Τι δείχνει η δίωξη των 12 φοιτητών του Φυσικού Κρήτης

Η κυβέρνηση Σαμαρά και όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας στοχοποιεί την ελπίδα αυτού του τόπου, τη νέα γενιά, το πιο δυναμικό και παραγωγικό κομμάτι αυτής της κοινωνίας. Με την πολιτική που εφαρμόζουν καταδικάζουν ολόκληρη τη νεολαία να ζήσει ένα μαύρο μέλλον. Αναγκάζουν την νέα γενιά, τους νέους εργαζόμενους και νέους επιστήμονες είτε να ζήσουν σε κατεχόμενη χώρα, είτε να πάρουν το δρόμο της μετανάστευσης. Πρόκειται για πραγματική γενοκτονία!
Η κυβέρνηση προσπαθεί να σβήσει άμεσα κάθε αγώνα που ξεσπάει. Κάθε φωνή που αντιστέκεται αποτελεί κίνδυνο για το διαπλεκόμενο και σάπιο πολιτικό σύστημα. Από τα παπαγαλάκια στα καθημερινά δελτία ειδήσεων, τις παρακρατικές ακροδεξιές ομάδες που σπέρνουν φόβο και μίσος, τις ατελείωτες διώξεις σε αγωνιστές από κοινωνικά κινήματα, μέχρι τις διώξεις φοιτητών. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Αυτά τα παραδείγματα και πολλά άλλα που δεν θα αναφέρω εδώ, έχουν το δικό τους σκοπό. Στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, την καταστολή και την τρομοκράτηση ολόκληρης της κοινωνίας. Στην Ελλάδα του ειδικού μνημονιακού καθεστώτος και του μερκελισμού τίποτα δεν είναι τυχαίο. Δεν επιτρέπονται παρεκτροπές από τις εντολές της τρόικας. Δε θα γίνουν ανεκτοί οι αγώνες και οι διεκδικήσεις. Ο Σαμαράς πρέπει να δείξει την κατάλληλη συμπεριφορά απέναντι στους εταίρους, και τίποτα εκτός σχεδίου δεν θα είναι ανεκτό.
Τέτοια είναι και η δίωξη των 12 φοιτητών του Φυσικού Κρήτης που αγωνίστηκαν για το αυτονόητο. Προσπάθησαν να διεκδικήσουν την εξεταστική τους, ύστερα από τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις ενάντια στη διάλυση της δημόσιας Παιδείας. Ενάντια στο νόμο Διαμαντοπούλου και του Μνημονίου, τον Σεπτέμβρη του 2011. Αρκετοί από τους καθηγητές του τμήματος αποφάσισαν να τιμωρήσουν τους φοιτητές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις και κάλεσαν σε Πειθαρχικό 12 από τους δεκάδες φοιτητές του Φυσικού Κρήτης, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις. Τώρα, τους απειλούν με τιμωρίες για τις… απεχθείς τους πράξεις, που μπορεί να είναι από αναστολή εξαμήνου, μέχρι και διαγραφή από το τμήμα.
Η ιστορία, όμως, δεν σταματάει εδώ. Για τους καθηγητές που είναι αποφασισμένοι να σταθούν στο πλάι της τρόικας και της κυβέρνησης, το Πειθαρχικό δεν είναι αρκετό. Ύστερα από αρθρογραφία στην εφημερίδα Το Βήμα και μια επιστολή ενός εκ των καθηγητών στον εισαγγελέα Ηρακλείου, οι 12 αυτοί φοιτητές οδηγούνται στον ανακριτή και μελλοντικά στο δικαστήριο. (Περισσότερες πληροφορίες: https://kamiadioxi.blogspot.gr/)
Η περίπτωση αυτή, αλλά αντίστοιχα και οι διώξεις δημοσιογράφων, μελών του κινήματος «Δεν Πληρώνω» αλλά και των 28 φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου είναι πολιτικές διώξεις. Θέλουν να καταστείλουν όποιον αγωνίζεται! Φοβούνται! Φοβούνται τη νεολαία, τη βάζουν απέναντί τους. Τα συμφέροντά μας φαίνεται ότι δεν είναι τα ίδια. Από τη μία οι καθηγητές που υπογράφουν κείμενα ενάντια στην απεργία της ΠΟΣΔΕΠ, και από την άλλη η νεολαία που προσπαθεί να ανοίξει δρόμο στην ελπίδα, που αγωνίζεται για μια άλλη Ελλάδα. Γνωρίζουν πως η νέα γενιά, οι νέοι επιστήμονες και εργαζόμενοι μπορούν να αποτελέσουν κομμάτι ενός ρεύματος αλλαγής, ελπίδας, ανασυγκρότησης. Ένα κομμάτι που μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία, θα σαρώσει και θα γκρεμίσει κάθε τι από το πολιτικό σύστημα της ρεμούλας και της κλεπτοκρατίας, κάθε τι που καταδίκασε τον ελληνικό λαό, ανοίγοντας δρόμο για την μετάβαση σε μια πραγματικά μεγάλη πολιτική, οικονομική και κοινωνική αλλαγή.
Είναι ανάγκη να μη γονατίσουν κανέναν μας! Είναι ζήτημα επιβίωσης να δείξουμε την αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους φοιτητές. Δεν πρέπει να τους φοβηθούμε. Η συγκυβέρνηση και κάθε υπερασπιστής της είναι υπεύθυνοι για το γκρέμισμα της χώρας. Η νεολαία, ο κόσμος των γραμμάτων και όλο το επιστημονικό δυναμικό έχουν ρόλο στην ανοικοδόμηση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Πρέπει να είμαστε μαζί σε αυτόν τον αγώνα.
• Να αποσυρθούν άμεσα όλες οι κατηγορίες.
• Να σταματήσουν ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία.
• Να αναζητηθούν οι ευθύνες των συγκεκριμένων καθηγητών που πρωταγωνιστούν σε αντιακαδημαϊκές και εκδικητικές ενέργειες.

Γιώργος Σμυρναίος
Γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών
Επιστήμης Υπολογιστών (Ηράκλειο)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!