Στη 13η ημέρα απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών, την επομένη της απόφασής τους για συνέχιση, ένας από αυτούς, ο Γρηγόρης Γρηγοριάδης, μίλησε στο Δρόμο για το δίκιο του αγώνα τους, για τις προθέσεις της κυβέρνησης να τους εξαφανίσει και καλεί το λαό να καταλάβει ότι αύριο η κυβέρνηση θα στραφεί ενάντια σε άλλη κοινωνική ομάδα.

Ούτε επί χούντας, μέσα σ’ ένα πρωινό, μ’ ένα νομοσχέδιο που περνάει με ψήφους της κυβέρνησης δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, να εξαφανίζονται 30.000 επαγγελματίες! Για να μαζικοποιήσουμε την απεργία μας προσπαθούμε να στραφούμε προς τους συναδέλφους μας, που δεν έχουν καταλάβει το πρόβλημα και εργάζονται ακόμα, να τους ενημερώσουμε για την απεργία μας και για το τι σημαίνει το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση. Κάποια στιγμή, μάθαμε ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία εκβιάζει τους επαγγελματίες-εργολάβους, που συνεργάζονται μαζί της, με απόλυση. Οι εταιρίες αυτές δεν βρίσκονται σε μια Ελλάδα-προτεκτοράτο και δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους. Πρέπει αυτό να σταματήσει.
Αποφασίσατε, λοιπόν, χθές τη συνέχιση των κινητοποιήσεων…
Ναι, αποφασίσαμε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Η απόφαση αυτή είχε απόλυτη πλειοψηφία στα πρωτοβάθμια σωματεία, στη βάση, στους συναδέλφους που ψηφίζουν στο σωματείο τους. Δεν ήταν, δηλαδή, απόφαση της ομοσπονδίας, του ανώτερου οργάνου. Συμβολικά αφήνουμε μία λωρίδα για τη διέλευση του κόσμου. Θεωρούμε ότι πρέπει να μάθει η κοινωνία να μην επηρεάζεται από τα ΜΜΕ και τις λογικές τους, ότι, δηλαδή, είναι άδεια τα σούπερ μάρκετ και η αγορά δεν αντέχει άλλο. Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος ότι καταργείται ένας ολόκληρος κλάδος, από τη μια μέρα στην άλλη.

Ο κλάδος σας εμφανίζεται ως συντεχνία, η οποία θέλει να διατηρήσει τα προνόμιά της. Τι απαντάτε;
Δεν είναι δυνατό να θεωρούμαστε εμείς συντεχνία. Πρόκειται για ένα καθεστώς τόσων χρόνων. Κι ενώ το ΑΕΠ είναι ανοδικό, το εισόδημα το δικό μας ήταν πτωτικό. Το κόμιστρό μας είναι ίδιο εδώ και 20 χρόνια. Λοιπόν, δεν γίνεται σήμερα η πίτα να μη φτάνει για μας και να θέλει η κυβέρνηση να προσθέσει κι άλλους με τη λογική που προβάλλει.
Το κείμενο του νομοσχεδίου είναι έτσι διαμορφωμένο ώστε να βάζει μόνο την Cosco κι άλλους δυο τρεις πολύ μεγάλους επιχειρηματίες και να καταργεί εμάς αυτόματα. Αυτό δεν αποτελεί υπέρβαση. Η συντεχνία, λοιπόν, είναι της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών -μιας και μιλάει για συντεχνίες. Και υπάρχουν κι άλλα παρόμοια παραδείγματα.
Η Ολυμπιακή, όταν ήταν κρατική, όλος ο κόσμος διαμαρτυρόταν, επηρεασμένος από την προπαγάνδα της κυβέρνησης, και έλεγε «δεν γίνεται να πληρώνει η ελληνική κοινωνία για τους υπαλλήλους της Ολυμπιακής».
Γιατί δεν βλέπουν, σήμερα, πού έχουν φτάσει τα εισιτήρια με τις ιδιωτικοποιήσεις; Γιατί δεν βλέπουν, στην ακτοπλοΐα, πού έχουν φτάσει τα εισιτήρια;

Πάντως η κυβέρνηση κουνάει το δάχτυλο απειλητικά. Απειλεί με φυλάκιση όποιον αρνείται την επίταξη, λέει ότι θα παραχωρήσει άδειες στα Ι.Χ. φορτηγά να κάνουν μεταφορικό έργο.
Άρα πώς είναι οι επαγγελματίες συντεχνιακοί όταν η ίδια η κυβέρνηση δημιουργεί συντεχνίες και δείχνει το δρόμο στην κοινωνία να έρθει σε ρήξη η μία τάξη με την άλλη. Αυτό η κυβέρνηση θα το πληρώσει. Δεν γίνεται όλος ο κόσμος να ‘ναι στο δρόμο και από την άλλη η κυβέρνηση να έχει δίκιο.

Ως επαγγελματίες που αγωνίζεστε αυτή τη στιγμή, τι μήνυμα στέλνετε στον υπόλοιπο κόσμο που πλήττεται από τα κυβερνητικά μέτρα;
Ο κόσμος ας καταλάβει. Σήμερα πειράζει εμάς, χθες πείραξε τους συνταξιούχους, κάποια στιγμή θα ‘ρθει κι η σειρά του.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!