Του Χριστόφορου Σφακιανάκη Με το σύνθημα του τίτλου πάλλεται εδώ και 15 μέρες η αγροτική περιοχή της Ιεράπετρας με τεράστιες σε παλμό και όγκο κινητοποιήσεις.

Η πόλη βούλιαξε 2 φορές μέσα σε 5 μέρες από χιλιάδες κόσμου που ζητάει να μην αποψιλωθεί περισσότερο η πόλη από τη μνημονιακή πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η εξαγγελία του Σχεδίου Αθηνά που καταργεί το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης (marketing) που λειτουργεί αξιόλογα, παρ’ όλα τα προβλήματα και έχει ήδη αρχίσει να συνδέεται πραγματικά με την ντόπια παραγωγή κηπευτικών και την προώθησή τους, την ίδια στιγμή που προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς η υποβάθμιση του νοσοκομείου με τη συγχώνευσή του με αυτό του Αγ. Νικολάου. Η μνημονιακή πολιτική έχει καταφέρει να κλείσουν μέσα σε 2 χρόνια μία σειρά βασικές υπηρεσίες όπως η Εφορία, το Τελωνείο, η Μαθητική Εστία κ.ά
Η πλατιά ανοιχτή επιτροπή αγώνα ανέλαβε δράση από την αρχή, με κύριο αίτημα το να μην ερημώσει η πόλη και να αναλάβει δράση ενωμένος ο κόσμος για να αντικρούσει την πολιτική που τους βλέπει σαν αριθμούς στα τεφτέρια των υπουργείων και των τροϊκανών και να αντιτάξει την αξιοπρέπεια, τη ζωή και τα δικαιώματα που πρέπει να παρέχονται σε μία παραγωγική περιοχή όπως αυτή της Ιεράπετρας.
Η πόλη μύριζε μπαρούτι, ήδη από το ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στις 4 Φλεβάρη με αποκλειστικό θέμα την αποψίλωση της πόλης και στο οποίο κλήθηκαν να τοποθετηθούν ο κυβερνητικός βουλευτής της Ν.Δ., στελέχη της 7ης ΔΥΠΕ για την υποβάθμιση του νοσοκομείου και περιφερειακοί σύμβουλοι των 2 κομμάτων εξουσίας. Ήταν τόσο μαζική η προσέλευση του κόσμου στο Δημοτικό Συμβούλιο και τόσο μεγάλη η οργή του που απομόνωσε από την αρχή μία σειρά παραγόντων που μέχρι τώρα αρκούνταν σε λεκτικές κόκκινες γραμμές και μνημονιακούς ρεαλισμούς, θεωρώντας τους μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με μία νυχτερινή διαμαρτυρία με αναμμένα κεριά στην οποία συμμετείχε πάνω από 7000 ντόπιου κόσμου μαζί με όλους τους φοιτητές και έδωσε τον τόνο για τη συνέχεια. Το μεγάλο συλλαλητήριο της 12/2 αποτέλεσε ένα πανελλαδικό φαινόμενο με πάνω από 10.000 κόσμου σε μία περιοχή 25.000 κατοίκων! Όλες τις προηγούμενες μέρες τα μεγάφωνα της πόλης καλούσαν τον κόσμο σε αντίσταση, ενώ μέλη της επιτροπής έκαναν παρεμβάσεις τόσο στην πόλη όσο και στα γύρω χωριά προετοιμάζοντας την κινητοποίηση. Την ίδια μέρα έγινε αποκλεισμός όλων των τραπεζών της πόλης, σχολεία, νοσοκομείο, καταστήματα, σούπερ μάρκετ, αγροτικά δημοπρατηρια έμειναν κλειστά και η πόλη ζωντάνεψε πραγματικά στο δρόμο. Παράλληλα, ξεκίνησε καμπάνια συλλογής υπογραφών για φορολογική ανυπακοή εφόσον δεν εισακουστούν τα αιτήματα του κινήματος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που σύσσωμος ο ιεραπετρίτικος λαός κατεβαίνει στο δρόμο. Είναι δύο χρόνια τώρα που με βάση τη εξαγγελία του Λοβέρδου για συγχώνευση-κατάργηση του νοσοκομείου της πόλης, έχει αποκτήσει την εμπειρία να οργανώνεται και να κινητοποιείται και αυτή την εμπειρία την αναβαθμίζει τώρα σε συνολικότερες διεκδικήσεις για το πώς θέλει τον τόπο του, τώρα που οι συνέπειες των μνημονίων προχωράνε και αντιλαμβάνεται καλύτερα την ανάγκη της συνολικότερης ανατροπής.
Χρειάζεται να βγάλουμε συμπεράσματα από τον πλούσιο αγώνα που δίνει μία απομακρυσμένη πόλη στην νοτιοανατολική άκρη της Ελλάδας. Μόνο έτσι μπορεί να προχωρήσει και να δικαιωθεί η αγωνία του κόσμου από την Ιεράπετρα μέχρι τον Έβρο. Είναι ίδια η αγωνία των κατοίκων της Ιεράπετρας για το νοσοκομείο τους με αυτήν των κατοίκων της Χαλκιδικής για τα ορυχεία χρυσού, με αυτήν κάθε μικρού και μεγάλου αγώνα του κόσμου που βλέπει τον τόπο του να ερημώνει, τη ζωή του να χειροτερεύει καθημερινά. Είναι απαραίτητη πια η κουβέντα και η συμβολή του κάθε κινήματος σε αυτή τη φάση που κραυγάζει η αναγκαιότητα ενός συνολικότερου πολιτικού ρεύματος που θα επιβάλλει τη διέξοδο της χώρας. Που θα δώσει τη μάχη για την επιβίωση, που θα ανατρέψει το πολιτικό σύστημα που μας έφερε ώς εδώ και θα το αντικαταστήσει με την πραγματική δημοκρατία, που θα βάλει πλάτες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που θα υπηρετεί τις δικές μας ανάγκες.
Η Ιεράπετρα πρέπει να γίνει σημαία όλων των αγωνιζόμενων ανθρώπων σε όλη τη χώρα. Να παρθούν κεντρικές πρωτοβουλίες να προβληθεί αυτός ο αγώνας που τόσο χυδαία αποκρύπτεται από όλα τα κεντρικά ΜΜΕ. Να γίνει το παράδειγμα για το πώς χτίζεται ένα μαζικό παλλαϊκό κίνημα που να αμφισβητήσει σε βάθος το μέλλον που μας ετοιμάζουν.

ΥΓ: Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, σε συντονισμό με τις υπόλοιπες πόλεις του Λασιθίου και τους αγρότες που σε όλη την Κρήτη κατεβαίνουν στους δρόμους από Δευτέρα, την ημέρα της γενικής απεργίας της Τετάρτης όπου θα γίνει συγκέντρωση στο Σεληνάρι (κόμβος για την είσοδο στο ν. Λασιθίου) και κοινή πορεία προς το Ηράκλειο.

* Ο Χριστόφορος Σφακιανάκης είναι δημοτικός σύμβουλος Ιεράπετρας με τη δημοτική κίνηση Πολίτες εν δράσει

Δείτε και  sos-ierapetra.blogspot.gr     www.facebook.com/groups/315772931876188/?fref=ts

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!