Και γιατί να κλείσουν οι υπηρεσίες των δήμων και όχι ο ΟΣΚ;

Στο παλιό παιδικό παιχνίδι της… κολοκυθιάς καταφεύγουν οι δήμαρχοι επιδιώκοντας να επιβιώσουν αντιμέτωποι με την καταστροφική, για την τοπική Αυτοδιοίκηση, πολιτική των μνημονίων. Διατηρώντας τις πιο στενές σχέσεις με τις μνημονιακές κυβερνήσεις, υπηρετώντας πιστά πολιτικές εξαθλίωσης του λαού, στηρίζοντας αλλά και εφαρμόζοντας σε μεγάλο βαθμό σειρά αντιλαϊκών μέτρων, η πλειονότητα των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με το αδιέξοδο των πολιτικών επιλογών της.
Αντιμετωπίζοντας τον ακρωτηριασμό των υπηρεσιών τους πολλοί δήμαρχοι ενδύονται την… κουκούλα και υποδεικνύουν «επιβλαβείς, σπάταλους, επιζήμιους και επί της ουσίας ανύπαρκτους δημόσιους οργανισμούς και υπηρεσίες, όπως ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, η Δημόσια Εταιρία Εκπόνησης Μελετών Κατασκευών Νοσοκομείων, η Αγροφυλακή, κ.λπ.». Το απόσπασμα αυτό είναι από ψήφισμα των Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και υποτίθεται είναι η… αγωνιστική απάντηση των δημάρχων στην κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων.
Πέρα από την οφθαλμοφανή υπεκφυγή των αιρετών που αρνούνται να βάλλουν κατά της πολιτικής των μνημονίων και να έρθουν σε ρήξη με τους κομματικούς τους φορείς που συγκυβερνούν, η στάση ορισμένων κρύβει ιδιοτέλεια. Όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων του ΟΣΚ, παρά την αποδυνάμωση του οργανισμού που έχει απομείνει με 110 εργαζόμενους «με στοιχεία δεκαετίας, για κάθε 3 σχολεία που κάνουν οι ιδιώτες άμεσα ή μέσω των Δήμων, ο ΟΣΚ κάνει 5 και αυτό γιατί δημοπρατεί με βάση τη νομοθεσία ελαχιστοποιώντας τις υπερτιμολογήσεις». Ακόμη και σήμερα το ποσοστό απορρόφησης σχολικής στέγης στο ΕΣΠΑ είναι 50%, με 86 σχολικά κτίρια να είναι υπό κατασκευή αυτή την περίοδο. «Αυτό το γεγονός προφανώς αποτελεί “καρφί στο μάτι” ορισμένων γνωστών και μη εξαιρετέων δημάρχων που σε αγαστή συνεργασία με επιχειρηματικά συμφέροντα επιβουλεύονται το έργο μας με σκοπό την κερδοσκοπία», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΟΣΚ. Κι ακόμα μιλούν για έργα που οι Δήμοι δεν μπορούσαν να κατασκευάσουν (και γι’ αυτό τα επέστρεψαν στον ΟΣΚ) και για έτοιμες μελέτες, τις οποίες πιέζουν ορισμένοι δήμαρχοι να πάρουν και να τις δημοπρατήσουν αυτοί.
Αν και δεν ονοματίζουν οι εργαζόμενοι του ΟΣΚ, οι πληροφορίες λένε ότι ένας από τους… αγωνιούντες δημάρχους είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της παραπάνω Περιφερειακής Ένωσης, δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Από τους πρωτεργάτες της συκοφάντησης των εργαζομένων και των αγώνων τους έχει έρθει πολλές φορές σε αντίθεση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, την ίδια ώρα που… αγωνίζεται να διατηρήσει τους υπαλλήλους στο δήμο του. Από κοντά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Κ. Ασκούνης, ο οποίος ζήτησε να ενταχθούν στην κινητικότητα οι μηχανικοί του ΟΣΚ.
Την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι αγωνιούν και αγωνίζονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, ορισμένοι αιρετοί στήνουν παζάρι στις πλάτες τους, διεκδικώντας ρόλο και -γιατί όχι- μερτικό από τη μοιρασιά της… λείας στο απάνθρωπο σαφάρι κατά της κοινωνίας και του δημόσιου πλούτου. Θεωρώντας ότι ίσως έτσι επιβιώσουν εκλογικά και διατηρήσουν το θώκο τους σε τοπικές κοινωνίες που βυθίζονται καθημερινά στη φτώχεια και την εγκατάλειψη.

Γιώργος Κατερίνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!