Διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της ΟΜΕ-ΟΤΕ τη Δευτέρα 17/10.

Η τριετής συλλογική σύμβαση που συμφώνησε η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΤΕ με την εταιρία και περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις μισθών, έναντι του «παγώματος των απολύσεων», έχει ξεσηκώσει σοβαρές αντιδράσεις. Μια από αυτές είναι και της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων ΟΤΕ που καλεί συσπειρώσεις, συνδικαλιστικές κινήσεις και εργαζομένους από όλους τους χώρους σε διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της ΟΜΕ-ΟΤΕ (Σταδίου 15) τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου, στις 18:00.
Η διοίκηση της ΟΜΕ-ΟΤΕ, με τις ψήφους των δυο παρατάξεων που πρόσκεινται στο δικομματισμό, ουσιαστικά αποδέχτηκε τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων και πρόσφερε νομιμοποίηση στην αυθαιρεσία της Deutsche Telecom, η οποία έχει κάθε λόγο να επιδιώκει μια στρατηγική νίκη. Να σημειώσουμε ότι ενώ διεξάγονταν πολύμηνες διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση, η D.T. έκανε 250 απολύσεις στην Cosmote, αύξησε το ωράριο, κατάργησε το επίδομα οδήγησης σε όσους εργαζόμενους το λάμβαναν, ενώ τώρα επιβάλλει σπαστό ωράριο (πρωί-απόγευμα) στα καταστήματα. Η συμφωνία, που δεν είναι ακόμα πλήρως γνωστή σε όλες της τις λεπτομέρειες, είναι το τέλειο άλλοθι για τη διοίκηση του οργανισμού για να εμφανισθεί συναινετική προς το εσωτερικό και πειθήνια με τα κελεύσματα της τρόικας και της κυβέρνησης για ισοπεδωτικές μειώσεις μισθών. Και φυσικά, τίποτα δεν διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν κι άλλες απολύσεις, αφού ετοιμάζονται μειώσεις προσωπικού λόγω του κλεισίματος δεκάδων OTE-SHOP στην περιφέρεια.
Η υποδοχή αυτής της σύμβασης από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που την χαιρέτησε ως θετική ενέργεια, δείχνει το ρόλο που παίζουν τέτοιες «συνδικαλιστικές διαπραγματεύσεις» στις ιδιαίτερα κρίσιμες εξελίξεις που έρχονται. Σε μια εποχή που οι κλαδικές συμβάσεις εξουδετερώνονται και κατασκευάζεται ένα κλίμα αποδοχής των επιχειρησιακών συμβάσεων, ακόμα και σε εργασιακούς χώρους που δεν υπάρχει συνδικαλιστική εκπροσώπηση, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου που συζητείται, μια από τις μεγαλύτερες ομοσπονδίες εμφανίζεται να συμφωνεί σε μειώσεις που ξεπερνούν το 10% για τρία ολόκληρα χρόνια. Και μάλιστα σε μια επιχείρηση που μετρά τεράστια κέρδη όλα τα προηγούμενα χρόνια και κατέχει μονοπωλιακή θέση στην τηλεπικοινωνιακή αγορά.
Το πού οδηγούν η υποχωρητικότητα, η συνδικαλιστική λογική του «μη χείρον βέλτιστον» και της τακτοποίησης των ημετέρων φαίνεται από τα αποτελέσματα της περίφημης συμφωνίας του 2005 για την «εθελουσία έξοδο», που κατάργησε τη μονιμότητα των νεοεισερχομένων στον ΟΤΕ και έβαλε τη βάση για την πλήρη ισοπέδωση των δικαιωμάτων. Τη συμφωνία και τότε είχε υπογράψει η ίδια ομοσπονδία, με την ίδια σχεδόν ηγετική ομάδα, λειτουργώντας πάλι ως προπομπός της γενικευμένης επίθεσης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Το γελοίο αυτής της συνδικαλιστικής πρακτικής φαίνεται και από την πληροφορία ότι αν και η συμφωνία έχει γίνει αποδεκτή από την ΟΜΕ-ΟΤΕ, δεν έχει ακόμα επισήμως υπογραφεί από την D.T., που αναμένει προφανώς την τελική έκβαση του πολυνομοσχεδίου και την εφαρμογή του στις επιχειρήσεις όπου συμμετέχει το Δημόσιο.

Γιώργος Κατερίνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!