Αρχική πολιτική Η «μηχανή» της διαπλοκής οργανώνεται και επιτίθεται

Η «μηχανή» της διαπλοκής οργανώνεται και επιτίθεται

Αποκαλυπτικές οι δηλώσεις του υπεύθυνου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Μουλόπουλου

Ο Β. Μουλόπουλος ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός στις επισημάνσεις του σχετικά με την επιχείρηση διαστρέβλωσης του περιεχομένου και της απήχησης της επίσκεψης του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε Παρίσι και Βερολίνο. Αξίζει να σημειωθεί, πως η περίφημη αποστροφή περί «Ολαντρέου», που αναδείχτηκε εδώ σε πρώτο θέμα από τα μέσα της διαπλοκής, στη Γαλλία είτε αποσιωπήθηκε, είτε θεωρήθηκε εντελώς φυσιολογική αναφορά του Α. Τσίπρα σε ένα λογοπαίγνιο, που στην αντιπαράθεσή του με τον Ολάντ είχε χρησιμοποιήσει ο υποψήφιος του Μετώπου της Αριστεράς Ζ. Λ. Μελανσόν κατά τη γαλλική προεδρική εκλογή. Όχι βέβαια ο… Σαρκοζί, όπως ψευδώς -εν γνώσει τους άραγε;- μας μετέδιδαν οι δικοί μας «έγκυροι» επί ημέρες με προφανή σκοπιμότητα. Όποιες, δε, περιορισμένες αναφορές υπήρξαν σε γαλλικά ΜΜΕ, συσχέτισαν το χαρακτηρισμό απαξιωτικά με τον Γ. Παπανδρέου κι όχι με τον… Ολάντ!
Μεταξύ άλλων ο Β. Μουλόπουλος δήλωσε: «Στο γαλλικό Τύπο δεν υπήρξε κανένα δημοσίευμα για δήθεν ενόχληση του προέδρου Ολάντ από τη δήλωση του κ. Τσίπρα, όταν τον αποκάλεσε “Ολανδρέου”. Aυτή η δήθεν ενόχληση εμφανίστηκε μόνο στα ελληνικά ΜΜΕ… Το δήθεν ατόπημα, κανείς δεν το θεώρησε ατόπημα στη Γαλλία. Αντίθετα, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ για το ταξίδι του κ. Τσίπρα. Την επίσκεψη στο Παρίσι την κάλυψαν 200 δημοσιογράφοι και την επίσκεψη στο Βερολίνο 300».
Με την ευκαιρία, ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε τη «μηχανή» της διαπλοκής: «Το κύκλωμα της διαπλοκής είναι το εξής: είναι χρήμα για παραγωγή ενημέρωσης, ενημέρωση για παραγωγή πολιτικής και πολιτική για παραγωγή χρήματος. Το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας θυμίζει ζούγκλα και έχει ξεπεράσει κάθε όριο νομιμότητας.
– Εδώ και 23 χρόνια, ιδιωτικά κανάλια και ραδιοσταθμοί λειτουργούν με άδειες που ανανεώνονται σε ετήσια βάση, κατά παράβαση και των νόμων και της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (πιο πρόσφατη, η υπ’ αριθμόν 3578/2010), που έχει κρίνει παράνομη και αντισυνταγματική τη διαδικασία αδειοδότησης που αρκείται στην απλή ανανέωση ή την απλή επανακατάθεση της αίτησης αδειοδότησης.
– Το νέο μήλον της Έριδος για καναλάρχες και επιχειρηματίες του Τύπου, είναι η κατ’ ευφημισμόν λεγόμενη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.
– Οι δύο νόμοι πρώτα της Ν.Δ. (νόμος Ρουσόπουλου 2007) και ο πιο πρόσφατος της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΛΑΟΣ με αρμόδιο υπουργό τον Μάκη Βορίδη, συνεχίζουν τη στρέβλωση και την παρανομία των προηγούμενων ετών.
– Στους δύο νόμους εγκαταλείπεται πλήρως και το τυπικό μέρος της αδειοδότησης, αναγνωρίζοντας αυτοδίκαιη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση.
– Έτσι, με άδειες που έχουν κριθεί παράνομες, τα κανάλια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν στο ψηφιακό περιβάλλον.
– Μια νόμιμη, διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινούσε από την κατάρτιση οριστικού χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων, που θα όριζε περιοριστικά και εξειδικευμένα, πόσες συχνότητες και πού θα διέθεταν σήμα.
– Εάν γινόταν αυτό, οι επιχειρηματίες του ηλεκτρονικού Τύπου, θα ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλουν τέλος χρήσης συχνοτήτων και το Δημόσιο θα είχε τα ανάλογα έσοδα. Ακόμη και το ΔΝΤ», τόνισε ο Β. Μουλόπουλος, «έχει παροτρύνει για την έκδοση κανονικών αδειών, γιατί τα έσοδα θα ανέλθουν στα 500 εκατομμύρια ευρώ».
Το Μνημόνιο ΙΙ όχι μόνο ανέχεται την κατάσταση, αλλά ήρθε να τη νομιμοποιήσει με μεγάλες απώλειες, καταρχάς για τα δημόσια οικονομικά. Οι επιχειρηματίες του χώρου, με τις άδειες εκπομπής ψηφιακού περιεχομένου που ήδη διαθέτουν από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) θα εκπέμπουν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας που έχουν ήδη συστήσει (DIGEA), έναντι μικρού αντιτίμου και εις βάρος των δημοσίων εσόδων από την εκμετάλλευση του φάσματος συχνοτήτων που αποτελούν δημόσια περιουσία.
«Αυτό το κύκλωμα κυριάρχησε και αλλοίωσε την πολιτική και τη δημοκρατία στη χώρα, δημιούργησε ένα άρρωστο πολιτικό σύστημα που σάπισε, όπως έχει πει και ο κ. Βενιζέλος. Νομίζω ότι αυτό το κύκλωμα φοβάται μία ενδεχόμενη κυβέρνηση στην οποία θα πρωταγωνιστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς λέμε ότι αυτό το κύκλωμα θα το σπάσουμε, γιατί θέλουμε υγιή ενημέρωση και υγιή ΜΜΕ», κατάληξε ο Β. Μουλόπουλος.

 

Σχόλια

Exit mobile version