Οι δέκα μέρες που έφεραν και πάλι την κοινωνία στο προσκήνιο

Κανείς από τον κύκλο των εργαζομένων στα ΜΜΕ δεν θα περίμενε ότι μπορούν οι ίδιοι οι υπάλληλοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης να δημιουργήσουν αυτό που βλέπουμε και ακούμε τις 10 τελευταίες μέρες. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για λουκέτο στην ΕΡΤ βρήκε τους εργαζόμενους με μια ομόφωνη απόφαση: H ΕΡΤ θα συνεχίσει να εκπέμπει σήμα με κάθε τρόπο.
Και αυτό έγινε. Από την Τρίτη, 11 Ιουνίου, το βράδυ με στοιχειώδη αυτοοργάνωση βγήκαν εκπομπές σε αγαστή συνεργασία δημοσιογράφων, τεχνικών και υπαλλήλων. Με προσπάθειες των τεχνικών βρέθηκαν εναλλακτικές δίοδοι εκπομπής τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σήματος. Τα στούντιο της ΕΡΤ γέμισαν κόσμο. Δεκάδες δημοσιογράφοι από άλλα Μέσα βοήθησαν να στηθούν εκπομπές, τεχνικοί προσέφεραν τεχνογνωσία, στήθηκε ένα ευρύ δίκτυο αλληλέγγυων σημείων αναπαραγωγής του σήματος της ΕΡΤ.
Οι αποφάσεις λαμβάνονται σε γενικές συνελεύσεις με την παρουσία όλων. Μια πρακτική που επέβαλε στα -συνήθως- δύσκαμπτα σωματεία του Τύπου άμεσες αποφάσεις για συνεχόμενες κινητοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την κόπωση από την πρώτη εβδομάδα παραμονής στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής και τις ολοήμερες βάρδιες, την επόμενη μέρα από την έκδοση της απόφασης του Συμβούλιου της Επικρατείας (Τρίτη 18/6) στις 8.30 το πρωί βρίσκονταν στη γενική συνέλευση 450 εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ξεπέρασαν δυσκολίες και εμπόδια, αντιμετώπισαν με χιούμορ αλλά και οργή τις επιθέσεις που δέχονται και υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό χιλιάδες ανθρώπων που δίνουν καθημερινό «παρών» στις εγκαταστάσεις της Αγ. Παρασκευής. Οι συνεχείς εκδηλώσεις στον εξωτερικό χώρο του Ραδιομεγάρου ενισχύουν την αντοχή και ανατροφοδοτούν τον αρχικό ενθουσιασμό.
Δύο χαρακτηριστικά στοιχεία που τα σημειώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι:
Πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν καθημερινή παρουσία δεν είναι στο μισθολόγιο της ΕΡΤ, γιατί απλά εργάζονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ή σε εργολαβίες όπως τα συνεργεία καθαρισμού και η φύλαξη. Κι όμως., εξακολουθούν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, αποδεικνύοντας ότι ο συλλογικός αγώνας ξεπερνά τεχνητούς διαχωρισμούς.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ και τα σωματεία-μέλη της έχουν από την πρώτη στιγμή οργανώσει παραδειγματικά την περιφρούρηση του κτιρίου και φροντίζουν για την ομαλή ροή χιλιάδων ανθρώπων, εντός και εκτός κτιρίου, προσφέροντας ταυτόχρονα υπηρεσίες και σε όλα τα σωματεία, φορείς, ομάδες πολιτών, συλλογικότητες που καθημερινά συρρέουν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, να οργανώσουν κάποιες δράσεις ή να ζητήσουν τη συμμετοχή τους σε οτιδήποτε. Η συνδικαλιστική δομή αποδεικνύει την αναγκαιότητά της όταν τίθεται στην υπηρεσία ενός συλλογικού αγώνα.
Είναι σημαντικό η ΕΡΤ να συνεχίσει να είναι υπόθεση του λαού, είναι σημαντικό, κόντρα στις ξεδιάντροπες μεθοδεύσεις της τρόικας εσωτερικού, η κοινωνία να συνεχίσει να πλαισιώνει τον αγώνα για την ΕΡΤ, ο οποίος είναι αγώνας για τη δημοκρατία, αγώνας για τη χώρα.

Γ.Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!