Το παραπάνω σύνθημα ακουγόταν απ’ τα χείλη των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Δήμου Θερμαϊκού στην κινητοποίηση που έκαναν την Πέμπτη το πρωί διεκδικώντας τα αυτονόητα: μια ασφαλή σχολική στέγη και ασφαλή και δωρεάν πρόσβαση σε αυτή. Ξεκίνησαν με πορεία από το σχολείο τους μέχρι το Δημαρχείο στο οποίο παρέμειναν μέχρι να κατέβει ο δήμαρχος.
Αναλυτικότερα, το 1ο ΓΕΛ Θερμαϊκού δέχεται μαθητές από τα δημοτικά διαμερίσματα Νέων Επιβατών και Αγίας Τριάδας, στεγάζεται σε κτίριο που ενοικιάζεται σε ιδιώτη με αντίτιμο 15.000 ευρώ το μήνα, το οποίο όχι μόνο είναι έξω από τα όρια των δημοτικών διαμερισμάτων που εξυπηρετεί αλλά και έξω από τα γεωγραφικά όρια του Δήμου (βρίσκεται στον Δήμο Θέρμης) και μάλιστα πάνω σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.
Δημιουργούνται, λοιπόν, προβλήματα ασφάλειας τόσο στην μετάβαση από και προς το σχολείο, καθώς και στην έξοδο τους από αυτό αφού δεν υπάρχει δεύτερο σημείο εισόδου/εξόδου.
Τα αιτήματα των μαθητών μάς τα εξέφρασε ο Θοδωρής, πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου και ο Γιάννης, μέλος του μαθητικού συμβουλίου. Διεκδικούν να έχουν ένα σχολείο εντός των ορίων του Δήμου, να υπάρξουν κατάλληλες προδιαγραφές ασφαλείας για τη διέλευση από το δρόμο ταχείας κυκλοφορίας (πριν από δύο χρόνια ένα νεαρό κορίτσι σκοτώθηκε σε αυτό το σημείο), η πρόσβασή τους να γίνεται δωρεάν από τα δύο λεωφορεία που διαθέτει ο Δήμος και τα χρησιμοποιεί μόνο στις παρελάσεις για τη μεταφορά των μαθητών, καθώς το κόστος των εισιτηρίων αντιστοιχεί σε ένα ευρώ την ημέρα. Ακόμη, να δημιουργηθεί χώρος παραμονής στη στάση, καθώς μετά τη λήξη των μαθημάτων ο αριθμός των μαθητών που αναμένουν το λεωφορείο είναι τέτοιος ώστε καλύπτει το μισό του δρόμου κυκλοφορίας των οχημάτων και τέλος, να φτιαχτεί μια εξωτερική σκάλα κινδύνου αφού το σχολείο έχει μόνο μια εσωτερική που εξυπηρετεί όλους τους μαθητές.
Τη στήριξή τους στην κινητοποίηση των παιδιών εξέφρασαν ο Σύλλογος Γονέων του 1ου ΓΕΛ Θερμαϊκού καθώς και ο λυκειάρχης και οι καθηγητές τους. Ωστόσο, τα παιδία χρεώθηκαν με απουσίες για την παρουσία τους στην κινητοποίηση. Από μεριάς του δημάρχου που αναγκάστηκε να κατέβει και να μιλήσει, υπήρξε αποποίηση ευθυνών και μετάθεσή τους στον ΟΑΣΘ. Με τη λογική του «νίπτω τα χείρας μου» είπε ότι δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα. Οι μαθητές παρ’ όλα αυτά δεν αποχώρησαν, αλλά παρέμειναν παίζοντας μουσική και δίνοντας την υπόσχεση ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τόσο εύκολα. Στάση αγωνιστική που εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο στο σύνθημα που φώναζαν αποχωρώντας από το χώρο «Οι νέοι δεν σκύβουν το κεφάλι παλεύουν για μόρφωση και κοινωνία άλλη».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!