδύα νομιμότητας την πραξικοπηματική διαδικασία, επιχειρώντας να στήσει μέσω της πρόσκλησης ενδιαφέροντος μια «νομότυπη» εκπομπή σήματος. Χωρίς να έχει κινήσει καμιά διαδικασία απόλυσης και αποζημίωσης των 2.650 εργαζομένων στην ΕΡΤ, χωρίς να έχει στήσει ένα νέο εταιρικό σχήμα, χωρίς να έχει καταρτίσει ένα στοιχειώδες οργανόγραμμα του νέου φορέα.
Η σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών είναι αρκετά περιγραφική των προθέσεων της κυβέρνησης: «Η προκήρυξη προμηνύει την κατάργηση σημαντικότατων και εθνικής σημασίας περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών, τη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τον αποκλεισμό της πλειονότητας των δημοσιογράφων και λοιπών εργαζόμενων της ΕΡΤ, την υποταγή στην κυβερνητική επιστασία όσων επιλέξουν να υπαχθούν στην περιορισμένης διάρκειας σύμβαση εξάρτησης από τις κυβερνητικές επιδιώξεις και εντολές». Για εκβιασμό σε βάρος απελπισμένων ανέργων κάνει επίσης λόγο ο προεδρεύων της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης και καταγγέλλει την κυβέρνηση πως «θέλει να οδηγήσει σε “εμφύλιο” τους συναδέλφους τους οποίους έστειλε παράνομα και χωρίς αποζημιώσεις στην ανεργία, να εκλιπαρούν για μια δήθεν θέση εργασίας δύο μηνών, με άγνωστη ατομική σύμβαση στο… υπουργείο Οικονομικών και εφόσον εγκριθούν από άγνωστους κριτές τα “φωτογραφικά” προσόντα τους και οπωσδήποτε, για τους περισσότερους, αφού εκκενωθεί το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και η ΕΤ-3».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!