Την Τρίτη 20/9 πραγματοποιήθηκε η πρώτη κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με την Κοινοβουλευτική Ομάδα (Κ.Ο.), στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις και οι κατευθύνσεις της δράσης στο επόμενο διάστημα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με εισήγηση του προέδρου της Κ.Ο. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει το παν ώστε αυτή η επικίνδυνη κυβέρνηση να πέσει πριν ολοκληρωθεί ο εκβιασμός της τρόικα. Επισήμανε ότι δυναμώνει η διάθεση για ανυπακοή ενάντια στα αντισυνταγματικά και παράλογα χαράτσια και πρότεινε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην τα πληρώσουν, αλλά να καταθέσουν τα χρήματα σε κάποιο δημόσιο ταμείο.
Από την πλευρά του ο Μανώλης Γλέζος σημείωσε ότι ο λαός εξέφρασε στις πλατείες τη θέλησή του, και άρα πρέπει να βρεθούμε στο πλάι του χωρίς να επιχειρούμε να τον «καθοδηγήσουμε», επισημαίνοντας παράλληλα ανακολουθίες μεταξύ των διακηρύξεων για άμεση δημοκρατία και της πρακτικής που ακόμη ακολουθείται. Ο Πάνος Κοσμάς από το Κόκκινο τόνισε ότι δεν αρκεί ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει το «δεν πληρώνω», αλλά πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα. Ο Γιώργος Σαπουνάς (ΑΠΟ) υπογράμμισε ότι είτε θα παίξουμε ενεργητικό ρόλο για την ανάδειξη του κινήματος που θα ανατρέψει το καθεστώς, είτε, αν δεν συμβεί αυτό, οποιαδήποτε συζήτηση δεν θα έχει πια σημασία.
Ο γραμματέας του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας δήλωσε ότι κεντρική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και πρότεινε να οριστεί συγκεκριμένη μέρα για την κατάθεση λογαριασμών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να εξελιχθεί σε λαϊκή συγκέντρωση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι σήμερα η Ελλάδα θυμίζει αποικία της χειρότερης μορφής κι άρα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δηλώσει με πολύ πιο καθαρό τρόπο ότι καλεί το λαό σε γενικευμένη, μαζική πολιτική ανυπακοή. Τόνισε ότι μοναδική λύση είναι η στάση πληρωμών και η διεκδίκηση πλήρους διαγραφής του χρέους, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει καμιά διέξοδος όσο παραμένουμε στη γερμανική φυλακή του ευρώ. Ο πανεπιστημιακός Βένιος Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στους αγώνες υπεράσπισης της παιδείας, και υπογράμμισε ότι το σύνθημα πρέπει να είναι «να τα μαζεύετε και να φύγετε», πρότεινε δε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν το ποσό του χαρατσιού σε ταμείο αλληλοβοήθειας του κινήματος.
Ο εκπρόσωπος της ΑΚΟΑ Πάνος Λάμπρου δήλωσε ότι ορθά ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται στη στήριξη όσων δεν πληρώνουν το χαράτσι, προσθέτοντας ότι οι βουλευτές του σχήματος πρέπει να «ρισκάρουν» ό,τι και οι απλοί πολίτες. Ο εκ των ανένταχτων Νίκος Μανιός υπογράμμισε ότι ζούμε το χρονικό ενός προαποφασισθέντος αλλά όχι προαναγγελθέντος θανάτου, και πρότεινε να καλέσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε γενικευμένη ανυπακοή, οι δε βουλευτές του να δώσουν το «χαράτσι» σε πρωτοβάθμια σωματεία που αγωνίζονται. Ο Αλέκος Καλύβης (ΣΥΝ) είπε ότι είναι αναγκαίο να προτάξουμε τη στάση πληρωμών στους δανειστές και όχι στο λαό, και εκτίμησε ότι χρειάζεται μια πιο αποφασιστική στάση.
Στη συνέχεια, ο Γιώργος Νικολακάκης από την ΚΟΕ τόνισε ότι σήμερα είναι κάθε άλλο παρά ρεαλιστική μια «λεγκαλιστική» τακτική, προσθέτοντας ότι το κάλεσμα σε ανυπακοή πρέπει να συνοδευτεί από συγκεκριμένα βήματα για την οργάνωση του λαού από τα κάτω. «Δουλειά μας δεν είναι να συμπαρασταθούμε, αλλά να μπούμε μπροστά και να οργανώσουμε την κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά. Ο βουλευτής Επικρατείας Βασίλης Μουλόπουλος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να μοιραστεί με τους απλούς πολίτες τις συνέπειες της ανυπακοής σε μια χώρα που την έχουν κάνει πειραματόζωο, όπως τόνισε. Ο συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας Νίκος Αθανασίου εξέφρασε τη συμφωνία του με τη θέση ότι τα χαράτσια δεν πρέπει να πληρωθούν, και ότι συνακόλουθα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες οργάνωσης της ανυπακοής.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με ζωηρή συζήτηση σχετικά με την πρόσκληση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής και προς τον ΣΥΡΙΖΑ για κοινή συνάντηση της αριστεράς, ώστε να ανιχνευθούν οι δυνατότητες συντονισμένης δράσης, και τελικά αποφασίστηκε η συμμετοχή του σχήματος. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι αποφάσεις για τη δράση του ΣΥΡΙΖΑ στο επόμενο διάστημα.

Ε.Φ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!