Ο σφαγιασμός της Πρόνοιας και η βιομηχανία ψεύδους του κ. Λοβέρδου. Του Νίκου Ταυρή

«Ανάπηροι-μαϊμού», «νησί τυφλών η Ζάκυνθος», «βιομηχανία αναπήρων στο Ηράκλειο» και άλλοι τέτοιοι εντυπωσιακοί τίτλοι γέμισαν από την περασμένο Σάββατο τις τηλεοπτικές εκπομπές. Η ολοκλήρωση της απογραφής των δικαιούχων επιδομάτων πρόνοιας, κατέγραψε έναν αριθμό που υπολείπεται κατά 36.000, από τους δικαιούχους τέτοιων επιδομάτων το 2011. Παρ’ ότι το ίδιο το υπουργείο επίσημα αναγνωρίζει ότι ο ακριβής αριθμός θα είναι γνωστός στα τέλη Ιουνίου, το σκηνικό της νέας παράστασης του αγαπημένου των καναλιών Α.Λοβέρδου έχει ήδη στηθεί. Επί ημέρες παρελαύνουν από τα κανάλια διάφοροι ένθερμοι οπαδοί της κάθαρσης, όπως ο Δήμαρχος Ζακύνθου που βρήκε την ευκαιρία να καταγγείλει τον αντίπαλο κομματικά πρώην νομάρχη του νησιού.
Για «καταρράκωση της αξιοπρέπειας των ατόμων με αναπηρία» κάνει λόγο η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, καταγγέλλοντας τη διαδικασία απογραφής, αλλά και την ενοχοποίηση όλων των αναπήρων από το θόρυβο που ξεσηκώθηκε. Κανείς εκπρόσωπος αναπήρων δεν κλήθηκε από τα κανάλια, ακόμα και από το κρατικό για να σχολιάσει τα αποτελέσματα της απογραφής. Ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία σχολιάζοντας «την άκριτη και ανεξέλεγκτη δημοσιοποίηση στοιχείων για τα επιδόματα Πρόνοιας στο Νομό Χίου», που προβλήθηκαν από το Mega και τον ΑΝΤ1 με τίτλο «6 στους 10 Χιώτες είναι τυφλοί», περιγράφει το στόχο αυτής της επιχείρησης: «Έτσι θα δεχθούν όλοι οι πολίτες τις επερχόμενες μειώσεις των ήδη πενιχρών επιδομάτων όλων μας, όλων των ατόμων με αναπηρία! Έτσι θα εμφανιστεί ως δίκαιη η περικοπή των επιδομάτων, διότι είμαστε από αυτούς που κατασπαταλούμε το δημόσιο χρήμα!».
Η περίπτωση της Χίου, όπου σε πληθυσμό 52.590 κατοίκων, επίδομα τυφλότητας λαμβάνουν 452 κάτοικοι, δηλαδή 1 στους 116 κατοίκους (ποσοστό 0,86% περίπου) σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι αρκετή για να καταδείξει την σκόπιμη υπερβολή του θέματος. Οι ίδιοι οι ανάπηροι καταγγέλλουν εδώ και χρόνια την διατήρηση ενός διάτρητου συστήματος απονομής των επιδομάτων που αφήνει τρύπες για την ύπαρξη κυκλωμάτων κατασκευής μαϊμού αναπήρων, είτε για ψηφοθηρικούς λόγους, είτε απλά για ιδιοτελείς σκοπούς. Αν πραγματικός σκοπός του υπουργείου ήταν να ξεκαθαρίσει αυτά τα κυκλώματα, θα μπορούσε να φτιάξει για παράδειγμα μια Ενιαία Αρχή Πληρωμής Επιδομάτων, όπως ζητά ο ΕΣΕΑμεΑ.

Απογραφή-παρωδία
Όμως ας δούμε και την ίδια την διαδικασία της απογραφής, στην οποία προφανώς πολλοί ανάπηροι ή οι οικογένειές τους έχουν μειωμένη δυνατότητα πρόσβασης, ή ακόμα και αδυναμία συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών, ενώ άλλοι ταλαιπωρούνται για να αποδείξουν την αναπηρία τους στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπήρων, που υπολειτουργούν. Χρησιμοποιούμε και πάλι τα στοιχεία του Συλλόγου Αναπήρων της Χίου, όπου σε σύνολο 1.384 εγγεγραμμένων στις καταστάσεις Πρόνοιας απεγράφησαν 1.156 άτομα (ποσοστό 83,5%). Δεν απεγράφησαν δηλαδή 228 άτομα, από τα οποία τα 140 είναι με αναστολή, διότι έληξε η απόφαση πιστοποίησης της αναπηρίας, και από τους υπόλοιπους 148 κάποιοι έχουν πεθάνει και δεν έχουν διαγραφεί και κάποιοι λόγω ηλικίας δεν περιλαμβάνονται πλέον σ’ αυτές (απροστάτευτα παιδιά). Δίκαια ο σύλλογος αναρωτιέται: «Ας μας απαντήσει ο κ. υπουργός. Πόσα άτομα με αναπηρία θεωρεί ότι είναι μαϊμού;»
Ο στόχος έχει επιτευχθεί. Αντί να απολογείται η κυβέρνηση για τις περικοπές των κονδυλίων Πρόνοιας, ή τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των επιδομάτων, διοχετεύει στοιχεία που ενοχοποιούν συλλήβδην όλους τους αναξιοπαθούντες πολίτες για κλοπή δημοσίου χρήματος. Κρύβοντας μια πραγματικότητα που λέει ότι μόλις την Τετάρτη 21/3 το βράδυ εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια που πιστώνονται στους δήμους για την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων του Μαρτίου, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του υφυπουργού Εσωτερικών Π.Κουκουλόπουλου.
Η απογραφή αυτή θυμίζει την αντίστοιχη απογραφή των συνταξιούχων που έκανε το περασμένο φθινόπωρο το υπουργείο Εργασίας. Και τότε διοχετεύθηκαν στα κανάλια και γενικότερα στον Τύπο τα στοιχεία για τις «μαϊμού συντάξεις», αφού πολλοί συνταξιούχοι δεν είχαν απογραφεί. Ο κ.Κουτρουμάνης, αντί να απολογείται για τις τεράστιες και απανωτές περικοπές συντάξεων, αποπροσανατόλιζε σκόπιμα την κοινή γνώμη. Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε δει τις επίσημες λίστες με τις συντάξεις που αποδείχτηκαν μαϊμού, ούτε και στοιχεία για το ποιοι εισέπρατταν αυτές τις συντάξεις.
Να περιμένουμε τελικά στοιχεία (και τις δικές του λίστες) από τον κ.Λοβέρδο για τα επιδόματα αναπηρίας; Ή θα αποδειχτεί άλλη μια επιτυχημένη σκηνοθεσία στην επιχείρηση αποπροσανατολισμού και ψεύδους, στην οποία και ο ίδιος και η κυβέρνηση έχουν αποδειχτεί ιδιαίτερα ικανοί;

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!