Η χρυσή προπαγάνδα μιας μαύρης επένδυσης. Της Νόρας Ράλλη

Δεν θα το κρύψω: Το συγκεκριμένο άρθρο με έχει ρίξει σε βαθύ συλλογισμό. Η δημοσιογραφική μου συνείδηση έχει έρθει σε ρήξη με τις προσωπικές μου πεποιθήσεις. Γιατί, ενώ θέλω να γράψω εναντίον της εξόρυξης χρυσού με αυτούς τους όρους μη διαπραγμάτευσης και ξεπουλήματος από τη Χαλκιδική, όλα τα καινούργια στοιχεία που έχουν έρθει στο φως (θα δούμε παρακάτω πώς – όχι από μόνα τους πάντως) συγκλίνουν στο να ξεκινήσω ως εξής: Αχχχχ, κατακαημένε Μπόμπολα! Εθνικέ εργολάβε και μιντιάρχη, τι σου ‘μελε να πάθεις!
Ο Μπόμπολας κάνει πόλεμο με νύφες και μ’ εγγόνια και για το λαό ψυχορραγεί και η γης τόνε τρομάζει…
Την προηγούμενη Κυριακή, σχεδόν σε όλες της μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες υπήρχε μέσα τους, σχεδόν σαν να ξεπροβάλλει από τα δημοσιογραφικά ακέραια σπλάχνα τους, ένα ένθετο. Μα τι ένθετο ήταν τούτο ώρε μάνα μ’! Σε φίνο χαρτί, τετραχρωμία, με ωραίες εικόνες και γλαφυρούς τίτλους. Και επειδή δεν προνόησαν ή μάλλον παραήταν ακριβό να το βάλουν και στον Δρόμο της Αριστεράς, εμείς θα τους κάνουμε τη δουλειά τζάμπα. Θα στηρίξουμε το λαοπλάνο, εννοώ το λαοπρόβλητο έργο τους με εθελουσία εργασία. Δεν χρειαζόμαστε εμείς τα χιλιάρικα που πήρε η κάθε άλλη εφημερίδα για να προβάλλει αυτό που έλεγαν ξεκάθαρα στον τίτλο τους: Η «πραγματική κοινωνία» της Β.Α. Χαλκιδικής… ήταν εκεί.
Στ’ αλήθεια, χρειάζεται να διαβάσεις παρακάτω για να καταλάβεις. Αφού το «πραγματική κοινωνία», στον τίτλο μάλιστα, το έχουν σε… εισαγωγικά! Είναι ξεκάθαρο ότι γι’ αυτούς, τους κυρίους κυρίους της Hellas Gold και όχι μόνο, η πραγματική κοινωνία είναι πραγματική όταν εισάγεται σε όρια αναληθείας. Όταν είναι πλήρως προβλέψιμη και ετεροκαθοδηγούμενη. Τότε αυτομάτως γίνεται και… εισακτέα.
Στη συνέχεια του κειμένου γράφουν: «…Οι πραγματικοί κάτοικοι των Μαδεμοχωρίων…». Πολύ σωστά κάνουν να ξεχωρίσουν, επιτέλους, την ήρα από το στάρι. Οι πραγματικοί-οι ψεύτικοι. Οι τάδε-οι όχι τάδε. Οι δικοί μας-οι… άλλοι. Και ακόμα πιο καλά κάνουν και μιλούν για «Μαδεμοχώρια» και όχι για «Μαντεμοχώρια». Δηλώνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους: να τα μαδήσουν για τα καλά.
Τοποθετούν, επίσης, φωτογραφίες «πραγματικών» κατοίκων και για να προστατεύσουν την ανωνυμία τους, λένε πχ. ο Γιάννης Β. Αυτό θα πει προστασία προσωπικών δεδομένων, όχι αστεία! Φάτσα-κάρτα η φωτογραφία, αλλά το επώνυμο δεν το γράφουμε!
Φυσικά, το «πραγματικό» πρόσωπο της Χαλκιδικής δεν ήταν μόνο όσοι «πραγματικοί» κάτοικοι βρέθηκαν στη συγκέντρωση με προκάτ πανό «Ενάντια στην κρίση, ο Χρυσός είναι η λύση», φυσικά τα πλακάτ ήταν μπλε(!) και οι περισσότεροι φορούσαν και ίδια μπουφάν. Λες να τους μοίρασαν και αναμνηστικά περιβραχιόνια για τα δεκάδες ανήλικα που φαίνονται δίπλα σε όσους φώναζαν «Ναι σε θέσεις εργασίας», με το πολύ λαοφιλές Arbeit macht frei;
Υπάρχει φυσικά και το σχετικό βίντεο, με υπόκρουση το πολύ πρωτοποριακό «It’s the final countown» (πάλι καλά που δεν έβαλαν και το Carmina Burana).
Και κει που λες, πόσο ακόμα… να σου και ο Άδωνις! Να φωνάζει με φωνή ηλεκτρική «Δεν θα αφήσουμε τους τρομοκράτες και τους ψευτοοικολόγους από το Κολωνάκι να μας πουν ποιο θα είναι το μέλλον σας». Εδώ, ακόμη και όσοι τον ψήφισαν γελάνε. Ίσως θα ήταν καλό, για να δούμε αν όλοι όσοι ήταν εκεί πίστευαν αυτά που τους έλεγαν να πούνε, να κάτσουν στην καρέκλα του εξαιρετικού ριάλιτι που παρουσίαζε η εξαιρετική μαέστρος-μουσικός-παρουσιάστρια-χορεύτρια- TV περσόνα- μπουμπουκένια σύζυγος Άδωνι, κυρία Μανωλίδου, Η Στιγμή της Αλήθειας. Τι εποχές, τι ήθη!
Και, βέβαια. Αυτές ήταν εποχές. Όχι σαν τώρα. Που ο κάθε τυχάρπαστος επιστημονίσκος και «μη πραγματικός» κάτοικος της περιοχής αμφισβητεί τον Μπόμπολα! Τον άνθρωπο που πίστεψε ότι με την ίδια ευκολία που το MEGAλο κανάλι του έπαιρνε δάνειο 98 εκατομμύρια ευρώ, σε καιρούς που «όλοι μας καλούμαστε να κάνουμε θυσίες για τη σωτηρία της χώρας» (δήλωση  Άδωνι από άλλο μικρόφωνο, όμως), εξίσου εύκολα θα κατάφερνε να εξαφανίσει τις φωνές αυτών των ανθρώπων, να εξαφανίσει τα οικονομικά σκάνδαλα.
Βέβαια, δεν ήταν και λίγοι οι εγγυητές που είχε για να αισθανθεί ασφαλής για την «επένδυση». Υπάρχει καλύτερος εγγυητής, άραγε, από τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Χρ. Πάχτα, ο οποίος από το παρελθόν (2003) αγωνίστηκε με σθένος μαζί με τον κ. Παπακωνσταντίνου για να προχωρήσουν οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Βόρεια Ελλάδα, κόντρα σε θεούς και δαίμονες; Υπήρχε καλύτερος σύμμαχος, άραγε, από την Ελληνική Αστυνομία, η οποία από το περασμένο καλοκαίρι, χρησιμοποιώντας νέες πρωτοποριακές μεθόδους καταστολής και ενεργοποιώντας ολόκληρη τη αστυνομική δύναμη της Β. Ελλάδας προκειμένου να κυνηγήσει, να τρομοκρατήσει και να καταστείλει οποιονδήποτε εξέφραζε την αντίθεση του στο έργο; Ακόμα και ο Δένδιας, βρε άχρηστοι αντιφρονούντες, ανησύχησε τόσο για το πώς πάει η «επένδυση» που ανέβηκε ο ίδιος στη Χαλκιδική, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την άνευ προηγουμένου αποστολή τρομοκράτησης που κορυφώθηκε την τελευταία βδομάδα, κάνοντας την Ιερισσό να θυμίζει κατεχόμενη ζώνη, όπως λένε τουλάχιστον όσοι «μη πραγματικά» ήταν εκεί. Μου το ανησυχήσατε το αγόρι και πάλι θα πρέπει να βλέπει να δέρνουν διαδηλωτές για να ησυχάσει.
Και κει που είχα πέσει σε θλίψη -λόγω Δένδια- η βροντερή φωνή του «πραγματικού» μεταλλωρύχου ήχησε από το μικρόφωνο και αφηνιασμένα φώναξε: «Ψωμί-δουλειά… για το μεταλλωρύχο». Μήπως και… Κώτσο βασιλιά;
Και ήρθα και αναθάρρεψα η γυναίκα. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη «πραγματικοί πατριώτες»!

ΥΓ1: Φυσικά, από μια τόσο «πραγματική» συγκέντρωση, δε θα μπορούσε να λείπει και ο «πραγματικά» δημοκράτης Βορίδης. Να γιατί θα ντυθώ «Βορίδης» φέτος.

ΥΓ2: Στο κατά τα άλλα «υπό κατασκευή» site της εταιρίας «ελληνικός χρυσός Α.Ε», υπάρχουν μόνο αγγελίες προς εύρεση εργασίας. Τι καλοί άνθρωποι!

([email protected])

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!