Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Η συμπρωτεύουσα λέει «όχι» στο χαράτσι

Η συμπρωτεύουσα λέει «όχι» στο χαράτσι

Δεκάδες πλέον οι επιτροπές και οι συνελεύσεις πολιτών που αντιστέκονται. Του Νίκου Νούλα

Στους περισσότερους δήμους και σε κάποιες συνοικίες του Νομού Θεσσαλονίκης λειτουργούν ήδη επιτροπές ενάντια στα χαράτσια. Στην περιοχή που ζουν οι κάτοικοι οργανώνονται, δημιουργώντας ανοιχτές και συμμετοχικές διαδικασίες και σε ορισμένες περιπτώσεις μαζικές, λαϊκές συνελεύσεις. Από τις συνελεύσεις των πολιτών αναδεικνύεται ο στόχος να παρθεί πίσω το χαράτσι μέσα από δράσεις.
Τέτοιες είναι η ενεργοποίηση των ανθρώπων της διπλανής πόρτας, της οικοδομής, του τετραγώνου, οι παρεμβάσεις στη γειτονιά και στα κατά τόπους υποκαταστήματα της ΔΕΗ, η παρέμβαση στα δημοτικά συμβούλια για να μπουν μπροστάρηδες στον αγώνα των δημοτών και η σύσταση ομάδων εθελοντών για τεχνική και νομική στήριξη των συμπολιτών.

Στον Τρίλοφο πραγματοποιήθηκε συνέλευση, την Τετάρτη 23/11, με συμμετοχή περίπου 80 κατοίκων και υιοθετήθηκε ψήφισμα το οποίο καλεί τους δημότες σε μαζική παράσταση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο για να ζητηθεί η έμπρακτη στήριξη του δήμου στον αγώνα.
Επίσης, αποφασίστηκε να οργανωθούν ομάδες άμεσης δράσης, δίκτυο αλληλεγγύης προς τους δημότες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και η συλλογή των αποδείξεων πληρωμής του λογαριασμού της ΔΕΗ σε ΑΤΜ. Τέλος, αποφασίστηκε να προχωρήσει ο συντονισμός τόσο με την επιτροπή της Θέρμης, όσο και με όλες τις άλλες επιτροπές του νομού μέσα από τη συμμετοχή στην πρώτη συντονιστική συνέλευση των επιτροπών, στις 30/11. Να σημειωθεί ότι λειτουργεί επιτροπή και στη Θέρμη, ενώ οι πολίτες στα Βασιλικά προετοιμάζουν την πρώτη τους ανοιχτή συνέλευση.

Στους Νέους Επιβάτες πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 23/11, η πρώτη ανοιχτή συνέλευση της Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Πολιτών, η οποία ήταν αξιοσημείωτη τόσο από άποψη συμμετοχής (περίπου 100 άτομα), όσο και από άποψη διάθεσης για δράση.
Έτσι με το πέρας της συνέλευσης, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο αναγκάστηκε να υιοθετήσει το ψήφισμα των πολιτών.

Στην Καλαμαριά πραγματοποιείται συνέλευση κάθε Τετάρτη στο 1ο Λύκειο, κάθε Τρίτη διανέμεται υλικό στη ΔΕΗ Καλαμαριάς, ενώ την ίδια ώρα συλλέγονται οι αποδείξεις πληρωμής του τμήματος του λογαριασμού ρεύματος χωρίς το χαράτσι.
Τη Δευτέρα 21/11 πολίτες κινήθηκαν με πορεία στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου όπου ανάγκασαν το δημοτικό συμβούλιο να πάρει σαφή θέση υπεράσπισης των αιτημάτων των πολιτών.

Στην Τούμπα λειτουργεί η Πρωτοβουλία Κατοίκων με αξιόλογη δράση. Όπως αναφέρει η απόφαση του συντονιστικού της 21/11, «συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις ενημέρωσης σε κάθε γειτονιά, στήνουμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης που θα προστρέχει σε κάθε περίπτωση κοψίματος του ρεύματος και θα επανασυνδέει το ρεύμα.
Επίσης, προτείνουμε άμεσα και υλοποιούμε τον οριζόντιο συντονισμό με όλες τις συλλογικότητες-πρωτοβουλίες που δρουν στην Τούμπα και στην πόλη της Θεσσαλονίκης». Στην Τούμπα, επίσης, δραστηριοποιείται μια ακόμα κίνηση ενάντια στα χαράτσια από πολίτες που συμμετέχουν στην κατάληψη της ΥΦΑΝΕΤ και όχι μόνο.

Στην περιοχή Μπότσαρη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21/11 η δεύτερη συνέλευση με συμμετοχή δεκάδων πολιτών.
Αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμός τόσο με την επιτροπή Φαλήρου, η οποία λειτουργεί στη διπλανή περιοχή όσο και με όλες τις επιτροπές μέσα από τη συμμετοχή στο συντονιστικό των επιτροπών του νομού στις 30/11.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του δικηγορικού συλλόγου η πρώτη ανοιχτή συνέλευση, την Τετάρτη 23/11, με συμμετοχή περίπου 100 πολιτών. Με αξιοσημείωτη διάθεση για δράση, οι κάτοικοι του κέντρου ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη Δευτέρα, ενώ αποφάσισαν να στηρίξουν τη δημιουργία ενός κεντρικού συντονιστικού των επιτροπών της πόλης, να συμμετέχουν στο κάλεσμα συντονιστικής συνέλευσης όλων των επιτροπών και να βγει αφισάκι που θα ενημερώνει τους πολίτες.

Στις Συκιές πραγματοποιήθηκε συνέλευση με συμμετοχή περίπου 60 πολιτών και αποφασίστηκε παρέμβαση-πικετοφορία το Σάββατο, 26/11, και συμμετοχή στη συντονιστική συνέλευση των επιτροπών της πόλης. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τη Δευτέρα 28/11, στις 19:00, στο δημαρχείο.

Οι Αγανακτισμένοι Αμπελοκήπων πραγματοποιούν κάθε Παρασκευή συνέλευση στο δημαρχείο. Αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν από κοινού με τους κατοίκους του Ευόσμου παρέμβαση στη ΔΕΗ στην οδό Αίσωπου την Παρασκευή 25/11, στις 9:00. Στον ίδιο δήμο καλεί συνέλευση η Πρωτοβουλία Αγώνα Δυτικών Συνοικιών την Παρασκευή 25/11, στις 18:00, στο στέκι νεολαίας.

Οι κάτοικοι Ευόσμου–Κορδελιού στη συνέλευσή τους την Κυριακή 20/11, στην οποία συμμετείχαν 80 πολίτες, αποφάσισαν να βγει δημόσια ανακοίνωση κριτικής στη στάση του δημάρχου, που ενώ υιοθέτησε το ψήφισμα των πολιτών δεν προβαίνει σε πρακτική στήριξη. Επίσης, αποφάσισαν να συμμετέχουν στον κεντρικό συντονισμό στις 30/11. Στο χώρο του δημαρχείου κάθε Κυριακή από τις 18:00 μέχρι τις 20:00 θα συλλέγονται οι αποδείξεις πληρωμής του λογαριασμού της ΔΕΗ χωρίς το χαράτσι. Επόμενη συνέλευση την Κυριακή 4/12, στις 18:00 στο δημαρχείο. Παράλληλα οι κάτοικοι Κορδελιού προετοιμάζουν ανοιχτή συνέλευση.

Οι κάτοικοι Ωραιοκάστρου πραγματοποιούν δράσεις ενημέρωσης και διαμαρτυρίας σε περιοχές του δήμου τους όπως η Λητή, ο Πεντάλοφος και το Παλαιόκαστρο. Στη Νέα Χαλκηδόνα πραγματοποιήθηκε, στις 23/11, συνέλευση με συμμετοχή περίπου 80 κατοίκων και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση διαμαρτυρίας στα Κουφάλια και η παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο. Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας κινείται στην κατεύθυνση να στηρίξει το κίνημα ενάντια στα χαράτσια ενεργοποιώντας τεχνικούς-μέλη του σωματείου.

 

Σχόλια

Exit mobile version