Άλλες έξι απολύσεις εργαζομένων στο συγκρότημα των εφημερίδων Μακεδονία και Θεσσαλονίκη ήταν το νέο κρούσμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, μετά τις επτά που έγιναν πριν από ένα δίμηνο.

Οι εργαζόμενοι που αρνήθηκαν να υποκύψουν στον εκβιασμό της εκδότριας και δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών κατά 30% απολύονται κατά ομάδες. Το μνημονιακό τρίδυμο που διοικεί την εφημερίδα (Β. Σουλοπούλου-εκδότρια, Μιχάλης Αλεξανδρίδης-διευθυντής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Νατάσσα Πυργιώτη-σύμβουλος έκδοσης και γενική διευθύντρια του Ιδρύματος Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής) προχωρούν στην ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων συνεχίζοντας μια παράνομη και καταχρηστική τακτική.
Στην πρώτη τους δυναμική ενέργεια συμπαράστασης και αλληλεγγύης οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία των εφημερίδων, την περασμένη Τρίτη, 15/5, όπου συμμετείχαν εργαζόμενοι από πληττόμενους εργασιακούς χώρους, αλλά και εκπρόσωποι πολιτικών και κοινωνικών φορέων, συνδικαλιστικών κινήσεων και κομμάτων. Εκτός από τους συνδικαλιστές και εργαζόμενους από άλλους εργασιακούς χώρους του Τύπου (ΕΡΤ3, Αγγελιοφόρος, ALTER κ.ά), στη διαμαρτυρία συμμετείχαν: ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Π. Τσαραμπουλίδης, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Μ. Λαμτζίδης, οι νεοεκλεγέντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χαραλαμπίδου και Γ. Αμανατίδης, ο γραμματέας του ΣΥΝ Θεσσαλονίκης Ν. Σαμανίδης, ο νεοεκλεγείς βουλευτής του ΚΚΕ, Θ. Κωνσταντινίδης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ και γραμματέας του ΕΚΘ και του ΠΑΜΕ, Σ. Ζαριανόπουλος, εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ με τη συνδικαλίστρια Φανή Γουργούρη, του ΠΑΣΟΚ με τον γραμματέα της Ν. Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης Χρ. Μακρίδη, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον επικεφαλής της δημοτικής κίνησής της και μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΘ, Ζ. Κλεισιάρη, μέλη της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Αγανακτισμένοι.
Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία την επόμενη μέρα, 16/5, ενώ η συνέχιση της απεργίας σκόνταψε στο γνωστό σκόπελο των δικαστικών προσφυγών. Η στοχευμένη επίθεση εναντίον όσων αντιστάθηκαν στις εκβιαστικές τακτικές της εργοδοσίας αποδεικνύει τη λαθεμένη και συμβιβαστική τακτική της πλειοψηφίας της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΜΘ), που άφησε να καλλιεργηθεί ένα έδαφος ηττοπάθειας και συναλλαγής με τους εργοδότες των ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Ακόμη και σήμερα που μεταξύ των απολυμένων βρίσκεται συνδικαλιστικό στέλεχος της ΠΟΕΣΥ και παλαιότερα της ΕΣΗΕΜΘ, η Μαρίνα Μεϊντάνη, η συνδικαλιστική γραφειοκρατία της Ένωσης δείχνει μια πρωτοφανή απροθυμία να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Γ. Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!