Δήμος, μαζικοί φορείς και πολίτες κατά της αντιλαϊκής λαίλαπας. Του Νίκου Ταυρή.

Μια σημαντική πρωτοβουλία ενάντια στα χαράτσια ξεδιπλώθηκε στη Νέα Ιωνία με πρωτοβουλία του Δήμου Νέας Ιωνίας και άλλων μαζικών φορέων της περιοχής. Την Τετάρτη 25/10 πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σημηριώτη ανοιχτή εκδήλωση του Δήμου και των άλλων μαζικών φορέων ενάντια στα χαράτσια. Στην εκδήλωση μίλησαν ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης, ο περιφερειακός σύμβουλος της Ελεύθερης Αττικής, Χρήστος Καπάταης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Νέας Ιωνίας, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Νέας Ιωνίας και παρευρέθηκαν πάνω από 200 πολίτες. Στις ομιλίες όλων τονίστηκε ο αντιλαϊκός χαρακτήρας των χαρατσιών και των κεφαλικών φόρων. Επισημάνθηκε η παράδοση της χώρας στους ξένους προστάτες ενώ παράλληλα δηλώθηκε σε όλους τους τόνους ότι αν η κυβέρνηση προσπαθήσει να κόψει το ρεύμα σε πολίτες μέσα στο καταχείμωνο θα έρθει αντιμέτωπη με τον Δήμο και τους μαζικούς φορείς της πόλης που θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν τέτοιες ενέργειες. Παράλληλα στον δήμο λειτουργεί, από την Τετάρτη 26/10, ειδικό γραφείο ενημέρωσης  των πολιτών όπου δίνονται νομικές και πρακτικές οδηγίες ώστε να μην πληρώνουν τα χαράτσια.

«Είμαστε ενωμένοι, γι’ αυτό θα νικήσουμε»
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης, μεταξύ άλλων επισήμανε: «Η παρουσία σας σήμερα εδώ, αποδεικνύει την ορθότητα της απόφασής μας, να πούμε “φτάνει πια” σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων και της τρόικα. Η παρουσία σας σήμερα εδώ, αποδεικνύει ότι η πόλη μας έφτασε στα όριά της. Μέρες τώρα βρισκόμαστε στους δρόμους για να διαδηλώσουμε, για να φωνάξουμε κι ας μην ακουστούμε. Για να φωνάξουμε για την πατρίδα μας που παραδόθηκε στους τοκογλύφους, στην επιτήρηση των ξένων και των κηδεμόνων τους. Για αυτά που είχαμε κατακτήσει με αγώνες χρόνων, για τα δικαιώματα που χάνονται. Οι κυβερνήτες μας, οι οποίοι ζητούν να αποδείξουμε τον πατριωτισμό μας, πληρώνοντας τα χαράτσια που μας επιβάλλουν, τα χαράτσια που πετσοκόβουν τα οικονομικά μας, τα χαράτσια τα οποία δεν έχουν τέλος, και κάθε φορά και άλλο όνομα.»
Στον ίδιο τόνο ο κ. Γκότσης τόνισε: «Η πόλη μας και οι κάτοικοί της άντεξαν και ξεπέρασαν πολλά. Προσφυγιά, πόλεμο, εμφύλιο, Χούντα. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσα μαγαζιά κλειστά, και πολλά άλλα να κινδυνεύουν να κλείσουν. Ποτέ άλλοτε η ανεργία δεν ήταν τόσο έντονη. Όλοι μας έχουμε νοιώσει στο πετσί μας, τι σημαίνουν μνημόνια και κυβερνητική πολιτική.
Σήμερα αποφασίζουμε ότι κανείς δεν θα πληρώσει και προειδοποιούμε τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση πως δεν θα δεχτούμε, και θα μας βρουν μπροστά τους, αν επιχειρήσουν να κόψουν το ρεύμα στην καρδιά του χειμώνα. Είμαστε ενωμένοι, γι’ αυτό θα νικήσουμε.»

Πρωτοβουλίες στο πλευρό της κοινωνίας
Ανάλογες πρωτοβουλίες έχει πάρει ο Δήμος Νέας Ιωνίας και σε άλλα επίπεδα. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου μεριμνά για περίπου 400 άπορους, ενώ παράλληλα μειώθηκαν στο μισό τα τροφεία των παιδικών σταθμών, από 100 ευρώ σε 50 ευρώ. Το ίδιο έγινε και για το αντίτιμο των κατασκηνώσεων του Δήμου. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα πάρθηκε πρωτοβουλία να ερωτηθούν τα σχολεία της περιοχής για το αν έχει υποπέσει στην αντίληψη των δασκάλων και των καθηγητών αν υπάρχουν υποσιτισμένοι μαθητές ώστε ο Δήμος να αναλάβει πρωτοβουλίες μέριμνάς τους. Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρωτοβουλία του Δήμου να δημιουργήσει κοινωνικό παντοπωλείο. Όμως για όλα αυτά θα επανέλθουμε με εκτενές ρεπορτάζ στο επόμενο φύλλο του Δρόμου.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!