Ανοχύρωτη πολιτεία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σε δύο διαδοχικά Περιφερειακά Συμβούλια, η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα έθεσε με επίκαιρες επερωτήσεις, με επείγοντα και επιτακτικό τρόπο, το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας.
Η πρώτη επερώτηση αφορούσε τις καταστροφικές ζημιές στο Δήμο Βόλβης από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου και την απαράδεκτη, απόλυτα όμως εξηγήσιμη, αδράνεια για την αποκατάσταση των ζημιών και κυρίως για τον καθαρισμό των ρεμάτων. Τα ρέματα εξακολουθούν να παραμένουν φραγμένα, με κίνδυνο μεγαλύτερων καταστροφών ακόμα και σε μια ήπια βροχόπτωση. Παρόλο που για τον καθαρισμό των ρεμάτων αρμόδια είναι η Περιφέρεια, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δ.Ψωμιάδης, πέταξε το μπαλάκι στο δασαρχείο. Ομολόγησε όμως, απαντώντας για την επάρκεια και την ετοιμότητα των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας, ότι «η επικαιροποίηση και η επάρκεια των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας δεν είναι σήμερα δυνατή λόγω έλλειψης προσωπικού και ειδίκευσης αυτών των ολίγων υπαλλήλων που τη στελεχώνουν μετά την ισχύ του Καλλικράτη. Οπωσδήποτε η προσπάθεια συμπλήρωσης της εν λόγω διεύθυνσης με το προσωπικό που απαιτείται συνεχίζεται στο μέτρο του δυνατού μέσα στη σημερινή συγκυρία της χώρας».

Ρύποι επικίνδυνοι για την δημόσια υγεία
Η δεύτερη επερώτηση αφορούσε το επεισόδιο νέφους που κάλυψε τον ουρανό του πολεοδομικού συγκροτήματος με αιωρούμενα τοξικά μικροσωματίδια από 17 έως 23 Νοέμβρη. Οι υπερβάσεις ξεπέρασαν έως και 80% το όριο συναγερμού. Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, αφού ισχυρίστηκε ότι πάρθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα –τα οποία βέβαια κανένας δεν αντελήφθη– προβληματίστηκε αν σε επόμενο επεισόδιο θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, με δεδομένη την τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η Περιφέρεια. Εμμέσως πλην σαφώς υπαινίχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα Πολιτικής Προστασίας. Επικαλέστηκε ότι ο λόγος που δεν υποχώρησαν τα φαινόμενα το επίμαχο σαββατοκύριακο, για το οποίο αναμενόταν πτώση των ρύπων, είναι η καύση ξύλων και άλλων υλικών για θέρμανση λόγω οικονομικής στενότητας των πολιτών. Ανέφερε ότι η πώληση ξύλων το τελευταίο διάστημα αυξήθηκε έως και 300%.

Σοβαρά ερωτήματα μένουν αναπάντητα
Στην εισήγηση της επερώτησης θέσαμε μεταξύ άλλων, χωρίς βέβαια να πάρουμε απάντηση, τα παρακάτω. Είναι προφανές ότι λόγω της μνημονιακής πολιτικής η Περιφέρεια δεν έχει τους πόρους να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις της. Υπάρχουν όμως ανοιχτά ζητήματα και ερωτήματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια των πολιτών και των υποδομών για τα οποία κανένας δεν έχει δικαίωμα να στρουθοκαμηλίζει και πρέπει άμεσα να απαντήσουμε πριν βρεθούμε μπροστά σε τραγικές συνέπειες.
Διαθέτουν η Περιφέρεια και οι δήμοι τους ανάλογους σταθμούς μέτρησης των ρύπων, ώστε να αποτρέπονται με ανάλογους ελεγκτικούς μηχανισμούς τα λεγόμενα «ατυχήματα» που οφείλονται σε «ακραία καιρικά φαινόμενα», ενώ ουσιαστικά πολλές φορές πρόκειται για περιπτώσεις ακραίας κρατικής ανεπάρκειας;
Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας έχει την στελέχωση και την υποδομή να προβαίνει σε ελέγχους στις βιομηχανίες της Περιφέρειας; Υπάρχουν καταγγελίες πολιτών ότι από το ΤΙΤΑΝ εδώ και μήνες υπάρχουν διαρροές επικίνδυνων ρύπων. Γίνονται επιτέλους έλεγχοι στις μεγάλες βιομηχανίες; Η Θεσσαλονίκη έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι θύμα των δύο μεγαλύτερων πανελλαδικά περιβαντολλογικών «ατυχημάτων» όπως της πυρκαγιάς στην ΕΚΟ και της πυρκαγιάς στην χωματερή των Ταγαράδων.
Έχει εικόνα η Περιφέρεια για την αντισεισμική θωράκιση των δημοσίων κτιρίων (νοσοκομείων, σχολείων κοκ);

«Όπου φτωχός κι η μοίρα του»
Ενώ υποτίθεται ότι ο Καλλικράτης θα δημιουργούσε πιο αποτελεσματικές δομές ελέγχου και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, διαπιστώνεται η πλήρης αποδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, τόσο σε επίπεδο δήμων, περιφερειακής ενότητας αλλά και Περιφέρειας. Είναι ζητούμενο αν η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας έχει την δυνατότητα να συντονίσει τα σχέδια Πολιτικής Προστασίας των καλλικρατικών δήμων, εξίσου ζητούμενη είναι βέβαια και η αποτίμηση της ετοιμότητας των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας των δήμων. Όσο η κρίση θα εντείνεται και οι προτεραιότητες θα είναι να αποπληρώσουμε τα χρέη προς τους ντόπιους και ξένους τοκογλύφους, η ασφάλεια των πολιτών και των υποδομών της χώρας θα αφήνεται στην κυριολεξία στο έλεος του θεού.
Είναι ορατός ο κίνδυνος με βάση τις εφαρμοζόμενες πολιτικές της φτωχοποίησης και της διάλυσης των υποδομών της χώρας, η λαϊκή παροιμία «όπου φτωχός κι η μοίρα του» να αποδειχτεί αληθινή. Όποιος δεν αγωνιστεί για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είναι συνυπεύθυνος. Οι άνθρωποι, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα σπίτια, οι δρόμοι, τα ποτάμια, τα χωράφια πρέπει να γλιτώσουν από τις καταστροφικές συνέπειες του Μνημονίου, της μεγαλύτερης συμφοράς που χτύπησε τον τόπο από τον πόλεμο και δώθε.

Γιώργος Θεοδωρόπουλος,
περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας
με την Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα
Μπορούμε να τους σταματήσουμε.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!