Δύο νεκροί στο Ηράκλειο μετά από παρατήρηση για άσκοπη οπλοχρησία

Το μεγάλο θέμα της οπλοκατοχής και της οπλοχρησίας στην Κρήτη άνοιξε για ακόμα μία φορά με το στυγερό έγκλημα στο χωριό Προφήτης Ηλίας Ηρακλείου. Με δύο ανθρώπους να πέφτουν νεκροί και μάλιστα κατά τη διάρκεια πανηγυριού. Το περιστατικό γίνεται ακόμα τραγικότερο από την αποκάλυψη ότι το κακό ξεκίνησε από μία παρατήρηση γι’ αυτό ακριβώς το θέμα, της χρήσης δηλαδή των όπλων σε δημόσιο χώρο.

Το ιστορικό
Το βράδυ της περασμένης Κυριακής και ενώ ήταν σε εξέλιξη το πανηγύρι του Κλήδωνα, ένας 17χρονος εμφανίστηκε στην πλατεία του χωριού κρατώντας πιστόλι και πυροβολώντας στον αέρα. Ο δημοτικός υπάλληλος Πρίαμος Ξυδάκης, 34ετών που ήταν επιφορτισμένος και με τη διοργάνωση της γιορτής, του έκανε παρατήρηση και του ζήτησε να απομακρυνθεί για την ασφάλεια των κατοίκων. Μετά τις βαριές κουβέντες που ανταλλάχτηκαν η ένταση μεταφέρθηκε στο μαγαζί του πατέρα του 17χρονου, ο οποίος δεν δίστασε να πυροβολήσει και να σκοτώσει εν ψυχρώ τον 34χρονο δημοτικό υπάλληλο. Ακόμα μία σφαίρα σκότωσε έναν πολίτη που απλά καθόταν σε διπλανό καφενείο. Από τη συμπλοκή τραυματίστηκαν τόσο ο 17χρονος όσο και ο πατέρας του και δράστης του διπλού φονικού. Από την επόμενη μέρα το χωριό κυριολεκτικά βράζει και ο φόβος για την εκδήλωση βεντέτας είναι κάτι παραπάνω από βάσιμος…

«Ανδρεία είναι τα γυμνά χέρια»
Για μια κουλτούρα παρεξηγημένη, για μια κακώς εννοούμενη ανδρεία και παλικαριά κάνουν λόγο άνθρωποι κύρους στην Κρήτη, αλλά και η πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού, που τονίζουν πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε επειδή αντιτάχθηκε στην άσκοπη και επικίνδυνη οπλοχρησία.
Ο πρώην δήμαρχος της περιοχής, δημοσιογράφος και λαογράφος Γιώργος Βιτώρος, παραδέχεται τις ευθύνες του αλλά και όλων των «ταγών» του νησιού που δεν έκαναν όσα έπρεπε για να προστατεύσουν τους κατοίκους από μια επικίνδυνη νοοτροπία.
Εξομολογείται όμως και το παράπονό του για την αντιμετώπιση όσων μιλούν για την ανάγκη τερματισμού των παράλογων και επικίνδυνων εθίμων. «Πάντρεψα πρόσφατα την κόρη μου και απαίτησα να μην πέσει ούτε μια μπαλωθιά – όπως και έγινε. Κάποιοι χλεύασαν και ειρωνεύτηκαν, είπαν πως ο Βιτώρος δεν είναι λεβέντης. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να αλλάξουμε».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Λεοντής, με καταγωγή από το Ηράκλειο, ο οποίος συμμετείχε το 2005 σε μια πρωτοβουλία για τον περιορισμό των όπλων στο νησί, μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Νίκο Κούνδουρο, τους πρυτάνεις του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννη Φίλη και Γιώργο Γραμματικάκη και άλλους: «Δεν αγκαλιάστηκε η κίνηση αυτή, ατόνησε και τελικά δεν καταφέραμε να ακουστούμε παρά σε πολύ λίγους ανθρώπους. Κι όμως, πιστεύω βαθιά πως η ανδρεία δεν επιδεικνύεται με το όπλο.
Η ανδρεία είναι τα γυμνά χέρια μπροστά στα τανκς της Τιεν Αν Μεν», λέει χαρακτηριστικά.

Οι μπαλωθιές των πολιτικών αρχηγών
Τις τελευταίες ημέρες ακούγονται οι γνωστές βαρύγδουπες δηλώσεις στην Κρήτη για το θέμα της οπλοχρησίας.
Το κλίμα πάντα μετά από κάθε φονικό είναι βαρύ και οι «εκπρόσωποι» κάπως πιο συνεσταλμένοι. Λες και δεν έχει περάσει παρά μόνο ένας μήνας από τις επισκέψεις πολιτικών αρχηγών με τους ίδιους και τον συρφετό που τους ακολουθούσε να χαμογελούν βλακωδώς όταν η χαρά των ψηφοφόρων εκφραζόταν με απανωτούς άσκοπους πυροβολισμούς.
Για την ιστορία και μόνο η αστυνομία της Κρήτης ακόμα διενεργεί προανάκριση για να διαπιστωθούν οι δράστες που κατά τις επισκέψεις Μπακογιάννη και Καμμένου έριξαν πυροβολισμούς ακόμα και μπροστά στις κάμερες…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!