Συνεχίζονται τα εγκλήματα του Μυτιληναίου και η συγκάλυψη των αρμοδίων. Της Δέσποινας Σπανούδη.

Η πρώτη αποτίμηση της διαρροής κόκκινης λάσπης από βιομηχανία αλουμινίου, μόλις δύο ημερών, στην Ουγγαρία είναι τραγική: τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τρεις αγνοούνται, 120 νοσηλεύτηκαν, τουλάχιστον ένας χρόνος και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν για τον καθαρισμό της τοξικής λάσπης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος τη χαρακτήρισε ως το χειρότερο χημικό ατύχημα στην ιστορία της χώρας, ενώ στις Βρυξέλλες εκφράζονται φόβοι για οικολογική καταστροφή σε άλλες έξι από τις χώρες που βρέχει ο Δούναβης.

Η αντιστοιχία με τον Κορινθιακό είναι αναπόφευκτη: όχι δύο μέρες αλλά επί 45 χρόνια απορρίπτονται ελεύθερα έως και 800.000 τόνοι τον χρόνο κόκκινης λάσπης από την Αλουμίνιο της Ελλάδος. Η κόκκινη λάσπη από το εργοστάσιο του κ. Μυτιληναίου στον κόλπο της Αντίκυρας έχει φθάσει στις ακτές της Πελοποννήσου.
Οι αρμόδιοι σιωπούν και συγκαλύπτουν. Τα τελευταία χρόνια με τις κινητοποιήσεις των πολιτών υποκινήθηκαν ανεξάρτητες έρευνες από Πανεπιστήμια και δημόσια κέντρα, που ανέφεραν ανατριχιαστικές επιπτώσεις στη θάλασσα και την ξηρά. Διαπιστώθηκε έως και 40 φορές μεγαλύτερη επιβάρυνση σε καρκινογόνες ουσίες από ό,τι στον κόλπο της Ελευσίνας. Τεράστιες εκτάσεις του βυθού έχουν νεκρωθεί. Αποτέλεσμα;
Ο νομάρχης Βοιωτίας και νυν εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας φρόντισε να καλύψει την… έλλειψη νόμιμης άδειας για την απόρριψη της λάσπης στη θάλασσα. Ο κ. Μυτιληναίος μήνυσε τους επιστήμονες και τους πολίτες. Οι τοπικοί βουλευτές και δήμαρχοι; Συνωστίζονται στα τραπέζια του κ. Μυτιληναίου και πανηγυρίζουν τις γαλάζιες σημαίες των ακτών.
Σε επιβράβευση των επιδόσεών του ο όμιλος Μυτιληναίου ενισχύεται με δεκάδες εκατομμύρια ετησίως από το μέσο Έλληνα καταναλωτή, μέσω ενός σκανδαλώδους τιμολογίου της ΔΕΗ. Μαζί με τη ΛΑΡΚΟ, που εκβράζει αντίστοιχες ποσότητες τοξικής λάσπης στον Ευβοϊκό, ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος του παθητικού της ΔΕΗ. Και όχι μόνο αυτό. Ο όμιλος επιδοτήθηκε για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στο ίδιο σημείο, ενώ ο αγωγός φυσικού αερίου κατασκευάστηκε από την Πολιτεία. Έτσι, σήμερα, ο κ. Μυτιληναίος αξιοποιεί τα δώρα της Πολιτείας για να πουλάει στη ΔΕΗ ρεύμα σε πολλαπλάσια τιμή από ό,τι το αγοράζει για το Αλουμίνιο. Και επειδή… τρώγοντας έρχεται η όρεξη, ξεκίνησε και δεύτερο εργοστάσιο, ενώ ζήτησε και τρίτο με λιθάνθρακα. Όλα μέσα στον κόλπο της Αντίκυρας, στον πολύπαθο Κορινθιακό. Οι κινητοποιήσεις απέφεραν ερωτήσεις στη Βουλή και την Ευρωβουλή, εισαγγελικές έρευνες και παραπομπές στην Κομισιόν για διερεύνηση τυχόν σκανδαλωδών ρυθμίσεων και παράνομης κρατικής ενίσχυσης. Οι κάτοικοι του Κορινθιακού εξακολουθούν να δέχονται τις επιπτώσεις από το οικολογικό έγκλημα και να παρακολουθούν στην τηλεόραση τις δηλώσεις για την τεράστια οικολογική καταστροφή στην Ουγγαρία. Μόνο που εκεί σταμάτησαν τη διαρροή. Στον Κορινθιακό η διαρροή συνεχίζεται. Και οι υπεύθυνοι της κρίσης ζητούν τη λαϊκή επιβράβευση για να «συνεχίσουν το έργο τους».

* Η Δέσποινα Σπανούδη είναι υποψήφια Περιφερειάρχης με το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Στερεάς Ελλάδας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!