Αρχική κοινωνία αθλητισμός Η πολιτεία «κουφάθηκε»

Η πολιτεία «κουφάθηκε»

Του Γιώργου Χελάκη

Έγινε κι’ αυτό. Μια γυναίκα που πήγε να βγάλει «κουτσό» μεροκάματο υποδυόμενη τον φύλακα ασφαλείας στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, έχασε δύο δάχτυλά της. Τα έχασε θέλοντας να κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά της. Έσπευσε να απομακρύνει μια κροτίδα που πέταξαν στο γήπεδο οι οπαδοί κι αυτή έσκασε στο χέρι της με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα.

Η Αφροδίτη Τυχερού, θύμα απ’ όλες τις απόψεις. Θύμα των οργανωμένων οπαδών που μετατρέπουν τα γήπεδα σε πεδία βολής. Θύμα των διοικήσεων των ΠΑΕ που κάνουν πλάτες στους οπαδούς γιατί τους χρησιμοποιούν σαν μισθοφορικούς στρατούς εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγαλοϊδιοκτήτη. Θύμα της ίδιας της εταιρείας σεκιούριτι που στέλνει στις «μάχες» ανεκπαίδευτο προσωπικό χωρίς εξοπλισμό. Θύμα της ελληνικής πολιτείας που αρνείται ή δεν καταφέρνει να «τρίξει τα δόντια» στις ΠΑΕ ώστε να περιφρουρούν αποτελεσματικά τα του οίκου τους.

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο βουτηγμένο στη βία, το φανατισμό, το παρασκήνιο και τη «βουή» για στημένα παιχνίδια. Η πολιτεία, διά στόματος του γενικού γραμματέα Αθλητισμού κ. Μπιτσαξή, λέει πολλά, αλλά δεν κάνει τίποτα. Μένουν στον αέρα οι… φοβέρες του γενικού γραμματέα. Ελέγχων και ελεγχόμενος ένας και ο αυτός. Η Σούπερ Λίγκα θα τιμωρήσει την έδρα του Παναθηναϊκού με μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών – κι ούτε γάτα ούτε ζημιά. Πάμε για το επόμενο ντέρμπι όπου θα ανοίξουν πάλι κεφάλια, θα χαθούν δάχτυλα κι ίσως έχουμε κάτι χειρότερο, όπως πριν από χρόνια στη Λεωφόρο Λαυρίου…

Στο σκληρό ανταγωνισμό ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των δύο μεγάλων ΠΑΕ ο ακήρυχτος πόλεμος των οργανωμένων οπαδών. Πόλεμος με βαρύ οπλισμό: μαχαίρια, φωτοβολίδες, κροτίδες, λοστούς. Η πολιτεία, κάπου στη μέση, φροντίζει να διαιτητεύει «αντικειμενικά» τη μάχη των ανταγωνιστών. Το Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό, δημόσια γη στον Βοτανικό για τον Παναθηναϊκό. Μια θλιβερή ιστορία παραχώρησης δημόσιας περιουσίας σε ανώνυμες εταιρίες και τους μεγαλοϊδιοκτήτες τους. Κρατικοδίαιτο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μακριά από τις ανάγκες όσων θέλουν να αθληθούν. Να παίξουν μπάλα. Κράτος-υπηρέτης των ποδοσφαιρικών αφεντάδων.

Μια εργαζόμενη μητέρα πήγε να βγάλει μεροκάματο του τρόμου κι έχασε τα δάχτυλά της από μία κροτίδα. Ακούει κανείς;

Σχόλια

Exit mobile version