Έτοιμοι να δώσουν τη μάχη ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δηλώνουν στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Του Λευτέρη Αρβανίτη

Η Θεσσαλονίκη αναμένεται να αποτελέσει τον «πρώτο σταθμό» των αποκρατικοποιήσεων, με την ΕΥΑΘ και τον ΟΛΘ να βρίσκονται στο στόχαστρο κυβέρνησης και τρόικας, αλλά και τους Θεσσαλονικείς να δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιούσιας.  Δεν έχει περάσει, άλλωστε, παρά ένας μήνας από τη «μυστική» συνάντηση στελεχών του ταμείου αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας και των διοικούντων της ΕΥΑΘ, προκειμένου να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εταιρίας σε πολυεθνική εταιρία. Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του φθινοπώρου, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί ανέβει στη ΔΕΘ με την ανακοίνωση ολοκλήρωσης του deal στις αποσκευές του.
Από την άλλη πλευρά, η περίπτωση της ΕΥΑΘ έχει συσπειρώσει ενάντια στην ιδιωτικοποίηση σωματεία, πολίτες, αριστερές οργανώσεις και κυρίως τους εργαζόμενους της εταιρίας, που ετοιμάζουν θερμή υποδοχή στον πρωθυπουργό.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ώρα της μάχης έφτασε
Κάλεσμα για ανάπτυξη ενός μεγάλου κινήματος αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ την οποία σπεύδει να υλοποιήσει η τρικομματική κυβέρνηση έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη για το θέμα αυτό. Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο κτίριο της ΕΥΑΘ μίλησαν και οι τέσσερις βουλευτές Α` Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης, Γιάννης Αμανατίδης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Ιωάννα Γαϊτάνη, καθώς και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Θεοδωρόπουλος.
Την συνέντευξη άνοιξε η Αλ. Κρασοπούλου, μέλος του συντονιστικού του ΣΥΡΙΖΑ η οποία, επικαλούμενη τη δήλωση του προέδρου της Κ.Ο. Α. Τσίπρα για γενικό πωλητήριο του κράτους, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να ιδιωτικοποιήσει το λιγοστό δημόσιο τομέα που  απέμεινε των περιόδων Μητσοτάκη και Σημίτη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουρακης χαρακτήρισε τις ιδιωτικοποιήσεις «εκχώρηση εθνικού δημόσιου χώρου» και τόνισε ότι αν υλοποιηθούν αυτές, η χώρα δεν θα έχει για πολλά χρόνια τη δυνατότητα να παρουσιάσει οικονομική ανάπτυξη προς όφελος των πολιτών της. Ο Τ. Κουράκης δήλωσε ότι «πρέπει να φέρουμε προ των ευθυνών του υπουργούς της κυβέρνησης που σε παλαιότερες δηλώσεις τους εμφανίστηκαν αντίθετοι με τις ιδιωτικοποιήσεις ενώ τώρα συναινούν», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ οι οποίοι προεκλογικά έλεγαν «όχι στην ιδιωτικοποίηση».
Ο Τ. Κουράκης τόνισε επιπλέον ότι «η εκποίηση του δημοσίου πλούτου θα φέρει τη χώρα σε καταστάσεις που είναι ανεπίστρεπτες» μια και τα συμβόλαια με τις ιδιωτικές εταιρείες είναι μακροχρόνια. Τέλος, συμπλήρωσε ότι στόχο αποτελεί το συλλαλητήριο της ΔΕΘ να έχει ως συμβολικό αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο το σύνθημα «Η ΕΥΑΘ δεν πωλείται είναι δημόσιο αγαθό».
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης, Δ. Χαραλαμπίδου, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μια σειρά δημόσιων επιχειρήσεων στην Θεσσαλονίκη έχουν τεθεί προς πώληση, ενώ παράλληλα επισήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η ιδιωτικοποίηση στον καταναλωτή του νερού.
«Δεν πρέπει να συντελεστεί το έγκλημα αυτό», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Αμμανατίδης και κάλεσε σε κοινό αγώνα όλων των πολιτών και των φορέων της πόλης προκειμένου, όπως είπε, «να αντιμετωπιστεί αυτή η λαίλαπα». Στο γεγονός ότι μια σειρά χωρών απομακρύνεται από το μοντέλο της ιδιωτικοποίησης δημοσίων αγαθών τα οποία στη συνέχεια επανακρατικοποιούνται αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Γαϊτάνη, η οποία τόνισε ότι σε καμία χώρα οι ιδιωτικές εταιρίες δεν πληρούσαν πάνω από το 50% των προϋποθέσεων που είχαν υπογράψει για τη διαχείριση των αγαθών αυτών.
«Το 74% της ΕΥΑΘ έχει πλέον παραχωρηθεί στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, ουσιαστικά δηλαδή δεν είναι πλέον περιουσία του Ελληνικού δημοσίου και είναι υποθηκευμένη, για να πληρώνονται οι τοκογλύφοι» τόνισε ο Γιώργος Θεοδωρόπουλο, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας. Συνεχίζοντας είπε ότι «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για καταγγελία του μνημονίου και για διάλυση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων είναι αναγκαία για να σωθεί η περιουσία του ελληνικού λαού. Δεν είναι μόνο ότι εκποιείται ένα δημόσιο αγαθό, όπως είναι το νερό, δεσμεύονται οι πηγές της Αραβησσού και του Αλιάκμονα και αυτό είναι εκχώρηση εθνικής ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές συνελεύσεις που γίνονται, καλεί τους πολίτες να αυτοοργανωθούν σε επιτροπές υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ. Εξετάζεται το ενδεχόμενο –και με βάση τις δυνατότητες που δίνει ο Καλλικράτης– της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όπως ακριβώς έγινε και στο Βερολίνο για αντίστοιχο θέμα. Είναι ανοιχτό εδώ και χρόνια το ζήτημα της διαχείρισης της λυματολάσπης που θα συνδεθεί στο επόμενο διάστημα με τα δύο εργοστάσια καύσης που προβλέπει ο ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων). Ο αγοραστής της ΕΥΑΘ θα χρησιμοποιήσει τη λυματολάσπη για να κερδίσει χρήματα, διαπράττοντας με την καύση της περιβαλλοντικά εγκλήματα.»
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του σωματείου της ΕΥΑΘ, Κ. Μαριόγλου, ο οποίος τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σηκώσει ένα μεγάλο κομμάτι του βάρους του αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις».

Ζητούμενο ο συντονισμός
Παρά το γεγονός ότι το σύνολο της τοπικής κοινωνίας δηλώνει αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, η έλλειψη συντονισμού των εμπλεκομένων μερών είναι προφανείς και δεν είναι λίγες οι φορές που η ασυνεννοησία οδηγεί σε διαφορετικές «γραμμές» δράσης, με κορυφαίο παράδειγμα την κίνηση των 136, που στοχεύσει στην εξαγορά των μετοχών της εταιρίας από τους πολίτες.  Τις επόμενες ημέρες, με πίεση κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται νέα σύσκεψη για το θέμα, προκειμένου να εκλείψουν αντιφάσεις και κενά που προκύπτουν από την έλλειψη συντονισμού. Παράλληλα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για προσπάθεια σχηματισμού ενός κοινού μετώπου των υπό ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων, με την ΕΥΑΘ να συμβολικοποιεί ως υπόθεση την αντίσταση απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!