Αρχική διεθνή Η νέα επέμβαση στο Μάλι

Η νέα επέμβαση στο Μάλι

Η κυβέρνηση του Μπαμάκο έχει εξαφανιστεί και ο Γάλλος υπουργός Άμυνας ομιλεί αντ’ αυτής

Έχει συμβεί πολλές φορές στην Αφρική γαλλικά στρατεύματα να επεμβαίνουν για να σώσουν τους (ενθρονισμένους από τη Γαλλία) δικτάτορες από τους ένοπλους λαούς. Αυτό συνέβη και στο Τσαντ το 2008 όταν ο τύραννος στρατηγός-πρόεδρος Ντεμπί σώθηκε την τελευταία στιγμή χάρη στην επέμβαση του γαλλικού στρατού που έπνιξε στο αίμα τις δυνάμεις της εθνικής αντίστασης που είχαν περικυκλώσει το προεδρικό μέγαρο.
Από το Γενάρη του 2013, το Τσαντ έχει διαθέσει 2.200 στρατιώτες στο πλευρό των Γάλλων στο βόρειο Μάλι, στα σύνορα με την Αλγερία, επισήμως για να πολεμήσει τους τζιχαντιστές και να αποκαταστήσει την κυριαρχία του Μάλι. Ο σατράπης του Τσαντ εκφράζει έτσι την ευγνωμοσύνη του για τη σωτηρία που του προσέφερε ο γαλλικός ιμπεριαλισμός το 2008 αλλά και για πιθανές μελλοντικές επιθέσεις. Δεν υπάρχει γι’ αυτή την αποστολή νομική βάση, εσωτερική ή διεθνής, καθώς το Τσαντ δεν είναι μέλος της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (CEDEAO).
Η ανάγκη αντίστασης στη συμμαχία των ανταρτών που κατέλαβαν το βόρειο Μάλι και διέπραξαν εγκλήματα κατά των τοπικών πληθυσμών είναι αναμφισβήτητη. Ωστόσο, πολλά ερωτήματα προκύπτουν για τα γαλλικά επιχειρήματα επέμβασης στο Μάλι: Γιατί η Γαλλία που τόσο ανησυχεί για την ακεραιότητα της χώρας δεν εξόπλισε το στρατό του Μάλι; Γιατί δεν «διέταξε» το σύμμαχό της Ουατάρα στην Ακτή Ελεφαντοστού, προεδρεύοντα της CEDEAO, να άρει το οικονομικό και στρατιωτικό εμπάργκο και να επιτρέψει την παράδοση στο στρατηγό Σανόγκο όπλων που παραμένουν σε δυτικοαφρικανικά λιμάνια; Η στέρηση οπλισμού δεν είναι μια σκόπιμη ενέργεια ώστε η κυβέρνηση του Μάλι γονατισμένη να υποχρεωθεί να στραφεί στην «απελευθερώτρια» Γαλλία; Ποιος μπορεί να πιστέψει τον «αλτρουισμό» της Γαλλίας που διέθεσε 4.000 άντρες και ξόδεψε 100 εκατομμύρια ευρώ κατά το Γάλλο υπουργό Άμυνας; Ποιο είναι το αντάλλαγμα; Γιατί η Γαλλία παρατηρούσε άπραγη ένα χρόνο τώρα την κατάληψη του βόρειου Μάλι και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Αζαουάντ; Γιατί ενώ ήταν ήδη παρούσα 2 μήνες στο Βόρειο Μάλι δεν αντιτάχθηκε στην απόφαση του MNLΑ να εμποδίσει την ανάληψη ελέγχου του Κιντάλ από το στρατό του Μάλι; Δεν συνιστά μια έμμεση αναγνώριση του κράτους-φάντασμα; Πώς εξηγείται η υποταγή του MNLΑ που παλεύει στο πλευρό των Γάλλων ενάντια στους πρώην συμμάχους του Mujao, Aqmi και Anzar Dine;
Οι Τουαρέγκ που πάλευαν στο πλευρό του λιβυκού στρατού όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη χώρα έπραξαν το διεθνιστικό και παναφρικανικό πατριωτικό τους καθήκον που χαιρετίζουμε. Ωστόσο, η παρά φύση συμμαχία τους με το γαλλικό ιμπεριαλισμό που αξιοποιεί το MNLΑ για την υλοποίηση των νεοαποικιακών σχεδιασμών του, δυσφημεί το MNLΑ.
Τα στρατεύματα των Τουαρέγκ είναι βαριά οπλισμένα από τα λιβυκά όπλα που πήραν οπισθοχωρώντας. Διέσχισαν τη Λιβύη, έπειτα το Νίγηρα και τέλος προχώρησαν ατιμώρητα στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Αζαουάντ από τις οθόνες του δικτύου France 24. Πώς ο γαλλικός ιμπεριαλισμός που ελέγχει τους αιθέρες και έχει βάσεις στο Τσαντ, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Σενεγάλη, δεν είδε και δεν βομβάρδισε τα εχθρικά στρατεύματα που υποχωρούσαν; Η Γαλλία έχει μάλλον υπογράψει μυστική συμφωνία με το MNLΑ για το Αζαουάντ, καθώς είναι ευκαιρία γι’ αυτήν να ανακαταλάβει το Μάλι, όπου η Κίνα καθίσταται επικίνδυνος ανταγωνιστής για το άλλοτε γαλλικό μονοπώλιο. Επίσης, η γειτνίαση με το ουράνιο του Νίγηρα που εκμεταλλεύεται η γαλλική εταιρία Aréva ωθεί τη Γαλλία να ελέγχει το εξίσου πλούσιο σε ουράνιο, πετρέλαιο και αέριο, Μάλι. Τέλος, η γειτνίαση του Αζαουάντ με την Αλγερία είναι μια ευκαιρία για τη Γαλλία και άλλους ιμπεριαλιστές να αποκτήσουν μια βάση αποσταθεροποίησης αυτής της ανυπότακτης χώρας που νίκησε τους Γάλλους το 1962. Η στρατιωτική επέμβαση επιτρέπει στη Γαλλία να ιδρύσει στρατιωτική βάση στο Mopti, κοντά στην πρωτεύουσα Μπαμακό. Αυτό το σχέδιο είχε απορριφτεί από τον πρώτο πρωθυπουργό του Μάλι, τον Μοντιμπό Κεϊτά, έναν πατριώτη και προσκείμενο στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο. Η άρνησή του για παραχώρηση βάσης και η αποχώρησή του από τη ζώνη του FCFA προκάλεσαν την οργή του γαλλικού ιμπεριαλισμού που τον απομάκρυνε διοργανώνοντας πραξικόπημα στις 19 Νοέμβρη του 1968 από το συνταγματάρχη Μουσά Τραορέ.
Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός έχει ήδη κάνει βήματα επαναποικιοποίησης του Μάλι χάρη σε αυτή την επέμβαση. Η κυβέρνηση του Μάλι έχει εξαφανιστεί, καθώς δεν εμφανίζεται πια στα διεθνή δίκτυα και δεν ακούμε τίποτα γι’ αυτή. Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός της έχει βάλει φίμωτρο. Κανένα μέλος της κυβέρνησης του Μάλι δεν τοποθετείται για την εξέλιξη της στρατιωτικής και πολιτικής κατάστασης της χώρας. Οι πολυάριθμες διακηρύξεις και αναφορές του Ολάντ και του Γάλλου υπουργού Άμυνας για το Μάλι μεταφράζονται ως ντε φάκτο θέσεις της Δημοκρατίας του Μάλι υπό γαλλική προστασία. Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας έχει μετατραπεί σε εκπρόσωπο Τύπου της κυβέρνησης του Μάλι, κάτι που είναι  ταπεινωτικό και ανυπόφορο.

Σχόλια

Exit mobile version