Αρχική κοινωνία Η κυβέρνηση υπεξαιρεί τα χρήματα της Εργατικής Εστίας

Η κυβέρνηση υπεξαιρεί τα χρήματα της Εργατικής Εστίας

Περικόπτονται 150.000 δελτία Κοινωνικού Τουρισμού

Της Δέσποινας Χαραλαμπίδου *

 

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, μετά από την ισχυρή διεκδίκηση των συνδικάτων και με πρωτεύοντα τον ρόλο των τότε αριστερών συνδικαλιστικών παρατάξεων, καθιερώθηκε ο θεσμός του Kοινωνικού Tουρισμού για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Φορέας υλοποίησης του νέου θεσμού ορίστηκε η Εργατική Εστία.

Μέσω του θεσμού αυτού δόθηκε η δυνατότητα, σε χιλιάδες εργαζόμενους, να κάνουν διακοπές και να γνωρίσουν τη χώρα μας. Παρ’ όλα τα αρνητικά με τα οποία έχει συνδεθεί (αξιοποίηση ακόμα και των δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού για ρουσφέτια, τόσο από τις διοικήσεις του οργανισμού αλλά και από τα συνδικάτα, τις «περίεργες» συμβάσεις με ξενοδοχεία-κοτέτσια, τις σκανδαλώδεις συμβάσεις με πρακτορεία τουρισμού ημετέρων, τις υποβαθμισμένες παροχές με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι και δικαιούχοι του Οργανισμού να αντιμετωπίζονται σαν πολίτες γ΄ κατηγορίας – όπως χαρακτηριστικά λένε στα πλοία «οι του Κοινωνικού μόνο στο κατάστρωμα» κ.ά.) πρέπει να διευρυνθεί και σε ό,τι αφορά στους δικαιούχους αλλά και να βελτιωθούν, σημαντικά, οι παροχές προς τους δικαιούχους.

Τα τελευταία χρόνια, η επίθεση του νεοφιλελευθερισμού στο κοινωνικό κράτος και στις κοινωνικές παροχές, ακούμπησε σοβαρά και τις παροχές του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, αν και ο συγκεκριμένος Οργανισμός χρηματοδοτείται μόνον από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών.

Η δραστική και απαράδεκτη περικοπή 150.000 δελτίων Κοινωνικού Τουρισμού της Εργατικής Εστίας που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, καθώς και η περικοπή και άλλων παροχών του Οργανισμού, όπως τα βιβλία και το θέατρο, αποτελεί πρόκληση προς τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα σήμερα που οι εργαζόμενοι βιώνουν τις απολύσεις, τις περικοπές των ημερών εργασίας, τη μη καταβολή των δεδουλευμένων ημερομισθίων. Ουσιαστικά, σήμερα, και με πρόσχημα την οικονομική κρίση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με αυταρχικό τρόπο παρακρατεί και καταχράται χρήματα και εισφορές των εργαζόμενων προς την Εργατική Εστία, περικόπτοντας και αυτές ακόμα τις ελάχιστες παροχές.

Πρέπει, έστω και τώρα, να αποσυρθεί η αντικοινωνική και αντεργατική απόφαση της κυβέρνησης και να διατεθούν οι συγκεκριμένες εισφορές των εργαζομένων, για τον λόγο που προορίζονται και όχι για να μπαλώσει τα ελλείμματά της.

 

* Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου είναι μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Σχόλια

Exit mobile version