Αρχική πολιτική Η Ντόρα σε νέους ρόλους

Η Ντόρα σε νέους ρόλους

Αναζητούνται κυβερνήσεις συνεργασίας. Της Ελένης Λεοντίτση.

 

Με την ψήφο της υπέρ του πακέτου μέτρων της τρόικας, η Ντόρα Μπακογιάννη άνοιξε την πόρτα εξόδου της από τη Ν.Δ., μαζί και το πρώτο κεφάλαιο πολιτικών αναταράξεων στη ΝΔ και όχι μόνο. Έτοιμη από καιρό –αν και για τη διαγραφή της ενημερώθηκε από το πρωί της Πέμπτης προτού ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή– η κ. Μπακογιάννη δημοσιοποιεί, αμέσως μετά τη διαγραφή της, πολυσέλιδη επιστολή-μανιφέστο με την οποία επιχειρεί να δώσει το κατάλληλο πολιτικό στίγμα στο λόγο της, ισχυριζόμενη ότι το ΔΝΤ θα σώσει τη χώρα, αφού οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Σκληρή ήταν, βέβαια, κι η απάντησή της στον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε για μικροκομματισμό.

Έτσι τώρα στη Ν.Δ. ετοιμάζονται για πόλεμο. Περιμένουν πως η Ντόρα Μπακογιάννη θα επιχειρήσει να βλάψει το κόμμα, πυροδοτώντας «με τη βοήθεια των Μέσων Ενημέρωσης όργιο σεναρίων για τη διάσπαση της Ν.Δ.». Είναι αλήθεια πως οι 10-15 βουλευτές που προσυπέγραψαν τη θέση της για το νομοσχέδιο, τελικά ακολούθησαν την κομματική γραμμή στη Βουλή. Θεωρούνται, όμως, Μητσοτακική οπισθοφυλακή για όποια σχέδια προκύψουν, αναλόγως με τις εξελίξεις. Άλλωστε, φρόντισε η ίδια να τους αποδεσμεύσει, για ευνόητους λόγους.

Τώρα, πάντως, με τη Ντόρα Μπακογιάννη να αναζητεί χώρο, από την άκρα δεξιά μέχρι τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό, θεωρείται μαθηματικά βέβαιη και η ολική επαναφορά στο προσκήνιο, της λεγόμενης «ανάγκης» των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Οι υποστηρικτές του Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν ότι για να παίξει δυνατά η κ. Μπακογιάννη σε αυτό το παιχνίδι, θα χρειαστεί οι εξεταστικές επιτροπές, με τη συνδρομή του ΠΑΣΟΚ, να αθωώσουν και στη συνέχεια να αποδώσουν «καθαρούς» στην κοινωνία τους υποστηρικτές της κ. Μπακογιάννη.

Μάλιστα, οι κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις των επόμενων ημερών εκτιμάται πως θα φουσκώσουν το θέμα πολύ πέρα από τις πραγματικές του διαστάσεις, καθώς πολιτικά επιτελεία των δύο κυρίαρχων κομμάτων και προσωπικοί μηχανισμοί δίνουν μεγάλη μάχη πολιτικής επιβίωσης. Οι συζητήσεις για το πώς θα βγουν από τις ντουλάπες ακόμη και σκελετοί του «εκσυγχρονιστικού» θαύματος Σημίτη και της νεοφιλελεύθερης «παρέας» Μητσοτάκη, σε ενδεχόμενο πολιτικό σχηματισμό της Ντόρας Μπακογιάννη, έχουν αρχίσει. Ωστόσο, κάθε πρόβλεψη για το πολιτικό μέλλον της αυτή την ώρα είναι εκ των πραγμάτων επισφαλής.

 

Σχόλια

Exit mobile version