Βαριές εκφράσεις για τα μνημονιακά παιχνίδια Αρβανιτόπουλου. Οργή στην Κρήτη για τις «κωλοτούμπες». Του Μάριου Διονέλλη

Οργή και πικρία επικρατεί στην Ανατολική Κρήτη για την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» και ειδικότερα για το κλείσιμο των σχολών του ΤΕΙ σε Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο. Η εβδομάδα που πέρασε χαρακτηρίστηκε από παλινωδίες και υπόγειες διαδρομές μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της Διοίκησης του ΤΕΙ, η οποία πήρε σαφή μνημονιακή θέση στηρίζοντας τις επιλογές Αρβανιτόπουλου.  
Οι κάτοικοι του Λασιθίου είδαν το Συμβούλιο του ΤΕΙ να συνηγορεί στην απόφαση του υπουργείου για τη μεταφορά των τμημάτων από την Ιεράπετρα και τον Άγιο Νικόλαο στην Ιεράπετρα και για τη συγχώνευσή τους σε σχολές άσχετες ως προς το αντικείμενο των σπουδών. Συγκεκριμένα, κλείνουν τα Τμήματα Εμπορίας και Διαφήμισης στην Ιεράπετρα και τα τμήματα Χρηματοοικονομικής – Ασφαλιστικής και Επιστήμης των Υπολογιστών από τον Άγιο Νικόλαο.

Ήξεις αφήξεις από τον πρόεδρο
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης, αν και δημοσίως χαρακτήριζε «μείζον θέμα» τις διαμαρτυρίες φοιτητών και δημάρχων, εν τούτοις συντάχθηκε με τη μεταφορά των σχολών με βάση «ακαδημαϊκά κριτήρια». Το αποκορύφωμα της κοροϊδίας παίχτηκε την Τρίτη, όταν για λίγες ώρες ανακοινώθηκε ότι θα πάει στο Λασίθι η σχολή Γεωπονίας του ΤΕΙ από το Ηράκλειο, σχολή στην οποία διδάσκει και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΤΕΙ. Η άμεση αντίδρασή του και η απειλή λουκέτου στο ίδρυμα φαίνεται πως έπιασε τόπο και μέχρι το απόγευμα η έδρα της σχολής είχε μεταφερθεί και πάλι πίσω στο Ηράκλειο. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης, ο οποίος μίλησε για «καθηγητικό κατεστημένο του Ηρακλείου», ακόμα και για «γαϊδούρια» που αγνοούν τη λαϊκή βούληση.

Παραιτήσεις δημάρχων και όχι μόνο…
Μετά την παρουσίαση του Σχεδίου «Αθηνά», τα δημοτικά συμβούλια Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας σε έκτακτες συνεδριάσεις υπέβαλαν σύσσωμα τις παραιτήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενώ σε παραιτήσεις, εφόσον δεν διορθωθεί το Προεδρικό Διάταγμα, προχωρά και η ΝΟΔΕ Λασιθίου αλλά και η τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας στην Ιεράπετρα. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου κάλεσε τους δημότες να μη συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.

Αναταραχή και στο Ηράκλειο
Το μεσημέρι της Πέμπτης οργανώθηκε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Ηράκλειο, όπου κατέφθασαν οι φοιτητές από τα τμήματα ΤΕΙ του Λασιθίου αλλά και συνάδελφοί τους από το τμήμα Δομικών Έργων του Ηρακλείου, το οποίο εντάσσεται στις «μεσοβέζικες» σχολές που θα κλείσουν αλλά μετά από τέσσερα χρόνια. Οι φοιτητές απαίτησαν διασφάλιση των δικαιωμάτων τους και γραπτή τη θέση του Προέδρου του Ιδρύματος ότι αντιτάσσεται στη συγκεκριμένη πρόθεση του υπουργείου. Είχε προηγηθεί ένα «κρυφτό» μεταξύ Ηρακλείου και Ρεθύμνου με το συμβούλιο του Ιδρύματος να αλλάζει τελευταία στιγμή πόλη συνεδρίασης για να αποφύγει τη δυναμική παρέμβαση των φοιτητών. Η διά τηλεφώνων μεταφορά της συνεδρίασης στο Ηράκλειο ακολουθήθηκε από άμεση μίσθωση λεωφορείων από τους φοιτητές που επίσης μεταφέρθηκαν στο Ρέθυμνο και τελικά κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα της Συνέλευσης.

Και δικαστικά μέτρα
Ως ύστατο μέσο αντίδρασης οι φοιτητές από το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης της Ιεράπετρας προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας τη διοικητική προστασία ώστε να παραμείνει ανέπαφο το Τμήμα τους, ο τίτλος σπουδών τους και τα κεκτημένα επαγγελματικά τους δικαιώματα, με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος.

Παρωδία ΔΗΜΑΡ
Η τελευταία «κωλοτούμπα» ήρθε από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία αρχικά μέσω του Τομέα Παιδείας έκανε λόγο για «πελατειακά συμφέροντα» ως προς το Σχέδιο «Αθηνά», φράση που απαλείφθηκε στη νεότερη, διορθωμένη ανακοίνωση του κόμματος.
Τελικά το κείμενο Αρβανιτόπουλου βαίνει προς έκδοση Προεδρικού Διατάγματος χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση από τα μνημονιακά δεσμά της τρικομματικής κυβέρνησης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!