Η αφορμή ήταν η Περιβαλλοντική Μελέτη που υπέβαλε προς έγκριση ο Δήμος Πατρέων, όπου τα τέσσερα στρέμματα για το νέο κύτταρο, που είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο, έγιναν είκοσι. Η αιτία είναι εύκολα αντιληπτή για όποιον επισκέπτεται τα τελευταία χρόνια την περιοχή που βρίσκεται πέριξ του ΧΥΤΑ της Ξερόλακας.

Οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν, απέκλεισαν το χώρο του ΧΥΤΑ και η Πάτρα γέμισε σκουπίδια. Και τότε άρχισε ο… πόλεμος.
«Για 17 χρόνια ανεχτήκαμε τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας. Η διαχείριση των σκουπιδιών αφορά όλη την Πάτρα. Το βιοαέριο, τα υγρά λύματα, τα πουλιά που μεταφέρουν την επικίνδυνη μόλυνση, τα ασκέπαστα σκουπίδια μολύνουν τα πάντα: τον αέρα που αναπνέουμε, τις θάλασσες που κολυμπάμε, τον υδροφόρο ορίζοντα που υδρεύεται η πόλη μας. Ο καρκίνος είναι δίπλα σας! Ξεσηκωθείτε!» είναι η τοποθέτηση των κατοίκων, που μαζικά έμεναν ως περιφρούρηση κάθε ημέρα επί μία εβδομάδα έξω από τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ.
Από την άλλη, ο δήμαρχος Πατρέων αρκέστηκε να απαντήσει με χαρακτηρισμούς (κομψό) προς τους κατοίκους, να αναγνωρίσει πολιτικά παιχνίδια εν όψει δημοτικών εκλογών, στάση που αναπαράχθηκε και από σημαντική μερίδα των τοπικών ΜΜΕ, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι.
Δεν έλειψαν οι εντάσεις, οι οποίες επαναλήφθηκαν και στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 16/6, όπου οι κάτοικοι έφεραν στη δημοτική αρχή το φέρετρο της… Ξερόλακας.
Η αλήθεια είναι ότι η Ξερόλακα έχει προ πολλού ολοκληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο ζωής της, καθιστώντας τον υπερκορεσμό που υπάρχει σήμερα και τη συνέχιση της χρήσης του ΧΥΤΑ επικίνδυνη.
Η δημοτική αρχή, από την πλευρά της, προβάλλει ως λύση τη σε δύο χρόνια λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή Φλόκα. Ένα εργοστάσιο που όχι μόνο δεν υπάρχει, όχι μόνο δεν έχει αρχίσει η κατασκευή του, αλλά δεν έχει καν δημοπρατηθεί ακόμα, ούτε κανείς μπορεί, στην εποχή του ΔΝΤ, να εγγυηθεί τη ροή της χρηματοδότησης των 80 εκατ. ευρώ που απαιτούνται.
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη χρήση του ΧΥΤΑ έως 31/12/2012. Το αδιέξοδο όμως είναι ήδη εδώ.
Κ.Π.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!