Συνεχές βάθεμα της κρίσης και χιλιάδες πυρκαγιές

Η Iβηρική χώρα αποτελεί ακόμα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των συνεπειών που έχουν οι «σωτήριες πολιτικές μείωσης του ελλείμματος και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Παρά τα θερμά συγχαρητήρια που το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο απέδωσε στη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, για το πακέτο λιτότητας ύψους 65 δισ. ευρώ, οι ειδήσεις που έρχονται από την τέταρτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, μόνο ελπιδοφόρες δεν είναι.
Η ήδη μαστιζόμενη από τεράστια οικονομική και κοινωνική κρίση χώρα (η ανεργία ξεπερνά το 25%), είδε την οικονομία της να συρρικνώνεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2012, περισσότερο από το προβλεπόμενο, σύμφωνα με την Ισπανική Στατιστική Υπηρεσία. Επιπρόσθετα, ο ρυθμός με τον οποίο χάθηκαν θέσεις εργασίας στο προαναφερθέν διάστημα, αυξήθηκε, σε αντίθεση με τις καταθέσεις ιδιωτών στις τράπεζες που μειώθηκαν κατά 5%.
Επίσης, η αυτόνομη επαρχία της Καταλονίας, που αντιπροσωπεύει περίπου το 1/5 της ισπανικής οικονομίας, αιτήθηκε βοήθειας από την κεντρική κυβέρνηση ύψους 5 δισ. ευρώ, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Σε ανάλογη αίτηση χρηματοδότησης έχουν προβεί οι επαρχίες της Ανατολικής Μεσογείου, Βαλένθια και Μούρθια, φέροντας το ύψος του «περιφερειακού πακέτου» στα 18 δισ. ευρώ. Μνημόνιο, οικονομική κηδεμονία και αντιλαϊκές πολιτικές στο επίπεδο των τοπικών, αυτόνομων ισπανικών κυβερνήσεων, λοιπόν, καθώς καλούνται να μειώσουν το έλλειμμά τους αυτόν τον χρόνο στο 1,5%. Όσες, δε, αποτύχουν θα δουν να αναλαμβάνουν την τοπική διακυβέρνηση οι «άντρες με τα μαύρα», υπάλληλοι του κεντρικού υπουργείου Οικονομικών. Ώρα με την ώρα η Ισπανία βρίσκεται όλο και κοντύτερα στο δικό της μνημόνιο.
Ως παρεπόμενο και των εφαρμοζόμενων πολιτικών θα πρέπει να λογίζονται οι 4.000 πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα αυτό το καλοκαίρι, απανθρακώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και πολλές κατοικίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν καεί 350.000 εκτάρια δάσους, τριπλάσιος αριθμός από πέρυσι. Στην τελευταία από τις πυρκαγιές οι βουνοκορφές δυτικά της Μαδρίτης έγιναν στάχτη, απειλώντας μεγάλο αριθμό χωριών, ενώ στα Κανάρια Νησιά πάνω από 4.000 άνθρωποι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των ανεξέλεγκτων πύρινων μετώπων. Επίσης, χιλιάδες εγκατέλειψαν τη Βαλένθια τον Ιούλιο, και 4 Γάλλοι πέθαναν σε πυρκαγιά στα σύνορα Γαλλίας-Καταλονίας, με τους 2 από αυτούς να πηδούν στη θάλασσα από γκρεμό, προκειμένου να γλιτώσουν από τις φλόγες.
Οι πολιτικές λιτότητας έχουν πλήξει με τεράστια σφοδρότητα και την Πυροσβεστική, που έχει δει τον προϋπολογισμό της να μειώνεται περισσότερο από 20%, ενώ τα μέτρα δασοπροστασίας έχουν πλέον εκλείψει. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Καταλονίας, Felip Puig, «η οικονομική κρίση στην Ισπανία και στον Ευρωπαϊκό Νότο είναι τέτοια, που οι κυβερνήσεις απλώς αδυνατούν να παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες ασφάλειας».
Δυστυχώς, η άμεση συνέπεια των πολιτικών που οι ισχυροί επιβάλλουν έχει αρκετά στάδια προχωρήματος ακόμη.

Ηλίας Σταθάτος

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!