Ποιοι είναι οι ρυθμιστές του πολιτικού συστήματος. Του Χρήστου Πραμαντιώτη

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά όλο και περισσότεροι διαπιστώνουν ότι οι δύο κυβερνητικοί ρυθμιστές αυτή τη στιγμή στη χώρα δεν είναι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. Δεν είναι τα δύο μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι δυναμικοί πολιτικοί παράγοντες είναι ο πρωθυπουργός και το ΛΑΟΣ. Αν αυτό είναι ακριβές, πρακτικά ξεγυμνώνεται, αποκαλύπτεται το πολιτικό σύστημα εγκαταλειμμένο να ρυθμίζεται από ένα ακροδεξιό κόμμα του 5% ή και λιγότερο, και έναν πρωθυπουργό που τον επέλεξαν οι τραπεζίτες, οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι διεθνείς τοκογλύφοι, αλλά πάντως όχι ο λαός. Αυτό λέγεται προκεχωρημένη Δημοκρατία του 21ου αιώνα. Η οποία, βεβαίως, δεν μοιάζει καθόλου με τη Δημοκρατία που μάθαμε όλοι στα σχολεία και στη διάρκεια του μέχρι τώρα βίου μας, εφόσον δεν έχει καθόλου ανάγκη ούτε καν την τυπική εκλογική έκφραση του λαού. Το μόνο που έχει ανάγκη είναι να οργανώνει την υποδοχή των «βαρβάρων» και την εκτέλεση των εντολών τους.
Το να οργανωθεί η υποδοχή των τροϊκανών επιτηρητών δεν είναι απλό πράγμα. Για να γίνει, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ψήφιση ενός ακόμη πολυνομοσχεδίου-γίγας, και να έχει λειανθεί το έδαφος για νέα (πάντα), σκληρότερα (απαραιτήτως) μέτρα. Σε αυτό, όμως, δεν μπορεί να βοηθήσει πολύ ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Ν.Δ. ως κόμματα, που μολονότι διατηρούν το μεγάλο αριθμό βουλευτών από τις προηγούμενες εκλογές, μολονότι επίσης έχουν υπουργούς στην κυβέρνηση, εν τούτοις περνάνε μια «περίοδο νευρικής κρίσης» (κρίση διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, κρίση αντι-συμπολίτευσης στη Ν.Δ.).
Επομένως, εξ ανάγκης η δουλειά ανατίθεται προσωρινά στον πρωθυπουργό και στην ακροδεξιά, μέχρι τουλάχιστον να… επιστρέψουν στη δράση και οι άλλοι δύο του κυβερνητικού σχήματος. Ο Λ. Παπαδήμος ανέλαβε το νέο κύκλο τρομοκράτησης της κοινωνίας με αλλεπάλληλες δηλώσεις «σωφροσύνης», ενώ μίλησε και με… καθαρά λόγια στις συναντήσεις που είχε, την Τετάρτη, με τους κοινωνικούς εταίρους: νέα μάχαιρα σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλιώς χρεοκοπία. Ο Γ. Καρατζαφέρης προσπάθησε επίσης να λειτουργήσει ως τρομοκράτης του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. χρησιμοποιώντας επίσης τον εκβιασμό: πάρτε το βηματισμό που ζητούν οι αγορές, αλλιώς φεύγω και κρατήστε μόνοι σας την πολιτική φθορά.
Ο δεύτερος μάλιστα έθεσε και τελεσίγραφο ζητώντας μέχρι τις 15 Ιανουαρίου να βρει ηγεσία το ΠΑΣΟΚ, να ξεκαθαρίσει τη στάση της η Ν.Δ., να είναι έτοιμη η κυβέρνηση σε όσα ζητάει η τρόικα, και να γίνει πιο ολιγομελές το κυβερνητικό σχήμα. Όροι στους οποίους αντέδρασαν οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων, που είδαν παρέμβαση Καρατζαφέρη στα εσωτερικά τους.
Φυσικά, το λογικό είναι ότι όλο και κάποια κωλοτούμπα θα επινοήσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ για να παραμείνει στην κυβέρνηση και μετά τη λήξη του τελεσιγράφου. Αυτά πλέον είναι συνηθισμένα, καθότι όλοι ξέρουν ποια είναι η «εθνικά υπεύθυνη στάση» σε μια Δημοκρατία όπως η ελληνική, όπου το σημαντικότερο που έχει να κάνει η πολιτική εξουσία είναι να υλοποιεί τις ανά δίμηνο εντολές της τρόικα.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!