Αυτή της 15η Μάη, Παλαιστίνιοι και Σύριοι πρόσφυγες έφτασαν με πορεία στον ισραηλινό φράχτη των κατεχόμενων Υψίπεδων του Γκολάν. Από την πλευρά του Γκολάν ο κόσμος που διαδήλωνε εκλιπαρούσε: «Φτάνει, μέχρι εκεί, υπάρχουν νάρκες!», όμως οι διαδηλωτές ξεπέρασαν το φόβο και φώναζαν: «Θέλουμε να πάμε στα σπίτια μας! Θυσιάζω το αίμα μου και την ψυχή μου για εσένα Παλαιστίνη!». Και, πραγματικά, μερικοί πέρασαν το φράχτη. Μετά από γενιές εξορίας, επιτέλους, γύρισαν στην πατρίδα τους.

Η διαδήλωση ήταν μέρος της γενικής κινητοποίησης στα κατεχόμενα αλλά και στα σύνορα, από την πλευρά του Λιβάνου της Συρίας της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, για την επέτειο της Νάκμπα. Οι στατιστικές της ισραηλινής βιαιότητας ενάντια στους άοπλους διαδηλωτές είναι σοκαριστικές:
10 νεκροί στα Υψώματα του Γκολάν, 10 νεκροί στα σύνορα του Λιβάνου, 1 νεκρός και 80 τραυματίες από αληθινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας, πολλοί ακόμα συνελήφθησαν και τραυματίστηκαν σε διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη και τα Ιεροσόλυμα.
Καλάντια -δίπλα στο checkpoint που χωρίζει την Ραμάλα από την Ιερουσαλήμ- η παρουσία του ισραηλινού στρατού ήταν τεράστια και σημάδευε τους διαδηλωτές με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ, τραυματίζοντας πάνω από 200 άτομα και συλλαμβάνοντας 10. Τα ασθενοφόρα έφταναν συνεχώς για να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο και κάποια στιγμή, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις έριξαν δακρυγόνα σε ένα από αυτά. Όσο συνεχιζόταν η διαδήλωση, μυστικοί Ισραηλινοί πράκτορες άρχισαν να συλλαμβάνουν τους διαδηλωτές και οι κατοχικές δυνάμεις εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό.
Στο χωρίο Al Walajeh οι διαδηλωτές κατάφεραν να περάσουν το τείχος του απαρτχάιντ και να φτάσουν στα ερείπια του αρχικού χωριού τους, από το οποίο εκδιώχθηκαν το 1948. Είκοσι διαδηλωτές, ανάμεσα τους και ο γνωστός ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων dr Mazin Qumsiyeh και επτά διεθνείς αλληλέγγυοι, συνελήφθησαν. Στο χωριό Nabi Saleh οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους και αντιμετώπισαν τη βίαιη καταστολή μέχρι που έφτασαν στον στόχο τους, τον ισραηλινό πύργο ελέγχου που ελέγχει όλες τις κινήσεις στην περιοχή.
Στην Αίγυπτο, 353 άτομα τραυματίστηκαν, δύο από αληθινά πυρά, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν στη φίλο-παλαιστινιακή διαδήλωση για την Νάκμπα, έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο.
Οι διαδηλώσεις καταδεικνύουν ότι ο λαός ψηφίζει με το σώμα του, υπέρ του αδιαμφισβήτητου δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων και είναι ένα ξεκάθαρο κάλεσμα να συνεχιστεί η λαϊκή αντίσταση. Η κινητοποίηση αυτή ήταν μια σημαντική στιγμή αλλά προφανώς όχι η αποκορύφωση της λαϊκής οργής και έδειξε ακόμα μια φορά την αποφασιστικότητα του παλαιστινιακού και αραβικού λαού να μην εγκαταλείψει τα δικαιώματά του.

Πηγές: https://www.stopthewall.org/, https://english, aljazeera.net/

* Διαβάστε περισσότερα στο https://r-freepalestine.blogspot.com

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!