Σε εξέλιξη η διαδικασία προσφυγών στο ΣτΕ για τις ΒΑΠΕ. Του Μάριου Διονέλλη

Διευρύνεται ο αγώνας των Κρητικών κατά των Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΑΠΕ) με το αίτημα για χωροταξικό σχεδιασμό στο νησί να ακούγεται πλέον και από επίσημα χείλη, ακόμα και κυβερνητικών βουλευτών, ενώ οκτώ δήμοι από το νησί πήραν απόφαση να συνυπογράψουν την προσφυγή κατά των τριών έργων fast track. Η συλλογή των υπογραφών αλλά και των χρημάτων που απαιτούνται για την προσφυγή συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς ενώ σαφές μήνυμα έστειλε η συναυλία διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το Δίκτυο την Τετάρτη στο Kηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» με την παρουσία των γνωστότερων Κρητών καλλιτεχνών.

Στα πιο απίθανα μέρη
Οι ορέξεις των «επενδυτών» δεν έχουν τελειωμό και ο χάρτης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με τις εγκεκριμένες εγκαταστάσεις ΑΠΕ για την Κρήτη είναι αυτός που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις από τα Χανιά μέχρι τη Σητεία. Τις τελευταίες ημέρες οι βουλευτές των κυβερνώντων κομμάτων από το Ηράκλειο ανακάλυψαν τις σοβαρές επιπτώσεις από την αλόγιστη χρήση των ΑΠΕ και κατέθεσαν ερωτήσεις προς τον αρμόδιο υπουργό. Ανακάλυψαν –έστω και με καθυστέρηση– πως ο χάρτης της ΡΑΕ προβλέπει ανεμογεννήτριες ακόμα και στο νησάκι Ντία, στα ανοιχτά του Ηρακλείου.  Η Nήσος Ντία είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος ενώ παρουσιάζει σπάνια είδη προστατευόμενης πανίδας.  Το θέμα έφτασε μέχρι και τη Βουλή με τον υφυπουργό Pεριβάλλοντος να απαντά σε ερωτήσεις των βουλευτών Αυγενάκη (Ν.Δ.) και Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ) ότι έχει πλήρη άγνοια για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ προέβλεψε πως αν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε σίγουρα δεν θα δοθεί η τελική άδεια από τη ΡΑΕ.  Μικρή λεπτομέρεια της συγκεκριμένης περίπτωσης είναι πως η αίτηση έχει κατατεθεί από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, δηλαδή από κρατικά ελεγχόμενο φορέα.

Στόχος η ακύρωση  όλων των αδειών
Τα μέλη του Παγκρήτιου Δικτύου φωνάζουν εδώ και περίπου ένα χρόνο. Αν ο υφυπουργός ή οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης έκαναν τον κόπο να ανοίξουν τον χάρτη, θα έβλεπαν σχεδιασμούς για ανεμογεννήτριες και σε άλλα προστατευόμενα νησάκια γύρω από την Κρήτη, όπως οι Διονυσάδες στο Λασίθι, σε αρχαιολογικούς χώρους και σε περιοχές Natura.  Γίνεται πλέον κοινός τόπος για τους Kρητικούς η ανάγκη χωροταξικού σχεδιασμού ώστε να αποφασιστεί πόσες ΑΠΕ χωράει ο τόπος και πού.
Πρώτο στάδιο, όπως επαναλαμβάνουν συνεχώς τα μέλη του Δικτύου, είναι η ακύρωση όλων των αδειών ή αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα από μηδενική βάση και με γνώμονα την προστασία του τοπίου, της αγροτικής και κτηνοτροφικής γης. Αποκαλυπτική ήταν η παρουσία του κόσμου και στις δύο συναυλίες υποστήριξης, στο Λασίθι και το Ηράκλειο. Οι ανεμογεννήτριες μπήκαν σε μαντινάδες και σε ποιήματα και έγιναν τραγούδια. Ομιλίες, παρουσιάσεις και οπτικοακουστικό υλικό συνόδευσαν την εκδήλωση του Ηρακλείου ενημερώνοντας με κάθε πρόσφορο μέσο την κοινή γνώμη της Κρήτης για το πόσο μεγάλη καταστροφή συνεπάγεται η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων. Σε όλη την Κρήτη συλλέγονται υπογραφές φυσικών προσώπων αλλά και φορέων για την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας εις βάρος των τριών κολοσσιαίων σχεδιαζόμενων επενδύσεων που εντάχθηκαν ήδη στον Νόμο Fast Track για το νησί και προβλέπουν μεταφορά ρεύματος προς πώληση από την Κρήτη προς την ηπειρωτική Ελλάδα και τα εξωτερικό. Η μεταφορά θα γίνει μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που θα κατασκευάσουν οι ίδιες εταιρίες με σκοπό να απομυζήσουν τεράστια κέρδη από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Κρήτης καταστρέφοντας όμως το φυσικό περιβάλλον του νησιού.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!