Πώς με σωρεία παραλείψεων και πολλά γκρίζα σημεία η υπόθεση οδηγήθηκε στο αρχείο. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη.

22 Δεκεμβρίου του 2008 η Κωνσταντίνα Κούνεβα δέχεται δολοφονική επίθεση με βιτριόλι, ως «απάντηση» στη συνδικαλιστική της δράση. Σχεδόν 20 μήνες μετά, με δύο διαφορετικές κυβερνήσεις στην εξουσία, η υπόθεση οδηγείται στο αρχείο σε μια νέα απόπειρα, όχι σωματικής αλλά ψυχικής αυτή τη φορά εξόντωσης της καθαρίστριας από τη Βουλγαρία.  Το κακοστημένο παιχνίδι του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με τα ΜΜΕ, εν αντιθέσει με την πραγματική διάσταση της έρευνας, κατέπεσε επίσημα στα τέλη του Ιούνη, καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωάννη Σακκά προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών από τη συμπληρωματική έρευνα που διενεργήθηκε, δεν προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία ικανά να οδηγήσουν στη σκιαγράφηση του δράστη/ών επαναλαμβάνοντας, ουσιαστικά, την από 11/6/2009 γνωστοποίηση της περάτωσης της ανάκρισης, με την οποία ούτε και τότε προέκυπταν στοιχεία.

Από τότε μέχρι και σήμερα, όμως, το μόνο ουσιαστικό βήμα που πραγματοποιήθηκε ήταν η κατάθεση της ίδιας της Κωνσταντίνας Κούνεβα, τον Γενάρη του 2010, η οποία έγινε πιθανότατα απλά, για την τυπική εκπλήρωση των υποχρεώσεων του αρμόδιου ανακριτή.
Άμεση ήταν η -εκ νέου- αντίδραση των δικηγόρων της κυρίας Κούνεβα οι οποίοι, σε ανακοίνωσή τους, επισήμαναν, για πολλοστή φορά, τις αμέλειες και τα λάθη, όπως και τις τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις που έχει λάβει η υπόθεση, ευαισθητοποιώντας εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, κινητοποιώντας χιλιάδες συνδικάτα, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς.
Εν ολίγοις, οι δικηγόροι της Κωνσταντίνας Κούνεβα, βρέθηκαν στο ίδιο έργο θεατές μέσα σε ένα χρόνο, παρά το γεγονός πως, ταυτόχρονα, υπάρχει «μυστική έρευνα» για τον τρόπο λειτουργίας των εταιριών ενοικίασης εργαζομένων, την οποία οι αρμόδιοι δεν συνδέουν με την υπόθεση της Κούνεβα!
«Ο κίνδυνος της πιθανής πληροφόρησης των δραστών δεν μπορεί να χρησιμοποιείται, συνεχώς, ως δικαιολογία για την αδιαφάνεια και τη μυστικότητα, που εμποδίζει τον παθόντα να λαμβάνει γνώση της δικογραφίας και, τελικά, να απολήγει υπέρ των δραστών, όπως η πρόσφατη εμπειρία με ανάλογες υποθέσεις (π.χ. σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών) αποδεικνύει», αναφέρουν ο κ. Παπαδάκης και η κυρία Βαγιανού, στο δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, ζητώντας με υπόμνημα προς την εισαγγελία και το δικαστικό συμβούλιο τη συνένωση όλων των δικογραφιών που σχετίζονται με την υπόθεση, έτσι ώστε να συνεχιστεί η ανάκριση.

Η προϊστορία
Στις 11 Ιουνίου του 2009, ένα έγγραφο φτάνει στο γραφείο των δικηγόρων της Κωνσταντίνας Κούνεβα, που γνωστοποιεί  την «περάτωση της ανάκρισης που διενεργήθηκε για την υπόθεση της ποινικής δικογραφίας Β09/53». Έτσι, απλά, δηλαδή περίπου 6 μήνες μετά την δολοφονική επίθεση εναντίον της συνδικαλίστριας, γίνεται η πρώτη προσπάθεια η υπόθεση να οδηγηθεί στο αρχείο την ίδια ώρα που, όπως επισημαίνουν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής, μια σειρά από παραλείψεις και λάθη της ανακριτικής διαδικασίας αφήνουν την υπόθεση στο σκοτάδι. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο Δρόμος οι σημαντικότερες ελλείψεις της διαδικασίας, οι οποίες είχαν γνωστοποιηθεί από τις 15 Ιουνίου του 2009, τόσο στις αστυνομικές αρχές που επιλήφθηκαν της προκαταρκτικής εξέτασης όσο και στον ανακριτή, είναι τουλάχιστον εξοργιστικές, αποκαλύπτοντας τον πλημμελή χειρισμό της υπόθεσης…
Έτσι μέχρι και σήμερα:
– Καμία επιτόπια έρευνα δεν έχει πραγματοποιηθεί για την αναζήτηση γειτόνων-μαρτύρων της νύχτας εκείνης. Την ίδια ώρα έχει γίνει γνωστό πως καφέ που λειτουργούσε τη στιγμή της επίθεσης και, κατά δήλωση του ιδιοκτήτη του, είχε παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 6.00 το πρωί, η δε σύζυγος του ιδιοκτήτη, που κρατούσε το μαγαζί ανοιχτό, ακούγοντας τα ουρλιαχτά κινήθηκε προς την οδό Αδράστου και Δρυόπων και είναι πιθανόν να ήλθε σε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με τον δράστη και με τη μηχανή του.
– Τουλάχιστον 3 συμπολίτες μας, οι οποίοι πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, λίγα λεπτά μετά την επίθεση, δήλωσαν στις μετέπειτα δοθείσες καταθέσεις τους ότι το περιπολικό της Αστυνομίας που επιλήφθηκε του περιστατικού αρνήθηκε να πάρει τα στοιχεία τους διότι τα θεώρησε περιττά, επειδή δεν είδαν τους δράστες.
– Καμία αναζήτηση και λήψη βιολογικού υγρού από τον τόπο της επίθεσης ενώ η παραλαβή των προσωπικών αντικειμένων της Κωνσταντίνας Κούνεβα (ρούχα και τσάντα) για εργαστηριακή επεξεργασία πραγματοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση.
– Καμία ολοκληρωμένη έρευνα για την περιεκτικότητα του υγρού που χρησιμοποιήθηκε σε θειικό οξύ και τις μορφές και τρόπους κυκλοφορίας αυτού στην αγορά, σε συνδυασμό με την ύπαρξη παρομοίων ειδών σε αποθήκες καθαριστικών ειδών και άλλες πηγές προμήθειας της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ Α.Ε.
– Καμία σκιαγράφηση του δράση, παρά τις περιγραφές της ίδιας της Κωνσταντίνας Κούνεβα, με τις οποίες προκύπτει ο επαγγελματικός τρόπος δράσης του, όπως και ότι είναι αριστερόχειρας.
– Καμία προσπάθεια συσχετισμού με παρόμοιες επιθέσεις στο παρελθόν (δηλαδή με βιτριόλι), η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σειρά δραστών οι οποίοι ενεργούν ως ηθικοί αυτουργοί στις εγκληματικές τους υποθέσεις.
– Καμία αναζήτηση προσώπων που θα είχαν κίνητρο από μία τέτοια δολοφονική, εκδικητική ενέργεια σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα και μηδαμινή αξιολόγηση των δύο σημαντικότερων επεισοδίων που είχαν λάβει χώρα μεταξύ αυτής και της εργοδότριας εταιρίας της, ΟΙΚΟΜΕΤ, τον τελευταίο μήνα, πριν από την δολοφονική ενέργεια.
– Καμία διερεύνηση καταγγελιών μαρτύρων της υπόθεσης σχετικά με απειλές σε βάρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα, το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
– Καμία αξιοποίηση των εισερχομένων τηλεφωνικών κλήσεων και περιορισμός τού χρόνου άρσης του απορρήτου στο διάστημα 1/9/2008 έως 31/12/2008, παρά τις καταγγελίες ότι η Κωνστανίνα Κούνεβα είχε δεχτεί τηλεφωνικές απειλές από πολύ νωρίτερα.
Την ίδια ώρα, οι αρχές αναζητούν τα αίτια της επίθεσης σε προσωπική βεντέτα του δράστη με τη συνδικαλίστρια, ψάχνοντας από τον προσωπικό μέχρι και συγγενικό της χώρο, τορπιλίζοντας συνάμα τη διαδικασία είτε με έλλειψη είτε με ανεπικύρωτα έγγραφα, αφήνοντας τον ανακριτικό προσανατολισμό στην ίδια την εταιρία!

Τα ραντεβού-κλειδιά
Δύο είναι οι συναντήσεις που μπορεί και να φανερώνουν κίνητρα εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα:
Στις 24 Νοεμβρίου του 2008, όταν σε τριμερή σύσκεψη στο υπουργείο Απασχόλησης τόσο η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της ΠΕΚΟΠ όσο και η Κωνσταντίνα Κούνεβα ήρθαν σε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ της εταιρίας και του πρωτοβάθμιου σωματείου, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να δεχθούν απειλές οι οποίες συνεχίστηκαν, ακολουθώντας τη, μάλιστα, μέχρι την Ομόνοια. Το δεύτερο περιστατικό έντασης που αξίζει να επισημανθεί, καταγράφεται λίγες ημέρες αργότερα, στις 19 Δεκεμβρίου του 2008, δηλαδή μόλις 3 ημέρες πριν τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε η καθαρίστρια.
Ο λόγος, αυτή τη φορά, ήταν η πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων από την ΟΙΚΟΜΕΤ Α.Ε. και την προτροπή της Κωνσταντίνας Κούνεβα, προς τους συναδέλφους της, να μην υπογράφουν ότι εισπράττουν 700 ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα πληρώνονταν με 560 ευρώ.
Το συνδικαλιστικό καθήκον της Κωνσταντίνας Κούνεβα προκάλεσε την παρέμβαση στελέχους της εταιρίας, με αποτέλεσμα τη βίαιη αποπομπή της από τα γραφεία.

 

Η «πρωθυπουργική» εμφάνιση Χρυσοχοΐδη

Στις 9 Νοεμβρίου του 2009, ο κ. Χρυσοχοΐδης «αναλαμβάνοντας προσωπικά την υπόθεση», είχε δεσμευτεί για την εκ νέου διερεύνηση των στοιχείων, επικηρύσσοντας μάλιστα τους δράστες. Τότε και οι δύο δικηγόροι της Κωνσταντίνας Κούνεβα είχαν σχολιάσει αρνητικά τόσο την «πρωθυπουργική» εμφάνιση του υπουργού, η οποία είχε ως στόχο να βρεθεί ένας ένοχος, να τον τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί, για να παρουσιάσει η κυβέρνηση επιτυχίες. Γι’ αυτό, άλλωστε, και είχε καταγγελθεί η ενοχοποίηση του Αλβανού πριν από ένα χρόνο από τη σύλληψη του οποίου και μετά σχεδόν καμία ανάκριση δεν έγινε. Παράλληλα, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να ζητείται από επαγγελματίες-φιλοχρήματους πολίτες η διερεύνηση της υπόθεσης μέσω της επικήρυξης (1 εκατομμύριο ευρώ, θυμίζουμε) όταν οι αρχές δεν έχουν προβεί στις βασικές διαδικασίες προανάκρισης και ανάκρισης. Επίσης, εντύπωση προκάλεσε η στάση του κ. Χρυσοχοΐδη καθώς, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δεν έχει καμία αρμοδιότητα εμπλοκής, ενώ η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Πώς μπορεί, λοιπόν, ένας αναρμόδιος υπουργός να επεμβαίνει σε μία υπόθεση η οποία ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, με ποιο δικαίωμα την ονομάζει προσωπικό του στοίχημα και με ποια στοιχεία υπόσχεται το φως στο τούνελ, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ μεγάλης εφημερίδας, το οποίο είναι φανερό πως προέρχεται από… διαρροές του υπουργείου;
Η ουσία είναι πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος τις πρώτες ημέρες από την επίθεση.  Όταν, λοιπόν, η αστυνομία δεν έχει χτυπήσει καμία από τις πόρτες των ανθρώπων που μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν, έστω και σήμερα 20 μήνες μετά, πώς η υπόθεση καταλήγει στο αρχείο;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!