Του Λάζαρου Απέκη.

Η οργή του λαού, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των νέων, των φοιτητών, των ανέργων, ξεχείλισε! Το ξέσπασμα στο μεγάλο συλλαλητήριο της Τετάρτης ήταν η πρώτη δυναμική αντίδραση στον κοινωνικό πόλεμο που μας έχει κηρύξει η άρχουσα τάξη, επιβάλλοντας τη χούντα του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, που μας ωθεί σε ένα νέο κοινωνικό και εργασιακό μεσαίωνα και υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας.

Το ανάλγητο πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ του, εκμεταλλεύτηκαν ασύστολα τον φρικτό θάνατο των τριών ανθρώπων για να παγώσουν την ορμή των εξεγερμένων. Όμως, η ολομέτωπη σύγκρουση με το βουτηγμένο στη διαπλοκή και τη διαφθορά πολιτικό σύστημα και τα στηρίγματά του θα είναι η συνέχεια.

Σε όσες χώρες πέρασε το ΔΝΤ άφησε πίσω ερείπια. Αυτήν την πολιτική ακολουθούν τώρα από κοινού η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα μέτρα που επέβαλε ο μηχανισμός «στήριξης» του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ είναι άκρως αντιλαϊκά και θα βυθίσουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, την παιδεία, τον πολιτισμό στο μαρασμό και στην εξαθλίωση.

Και έτσι οι «αγορές» από μοιραία δύναμη της φύσης που παρουσιάζονταν πήραν σαφές σχήμα! Η Ε.Ε. έδειξε απροκάλυπτα τον αντιλαϊκό, αντιδημοκρατικό χαρακτήρα της. Η ευρωζώνη αποδείχθηκε μηχανισμός επιβολής της πιο στυγνής εκμετάλλευσης των λαών της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρώπης από την κυρίαρχη ελίτ.

Ο δανεισμός με τα τοκογλυφικά επιτόκια και τους όρους που επιβλήθηκαν, όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα του χρέους, αλλά θα οδηγήσει το λαό στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση, και θα διαιωνίσει το χρέος.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, για τους εργαζόμενους, το λαό, την κοινωνία, την παιδεία, τον πολιτισμό, η λύση είναι έξω από την ευρωζώνη, είναι η άρνηση του μηχανισμού «στήριξης», ενάντια στην Ε.Ε., όπου ηγεμονεύει η άπληστη καπιταλιστική ελίτ.

Αυτοί οι μηχανισμοί πρέπει να συντριβούν, να απελευθερωθούμε από αυτούς τους δυνάστες. Οι δραματικές συνθήκες δείχνουν ότι για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό δεν υπάρχουν ανθρώπινες λύσεις μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα.

Τώρα είναι ο μεγάλος αγώνας, τώρα θα κριθούν πολλά για πάρα πολλά χρόνια. Ο λαός εκφράζει την αγωνία και την οργή του. Η μαχόμενη Αριστερά θα ανταποκριθεί;

 

Ο Λάζαρος Απέκης είναι καθηγητής στο ΕΜΠ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!